Ideile Gazetei

MARCEL CIOLACU, în dialog cu Ovidiu Ioanițoaia: „Talpan s-a transformat într-un fel de Gigi Becali. Steaua nu e echipa domniei sale!”

+20 Foto
Prietenii lui Ovidiu - ediție alegeri prezidențiale. Invitat: Marcel Ciolacu (candidat PSD). FOTO: Ionuț Iordache (GSP.RO)

Articol de Andrei Crăiţoiu, Ovidiu Ioanițoaia   —  miercuri, 23 octombrie 2024

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, este cel de-al patrulea invitat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, dintr-o serie dedicată oamenilor care încearcă să ajungă la Palatul Cotroceni.

Marcel Ciolacu spune lucrurile pe nume și îi arată cu degetul pe primarii care vor să fie ca Gigi Becali. Nu evită să discute deschis despre subiectul FCSB vs Steaua și recunoaște că nu e de acord cu comportamentul juristului MApN, Florin Talpan.

O discuție deschisă despre problemele României și „lălăiala” autorităților inclusiv pentru sportul din România. Despre arestarea lui Gică Popescu, relația cu Răzvan Burleanu și prietenia cu Gabriel Bodescu. Dar și despre schimbarea rapidă a legilor care să ajute la dezvoltarea sportului din țară.

- Invitatul emisiunii de astăzi este domnul Marcel Ciolacu, fostul președinte al Camerei Deputaților, actualul președinte al Partidului Social-Democrat și primul-ministru al Guvernului României. Vă mulțumesc că ați venit!

- Bună seara! Eu mulțumesc foarte mult pentru invitație! Cred că e un privilegiu al acestei funcții de prim-ministru faptul că ai onoarea să cunoști niște legende și sunteți una dintre legendele României.


- Vă mulțumesc mult!

- Chiar e o onoare pentru mine.

- Vă mulțumesc că ați început bine. Aveam niște întrebări rele, gata! După complimentul ăsta le-am tăiat. Ha, ha, ha!

- Să știți că sentimentul... Am crescut cu dumneavoastră.

- Vă mulțumesc mult!

- V-am urmărit. Ne luam informația de la dumneavoastră și continuăm acest lucru. Eu sunt mai de modă veche în anumite lucruri.

- Eu și mai veche.

- De unde îmi iau informația și chiar este o onoare pentru mine.


- Veniți din județul Buzău, pe care eu îl iubesc foarte tare. În 14 ani de Flacăra, vreo 10 am răspuns de județul Buzău. Și chiar mă mândresc cu faptul că, între alte, „am construit" barajul de la Siriu. Cred că am făcut 50 de reportaje pe șantierul de la Siriu și la Nehoiu. Așa încât e o simpatie reciprocă, să zic așa.

- E unul dintre barajele unice în Europa. Ca și construcție.

- Da, din argilă. Domnul Ciolacu este născut la Buzău, în 1967. În același an, ce coincidență!, cu unul dintre contracandidații la prezidențiale, cu domnul Nicolae Ciucă. Care e născut tot în ...

- Îmi place să cred că arăt mai bine. (nr. râde)

- Domnule președinte, sunt dator să vă pun unele întrebări...

- Vă rog frumos!

- La care nu sunteți însă obligat să răspundeți.

- Nu mi s-a întâmplat să nu răspund la o întrebare, mai ales dacă vine din partea dumneavoastră. Cu toate riscurile!

Marcel Ciolacu: „Sunt fan FCSB! N-am nicio problemă că sunt fluierat. Păi dar ce, eu n-am fluierat pe stadion?!”

- V-am văzut, lumea v-a văzut de mai multe ori la stadioane, la meciuri. Sunteți iubitor de fotbal? Sunteți fan FCSB?

- Sunt microbist. Sunt fan FCSB! Nu e prima oară când am spus-o. Toată familia. Tata a fost pilot militar și armata era atunci cu Steaua. Am și acest hate luat... Că Steaua este unică și pe stadioane de multe ori se întâmplă să fiu huiduit sau fluierat.

- Ați fost de curând fluierat.

- Și când am fost la meciuri în Germania, mai erau „Să știi că Steaua-i unică!". Nu am nicio problemă cu acest lucru.

- Dar mi-a plăcut cum ați reacționat: "Mă fluieră lumea, dar asta e".

- Păi, dar ce, eu n-am fluierat?!

- Ați fluierat pe alții?

- Eu când mergeam la meciuri și veneau și prezentau: "Dom'le, a venit primul-ministru nu știu care sau președintele nu știu care", fluieram. De asta merg la meci. Îmi place să merg la meciuri. Am mers și la Buzău. Am mers și cu fiul meu. Am mers și cu prietenii. Eu am mers și în străinătate, când am putut, la El Clasico, la Real Madrid cu Barcelona, în Cupe...

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu în Germania

- Apropo, cu cine țineți? Cu Real sau cu Barcelona?

- Să fiu sincer până la capăt, cu Real. Părerea mea că în Europa sunt două echipe de spirit. Este Liverpoolul și este Realul. O adevărată atmosferă pe stadioane.

- Aici aveți dreptate, dar trebuie să vă contrazic. Și Napoli, nu uitați de Napoli!

- N-am fost! N-am fost niciodată.

- E echipa mea de suflet. Acolo chiar e o nebunie. E mai mare decât oriunde.

- Au și câștigat campionatul de curând, după 20 de ani.

- Ați jucat vreodată fotbal?

- Am jucat, dar nu de performanță.

- Nu legitimat?

- Nu, Doamne ferește! Cu prietenii, cu colegii de liceu, de școală.

- Ați făcut vreun sport? Cât de cât organizat?

- Am făcut handbal o perioadă la liceul sportiv.

- La statura dumneavoastră puteați face și baschet.

- N-am jucat baschet. Jucam fotbal. Nu excelam. Și cred că de asta mă mutau. Și în poartă, și în apărare, și în atac.

- Știți cum se zice? Cine n-are talent trece portar.

- Cine n-are talent îl aleargă peste tot. La handbal am jucat pivot. Am încercat un pic de atletism. Fiindcă aveam un prieten care făcea atletism de performanță și mi se părea mie ceva deosebit. N-am avut totuși harul necesar de a face atletism și chemarea. La handbal am jucat pivot. Mi-am luat trântele și ghionturile din spate.

- Handbalul e mai dur decât în multe sporturi.

- Și n-am făcut niciodată de performanță! Dar, în schimb, mi-a plăcut mult să fiu activ. Acum îmi lipsește sportul și n-am timp să merg nici la sală.

- Mai faceți ceva mișcare? Mai alergați?

- Am o bandă pe care o mai prind în weekend. Mi-aș dori mai mult. E și lupta cu kilogramele, că între timp, cum ați spus și dumneavoastră, sunt născut în ‘67. Deja încep să simt anii. Și când ești om politic, te îngrași destul de repede și, pe urmă, slăbești la fel de repede. Normal, se întâmplă fenomenul de a se subția mâinile. Și atunci, trebuie să încep să ridici niște greutăți. Îmi propun în fiecare dimineață. Nu reușesc, dar supraviețuim.

Ciolacu, intervenție clară în războiul FCSB - Steaua: „Nu poți să confiști un stadion pentru o dispută! Sunt un om calculat și încerc să găsesc întotdeauna echilibru”

- Haideți să rezolvăm subiectul ăsta! E FCSB Steaua sau nu e? Care e părerea dumneavoastră?

- Cred că în momentul în care s-a ajuns în instanță, așteptăm o decizie a instanței. Repet, eu am crescut... Nu știu dacă am spus-o, primul pahar de vin, e onoare și nu-l uiți niciodată, pe care îl bei cu tatăl tău, l-am băut în pahar cu Steaua București. Aveam pahare în vitrină cu Steaua... Era ceva organizat în ceea ce privește susținerea Stelei. Să nu uităm de Champions League-ul, de cupa câștigată de către Steaua. Dar n-am avut... Am ținut și cu Dinamo. Și erau atunci derby-urile! Și una dintre bucuriile mele e că Dinamo a rămas în prima ligă. Să știți că am ținut cu... Pe cine a scos atunci Dinamo, pe Hamburg? A fost un meci colosal. Ne-am strâns cu toții. Ne uitam la televizoarele alb-negru. Și am ținut întotdeauna cu toate echipele. Cu Craiova, celebra Craiova lui Balaci.

- Campioana unei mari iubiri.

- N-am făcut diferența. În derby-uri țineam cu Steaua. Mi s-a părut incorect pentru că statul român și așa a investit mult prea puțin în infrastructura sportivă. În 30 de ani... Și vedem ce se întâmplă în sport.

- Cred că sunteți primul politician care recunoaște asta.

- E ceva de bun-simț. Dacă continuăm să ascundem lucrurile, n-o să înaintăm niciodată. Și când ești bolnav, prima e negația. După ce spui că "Domne, stai, că s-ar putea să am totuși...".

- "De ce mi se întâmplă tocmai mie?".

- "De ce mi se întâmplă tocmai mie?" și "Este exclus acest lucru!". Pe urmă începi să recunoști și începi să te vindeci. Am investit. Până la urmă, statul român a investit și în stadionul din Ghencea.

Stadionul Ghencea, pe timp de noapte

- Apropo, iertați-mă! Ați fost unul dintre cei care chiar au militat ca FCSB să joace în Ghencea.

- Orice echipă! E un stadion construit de către statul român și dacă avem echipe care ajung în cupele europene... Nu poți să confiști un stadion pentru o dispută pe care o ai tu pe o emblemă în instanță. Sunt două lucruri total distincte! Și atunci, cu respectarea unui calendar, cu adevărat, tu ai prioritate să joci acolo, dar de asta construim. Și cred că de aici a fost și foarte multă ură. Eu nu sunt un om care urăsc. Eu n-am dușmani politici. Eu am adversari politici. Sunt un om calculat și încerc să găsesc întotdeauna echilibrul. Îmi pare rău că s-a ajuns la asemenea jigniri și înjurături pe stadioane.

- Cele două galerii sunt într-o râcă permanentă.

- Cred că sportul înseamnă cu totul și cu totul altceva. Acest spirit.

- Spuneți-mi, pe de altă parte, vi se pare normal ca statul, prin Ministerul Apărării Naționale, să investească milioane de euro într-o echipă cum e Steaua, care nici măcar n-are drept de promovare?

- Bazele sportive se dau în administrare. Cazul stadionului Steaua și îmi pare rău că vorbim totuși.... Clubul Sportiv Steaua înseamnă mult mai mult decât echipa de fotbal. La fel ca și Clubul Sportiv Dinamo. Cele două cluburi-etalon ale sportului românesc.

- Cu contribuție olimpică inconfundabilă.

- Îl cauți pe Covaliu, îl găsești în pepiniera de la Dinamo. Pe Lipă, pe Patzaichin. Cu toată această discuție din cauza stadionului am ajuns să vorbim doar de fotbal. Eu cred că nu e corectă nici actuala lege în care autoritățile locale au voie să promoveze ONG-uri, dar nu au voie să promoveze cluburi private. Se pare că în Germania e o singură echipă organizată ca ONG, în Bundesliga. Deci trebuie cumva să fim foarte atenți la ce ne dorim! Noi avem o lipsă de performanță. Acum avem un exod de jucători străini. Foarte bine!

 „Domnul Talpan s-a transformat într-un fel de Gigi Becali. «Dom'le, e echipa mea, Steaua!». Nu e echipa domniei sale. Gigi Becali și-a băgat proprii bani”

- Da, e adevărat. Cam mulți...

- Ne căutăm jucători străini ca să... Cred că fenomenul Gigi Becali, care a fost foarte mult timp promovat... peste tot, patronul de echipă de fotbal atotștiutor și cel care face schimbări, cumva s-a... Și fără să deranjez pe nimeni. Dar îi deranjez pe anumiți primari. Acum e și domnul Talpan.

- Așa...

- Cumva, în loc să îndreptăm un lucru, am mers pe acel exemplu și ei, de fapt, prin subconștientul lor, au devenit șefi de cluburi sportive, șefi de echipe. Primarul de nu știu unde și cu echipa lui. Adică s-a transformat într-un fel de Gigi Becali. Domnul Talpan, și el, cu toate că îl urăște pe Gigi Becali, s-a transformat într-un fel de Gigi Becali! "Dom'le, e echipa mea, Steaua!". Nu e echipa domniei sale! Măcar Gigi Becali și-a băgat propriii bani acolo!

- Da, adică ești finanțator. Dincolo e statul finanțator.

- Au ajuns primari de comune care, dom'le, vorbesc de echipă! Sunt niște lucruri distincte. Tu gestionezi niște bani publici, Becali își gestionează banii proprii. Sau alt finanțator. Cred că trebuie făcută un pic de lumină.

- Sigur sunteți în grațiile lui Gigi Becali pentru că ați insistat ca FCSB să joace în Ghencea. Dar el vă e simpatic? Ce raporturi aveți cu el?

- Nu știu. Noi ne-am văzut o singură dată.

- Nu-l cunoașteți, nu vorbiți.

- Am vorbit de vreo două ori la telefon, dar pe alt domeniu. Și ne-am cunoscut la Patriarhie, cred că de Sfântul Dumitru, unde i-am zis părerea mea. Este total incorect ca FCSB să nu joace pe stadionul Steaua, un stadion construit de statul român. Dânsul a fost destul de inteligent să vină să promoveze. "Mi-a promis Ciolacu că o să intervină". Nu am intervenit. Am vorbit cu adevărat. Am vorbit cu ministrul. „Domne, nu-i corect!”.

Gigi Becali

- A fost un punct de vedere realist, pe care și presa l-a susținut.

- Nu-i corect și am intrat totuși într-o normalitate după o perioadă. Când mi-am luat anumite înjurături și o să mi le iau în continuare, mi le asum.

- Și la Craiova a fost la fel la un moment dat.

- Pentru că eu am considerat că este un lucru corect și e o revenire la normalitate. Deci nu avem... Trebuie să intervenim! Am avut Generația de Aur, au fost vârfurile. După aceea am căzut exact ca și curba lui Gauss. În acel moment, absolut tot fotbalul a căzut! Am căutat să ne revenim cu aceste împrumuturi fără să avem școli de fotbal și fără să construim. Fără să încercăm să avem academiile de fotbal. Păi, acum a venit Academia Barcelona. Spre exemplu, cred că aproape 40%, dacă nu mai mult, din jucătorii de la națională vin din Academia Hagi.

- Da, corect.

- Am avut o discuție foarte aplicată cu președintele Federației. Vreau să vă spun că, dom'le, ca fenomen, ca știință, și cum mi-a prezentat și ce construcții au făcut, dom'le, m-a impresionat domnul Burleanu! Că este înjurat și dânsul pe stadioane, în funcție de echipa națională dacă ea câștigă sau dacă pierde, e cu totul altceva. Și atunci am zis: „Dom'le, hai să pornim de la copii, de la juniori și de la tineret!”. Investește Federația un euro, statul român trebuie să vină și el cu un euro. Investește Gigi Becali sau Hagi un euro în Academia de Fotbal, și statul român trebuie să vină să investească un euro! Pentru că asta îți dă, de fapt, acea linie și nu mai avem curbele lui Gauss. Uitați ce a făcut Ungaria!

- E adevărat.

- Ungaria de opt ani de zile are același antrenor principal și e în Liga Națiunilor în grupa A. Noi suntem în grupa C. Am căzut...

„Eu o să fac stadionul Dinamo! Românii s-au cam săturat. Dom'le, tot timpul vin la televizor politicieni și ei explică”

- Văd că știți mai mult decât mă așteptam eu.

- Nu, încerc să urmăresc fenomenul și-mi caut colegi să-i promovez în Parlament pe sport. Și nu mai... Am rugat-o pe doamna Lipă să vină în politică.

- Cum ați reușit să o convingeți să intre în politică?

- Am stat cu dânsa mea și i-am zis: „Uite, eu care țin cu FCSB-ul, Steaua, cum a fost... Uite, o să-ți demonstrez că eu o să fac stadionul Dinamo!”. Am fost cu ea pe stadionul Dinamo și cu Covaliu. Și-am văzut toată baza. Iertați-mă! În mijlocul Bucureștiului e de neacceptat! După 30 și de ani să vin... Anumite litigii, cramponați în trecut, în loc să vedem potențialul. Am semnat cu Piteștiul, cu Constanța și cu patinoarul de la Sfântu Gheorghe, urmează Timișoara și stadionul Dinamo.

- Dar o sală de sport?

- O sală polivalentă.

- Așa, când?

- Păi, această discuție am avut-o deja cu domnul primar general. Sper că o să o avem din nou și mai aplicată. A venit și domnul Țiriac la mine cu o propunere și am zis că sunt de acord cu facilități fiscale pe bază de proiecte. Dânsul dorește în zona Otopeniului să construiască și un teren de tenis, și un patinoar, și o polivalentă. Și cred că statul român își poate permite o înțelegere cu o fundație pe care o gestionează fiul domnului Țiriac ca să dăm o facilitate pe acest proiect de neplătire a TVA-ului astfel încât să se facă investiția cât mai rapid. Fiindcă, repet, statul s-a dovedit încă o dată neputincios! Unii spun că e primarul general de vină. Cred că trebuie să depășim și acest moment în care să căutăm vinovații. Trebuie să căutăm soluții!

Ion Țiriac

- Corect!

- Românii s-au cam săturat. Dom'le, tot timpul vin la televizor politicieni și ei explică. E vinovat ăla, e vinovat Ciucă, e vinovat Ciolacu, e vinovată Lasconi. Oamenii vor... Am făcut sală polivalentă, am terminat-o la Bistrița. Am la Pitești. Totuși, văd și din colegii mei primari de municipii reședință de județ, mai puțin Tomiță (nr. Constantin Toma, primarul orașului) la Buzău, cu toate că am intrat în ligă.

- Discutăm imediat și de Buzău.

- Au venit să ceară: "Vrem și noi stadion!". Eu știu din administrație, de când eram viceprimar. Să știți că e foarte ușor să construiești ceva. E foarte ușor să faci un parc. Pe urmă, trebuie să-l și întreții. Acolo devin lucrurile mai complicate. E ușor să faci un stadion. Am făcut, am înțelegerea cu primarul, cu domnul Gentea, primarul Piteștiului. "Domnule, eu fac stadionul. N-ai vrea și tu să te ocupi de echipă?". Dar nu tu! Trebuie implicat mult mai mult privat în sport. S-au dus vremurile pe timpul comunismului în care statul făcea și sportul de masă, făcea și sportul de performanță. Trebuie găsit echilibrul legislativ ca performanța până la urmă să vină din zona privată. Rămân cluburile-etalon, Steaua, Dinamo, care au dat atâția campioni și, până la urmă, și experiența.

- Dacă deveniți președintele României, veți susține proiectul unei săli reprezentative, să zic așa, de sport în București?

- Eu sper să terminăm cu pasajul de la Unirea, că momentan ne ocupăm să dărâmăm. Să ne certăm.

- Acolo e o problemă.

- Să venim cu buldozerul! Să vedem, a pus gardul, ia gardul. Vă dau cuvântul meu de onoare că am schimbat, după ce am vorbit și cu domnul Băluță la telefon.

- Dar cine are dreptate? Băluță sau primarul general?

- Mai are importanță cine are... Când o țară întreagă se uită cum primarul general se ceartă cu un primar de sector în Capitală, fiindcă vor să facă un... Unul vrea să repare un pasaj, unul a spus că e urgent, dar acum spune că nu e urgent.

- Dă rău, să știți!

- În ce țară trăim noi?!

- E un fel de Caragiale!

- Asta credeți că-i interesează? Eu am dat pe Netflix și am preferat să depășesc. Am înțeles și lupta domnului primar general cu rechinii imobiliari. Acum avem și cu investițiile edilitare. Dom'le, hai să vedem totuși unde ne duce! S-ar putea să fie și ceva pentru campania electorală, dar eu consider că e prea mult. De aceea l-am și rugat pe domnul primar Băluță. "Dom'le, ia gardul de acolo, lăsați în instanță, să hotărască instanța cine are dreptate și cu asta am încheiat discuția".

- Ziceați de doamna Lipă. Ați discutat despre rentele viagere?

- A venit și cu lista la mine. O să am și cu doamna Melinte o întâlnire. Mi-a solicitat o întâlnire. Eu mă uitam la ele, parcă vedeam legea pensiilor sau discrepanțele și inechitățile din legile pensiilor în 30 de ani... Cam așa se întâmplă și în privința acestor sume. Nu s-a mai făcut o recalculare.

- Exact. Adică sunt înghețate.

- Este același principiu din legea pensiilor, în funcție de cât timp ai făcut performanță, cât timp ai fost activ, care-i activitatea, câte medalii. Pe aceleași principii, voi veni și voi repara și acest lucru. Am auzit părerea doamnei Lipă, vreau să vorbesc și cu doamna Melinte. Să-mi iau toată informația și, pe urmă, cu Ministerul Muncii să venim cu o recalculare și o reparație în funcție de anumiți indicatori.

De la stânga la dreapta: Marcel Ciolacu, Elisabeta Lipă, Gică Hagi, Gică Popescu // sursă foto: Facebook

- Deci sunteți pentru o revizuire.

- Categoric! Dar nu o revizuire în care să mai trebuiască să mai intervină cineva după mine. Cu model de calcul, cu niște indicatori, astfel încât politicul să nu mai fie nevoit să intervină, în funcție de subiectivismul lui. Fiindcă atunci când faci politică, ești mai subiectiv. Și vreau ceva obiectiv care să rămână, pe urmă. Să fie predictibil și, totodată, sustenabil la bugetul de stat.

„Nu știu să fac covrigi și n-am vândut niciodată covrigi. Soția are o patiserie în Buzău”

- Domnule președinte, spuneți-mi, e folclor sau, într-adevăr, ați avut o covrigărie în Buzău? Știți că lumea vă zice cu simpatie "Covrigarul".

- N-am probleme. Nu știu să fac covrigi și n-am vândut niciodată covrigi.

- Dar ați avut o unitate de panificație, ceva?

- Eu am avut mai multe magazine alimentare în tinerețea mea. Am gestionat. Am avut și magazin de electronice, am făcut și importuri, am făcut și exporturi. Am avut mai multe magazine alimentare, între care am avut împreună cu soția, și soția o gestionează, și o patiserie.

- Ah, deci o patiserie.

- Și de aici s-a pornit... Dar nu e o mare patiserie, să nu credeți! Eu aș fi renunțat de mai mult timp.

- Dar ea mai funcționează?

- Funcționează. Soția mea se ocupă. Pe urmă, eu am hotărât să intru în politică. În acel moment, toate spațiile comerciale pe care le-am cumpărat în timp le-am luat și le-am închiriat. Și m-am ocupat de altceva în viață. Să știți că în țările cu economii dezvoltate, oamenii în timpul vieții își schimbă meseriile.

- Absolut.

- Și nu e o problemă.

- Căută să câștige din orice afacere.

- Nu neapărat să câștig, dar, dom'le, cred că pot să fac și altceva! Cum și eu îmi doresc, sper să ies destul de tânăr, să zic așa, între ghilimele, din politică, poate mai încerc și altceva după 50 de ani.

- Deci asta cu covrigăria e folclor pur și simplu.

- O să mă duc. Mi-aș dori să știu să fac covrigi și o să mă duc într-o covrigărie să învăț să fac covrigi!

- Bun, dacă o aveți patiserie, bănuiesc că nu știți să faceți nici pateuri.

- Nu. Categoric, nu! Și nici prăjituri și la vârsta mea le mai și evit, chiar.

Marcel Ciolacu, dezvăluiri din tinerețe: „Mama ne mai atingea, eram trei băieți! Am învățat să pescuiesc cu tata. Acolo a fost momentul când eu m-am împrietenit cu tatăl meu”

- Sunt niște coincidențe cu domnul Ciucă surprinzătoare. Sunteți născuți amândoi în același an.

- Dânsul e mai în vârstă. Cu câteva luni înainte.

- Și amândoi sunteți fii de militari. Cum e viața ca fiu de militar? Am auzit de la domnul Ciucă. E mai riguroasă? E mai multă disciplină? Unde zbura tata?

- Bobocu, Alexeni, toate aerodromurile. Era mai strict. Noi eram și trei băieți.

- Greu de ținut în frâu.

- Da, și când venea, mama avea nevoie de un suport după ce tata nu era zilnic. Înainte se zbura și noaptea. Zbura foarte mult. Și tata avea peste șapte mii de ore de zbor. Și venea de obicei în weekend. Și normal că mama se plângea de noi și atunci tata intervenea și cu lecțiile, și cu comportamentul. Mai obosea și mama, Dumnezeu să o ierte!

- Vă mai dădea și câte o palmă?

- Ne mai atingea și mama. Că altfel nu putea să gestioneze totuși trei băieți. În schimb, mai venea. Mai pleca și la pescuit în weekend. Venea în combinezon direct de la aerodrom. Aveam un fel de toaletă de serviciu pe care și-o făcuse pentru toate uneltele de pescuit. Și lua uneltele de pescuit de acolo și mama, săraca, întreba: "Nelu, dar nici nu ai intrat bine și avem și copiii ăștia... Sunt o groază de probleme și în casă, de reparat, de vorbit"...

- Și tu te duci la pescuit?!

- Adică chiar nici nu îmi ceri voie să te duci la pescuit. Și tata s-a uitat la mama și a zis "Ani, uite care-i treaba. Tu dacă mă lași sau nu mă lași, eu oricum mă duc. Ce rost are tot acest scandal?". Și își lua undițele și pleca.

- Ați moștenit pasiunea pentru pescuit?

- Am învățat să pescuiesc cu tata. De fapt, acolo a fost momentul când eu m-am împrietenit cu tatăl meu. După 30 de ani, când mergeam la pescuit și stăteam în aceeași barcă, în mijlocul lacului. Dădeam la staționar la crap.

Marcel Ciolacu la pescuit

- Dar unde pescăreați?

- Am mers în Deltă. Plăcerea dânsului cea mai mare era să mergem în Deltă și mergeam. Momeai locul unde pescuiai și stăteai în barcă opt ore, zece ore. Trebuia să stai și trebuia să comunici. Când ești mai tânăr, mai adolescent, ești mai rebel.

- Când să se aștepte buzoienii la un stadion nou?

- Stadionul este funcțional în momentul acesta și cred că se ridică la nivelul așteptărilor. Să facă o echipă, cred că suntem pe ultimul loc acum.

- Da, cam așa.

- Să lege o echipă. Să aibă o echipă, să o lege. Văd că primarul e un om venit din business și prioritățile dânsului acum sunt un bazin, un teren de atletism. Vrea să dezvolte mai mult sporturile de masă.

- E adevărat, sunt frumoase și necesare. Dar lumea vine la fotbal.

- Stadionul funcționează! Dacă se dezvoltă echipa. Buzăul nu e tradiție. Totuși, cred că prioritar era să avem la Constanța, unde e Academia de Fotbal Gică Hagi. Cred că prioritar este să aibă la Timișoara. Există o tradiție.

 „Trebuie să înțelegem că un primar nu este un patron de echipă de fotbal! Rostul primarului e cu totul altul”

- Timișoara nu mai are nimic, nici echipă, nici stadion.

- Acum la Hunedoara. Au făcut acum și performanță. Au câștigat Cupa. Se face stadionul la Hunedoara. Trebuie cumva dezvoltat și regional totuși. Am fost la Bacău. Stadionul e abandonat și știm toți ce a fost cu Bacăul. Important este să vii cu investițiile. Una sunt investițiile în infrastructura școlară. Alta este acest parteneriat între public și privat, care acum nu este foarte bine reglementat și nu e corect.

Stadion ultramodern la Timișoara

- Da.

- Trebuie să înțelegem că un primar nu este un patron de echipă de fotbal! Un primar este primar. Rostul primarului e cu totul altul decât să facă transferuri și transferuri și, domne, eu, echipa mea... Nu, tată! Tu ai fost ales pentru altceva! Vrei să-ți faci echipă de fotbal? Investește bani! N-are nimeni nimic. Dacă ai un potențial, te rog frumos să investești! Și nu în ultimul rând este infrastructura mare pentru performanță. Unde am început cu domnul Covaliu să investim după ce am văzut cum stăteau gimnastele noastre, unde era cazarea, cum arăta sala... Îți ocupă timp să vezi aceste lucruri, dar trebuie să le înțelegi. Nu poți să dezvolți sportul din birou. Dar, cu adevărat, îmi doresc... Domnul Hațegan, să știți că am...

- Voiam să vă întreb și despre domnul Hațegan. Ați reușit să-l luați în PSD. După Lipă l-ați capacitat și pe Hațegan.

- L-am capacitat și pe domnul Hațegan. Și va fi în viitorul Parlament al României.

- E locul 2 pe listă la deputați, nu?

- La Arad. Loc eligibil! Trebuie să aducem oameni care înțeleg fenomenul. Până îl înțeleg eu, cred că ei îl știu mult mai bine. Și el trebuie... Totul pleacă de la legislație. Trebuie să facem o legislație cu președintele Federației de Fotbal, cu președinții de la celelalte sporturi. Nu avem numai fotbal. Dar unde avem, mai ales unde avem tradiție. Mi se pare, la judo, avem, nu știu câte, vreo 70 de federații! Mă doare capul.

- La arte marțiale.

- Să mă ierte Dumnezeu! Unde ne-am implicat mai mult, avem anumite performanțe deja. Părerea mea e că e o risipă de bani și trebuie cumva reorganizat acel lucru.

 „Nu cred că Burleanu a avut totuși capacitatea de a-l aresta pe Gică Popescu! În niciun stat modern, european n-ar fi făcut pușcărie!”

- Domnule președinte, îl aveți consilier pe Gică Popescu. Cât vă ajută?

- Și săptămâna asta voi avea o întâlnire cu Gică Popescu. N-au o comunicare foarte bună el cu președintele Federației. Și atunci am văzut...

- Apropo, știți că a fost toată discuția aia că a trebuit arestat Gică Popescu pentru ca a doua zi să devină Burleanu președinte.

- M-ar plăcea să nu cred acest lucru! Sunt în momentul de negație.

- Așa, adică să fi fost o întâmplare... Că lumea zice că Burleanu e cel care a pregătit terenul.

- Nu cred că Burleanu a avut totuși capacitatea de a-l aresta pe Gică Popescu. Dar în niciun stat modern, european, Gică Popescu n-ar fi făcut pușcărie! Interesul statului e să-și recupereze banii. Nu să bage lumea în pușcărie.

- Pe care Gică Popescu i-a plătit.

- Îi plătești, statul îți spune... Cine a fost? Cel de la Bayern Munchen, nu? Și acolo era o fraudă de vreo 100 de milioane!

- Uli Hoeness.

- Mi se pare că n-a făcut nicio zi de pușcărie.

- Dormea seara la pușcărie, la început, vreo două-trei săptămâni.

- Până s-a hotărât că trebuie să plătească 200 de milioane statului, nu 100 cât...

- Dar toți au fost: Steffi Graf, Messi... Toată lumea a avut probleme de genul ăsta.

- E vreunul la pușcărie?! Interesul statului e să ne băgăm sportivii acolo? Mai ales pe Gică Popescu, fostul căpitan de la Barcelona, să-l bag în pușcărie?! Ăsta e interesul statului? Asta e plăcerea statului? Nu, statul trebuie să-și recupereze bani. Era prejudiciul... Cu adevărat, dacă o mai faci o dată, te duci la pușcărie! Ai încercat o dată vigilența statului, te-am prins, dacă mai încerci odată....

- Da.

- Și am văzut această dispută între președintele Federației și Gică și atunci am încercat să transmit ideile de la unul la altul în ideea de a construi ceva. O să am și zilele viitoare o discuție cu Gică Popescu. Are să vină cu o propunere, cred că tot în zona de Academie de Fotbal.

- Se pare că relațiile între cei doi nu vor putea fi niciodată restabilite.

- Să știți că eu am fost foarte plăcut surprins cât de aplicat e domnul Burleanu, dar de asemenea, foarte plăcut surprins și cât de aplicat este Gică. A fost ultima întâlnire cu președintele clubului Barcelona, Laporta, și mi-a zis: "Domnule, pe mine nu m-au invitat aseară". Zic: "Gică, eu te-am sunat fiindcă ești în echipa de la Guvern și ești totuși...".

- Nici pe Gică Hagi...

- Gică Hagi știu că evită. Nu-i plac.

- Dar nu i-a invitat, se pare.

- Totuși ai fost căpitanul Barcelonei, cum să nu te invit? Dar și președintele clubului Barcelona s-a bucurat foarte mult.

- Joan Laporta.

- Da, da.

- A fost acolo o defecțiune, ceva...

- Cred că tipic românească. Ne vindecăm greu, domnule Ioanițoaia.

- Sigur, dacă ne vindecăm vreodată.

- E cazul să ne vindecăm.

- Știți că a fost o discuție întreagă în opinia publică și s-a spus, de pildă, că dincolo de conjunctura în care a ajuns Burleanu președinte, că Victor Ponta l-ar fi ajutat la numirea lui Gino Iorgulescu ca președinte la Ligă. Acum știți ce zice lumea? Că unul dintre secretari, secretarul general adjunct al Federației e buzoian.

- Gabi Bodescu.

- Așa. Și că dumneavoastră l-ați susține să devină președinte la Ligă.

- Doamne ferește! Mie nu mi-e suficient PSD-ul, mie îmi trebuie și Federația de fotbal. Ha, ha, ha!

- Nu, Liga.

- Sau Liga. Vă invit la o ședință de partid să vedeți. Mi-e suficient! Acum am și Guvernul, am și candidatura.

- Nu cred că e mai rău decât la fotbal.

- Vai de mine... E mai rău, ascultați-vă pe mine! Nu, nu m-am băgat niciodată.

- Dar sunteți prieten cu Bodescu?

- Ne cunoaștem din oraș, ne cunoaștem. Comunicăm la telefon, dar profesional. Acest proiect l-am pornit cu Academiile, după ce am făcut o vizită la lot, înainte de Campionatul din Germania. Și am pornit acest proiect. Normal că, pe urmă, am pus zona tehnică să stea de vorbă, să construiască un memorandum. Și așa și am vorbit, dar n-am vorbit niciodată.... Am vorbit cu ei de dimineață, înainte de meciul din Cipru, și le-am zis baftă multă. Dar zic că de când a preluat maestrul Lucescu lotul, sigur o să câștigăm și nici nu suntem într-o grupă valorică foarte grea. Vedem când trecem, când revenim în B. În grupa valorică B. Dar nu am avut discuții de numiri, de...

Marcel Ciolacu, alături de conducerea FRF/ FOTO: Facebook @Marcel Ciolacu

- Bine, lumea speculează, firește.

- Nu sunt genul... Nu sunt genul de om să mă implic în toate lucrurile, să încerc... N-am această dorință să controlez totul. Să știți că eu sunt un om simplu! Nu mă interesează... Mai vin și la mine consilieri care îmi explică: "Uitați, e ăla cu ăla...". Mă doare capul, m-ai pierdut. Am altceva de făcut. Zi-mi concluzia! Nu mă interesează detaliile.

- Deci nu sunteți fanul...

- Nu am avut discuții! Nici nu știam că domnul Bodescu vrea să fie la Ligă. Nu știu nici diferențele mari între Ligă și Federație. Eu cred că fac o echipă foarte bună la Federație.

Marcel Ciolacu: „Este evident că statul a lălăit-o 30 de ani! Mă interesează mai mult o lege bună a sportului și este evident că suntem într-un impas”

- Liga înseamnă numai echipele din elită, să zic așa. Cele 16 care au banii din drepturile de televizare.

- Mă interesează mai mult o lege bună a sportului și este evident că suntem într-un impas. Este evident că statul a lălăit-o 30 de ani. Nu e singurul domeniu. Am lălăit-o și cu autostrăzile. Am lălăit-o și cu spitalele. Mă rog, avem acum PNRR-ul care ne impune un anumit ritm. Să le terminăm până în 2026. Că altfel o lălăiam în continuare.

- Suntem campioni la lălăit.

- O lălăiam în continuare și cu astea. Dar e pentru prima oară când se creează un echilibru și mergem pe toate domeniile importante. Vorbim de diaspora. Ne plângem că ne-au plecat frați, nepoți, verișori, părinți.

- Și pleacă în continuare.

- E pentru prima oară când suntem pe balanță pozitivă. Dar e un început. Am stopat totuși exodul mare. Până când nu investim în autostrăzi, în drumuri, până când nu facem spitalele, până când nu investim în creșe, grădinițe, nu se vor întoarce românii. Cu cât vom investi mai mult și mai repede, cu atât românii vor reveni încet, încet, pentru că economiile europene sunt și ele lovite în acest moment. Sunt anumite domenii în care câștigi în România mai bine. În handbalul feminin se câștigă mai bine decât în Franța, la cluburi.

- Bine, handbalul feminin la CSM București.

- Și în țară.

- Și, mă rog, la Bistrița.

- Am adus jucătoare foarte bune din campionat. Problema e alta! Când nu suntem campioni europeni la handbal feminin sau la handbal băieții. Deci undeva greșim. Cu adevărat! Când mergem la sală, ne place că s-a ridicat nivelul. Dar mândria românului este echipa națională. Că-i de handbal feminin, că-i de handbal masculin, că-i de fotbal. Aici am greșit undeva. Aici greșim undeva. Aici nu avem lanțul. În Academii. Pentru tineri și pentru performanță. Academiile nu trebuie să le facă statul român. Statul român trebuie să vină să investească în performanță și când ai performanță vii solidar și tu, stat, lângă acel privat. Trebuie să schimbăm. Trebuie să ne rupem de comunism. Noi gândim ca în comunism. Așteptările sunt ca în comunism. Dar nu înțelegem cum funcționează capitalismul în sport. Am făcut ceva? Am improvizat!

- Absolut de acord cu dumneavoastră! Privatul să investească! Statul însă ar trebui să-i creeze niște avantaje, niște facilități. Că nimeni nu bagă bani de dragul de a băga bani.

- Corect. Poate să intre și statul acționar. Și pe urmă vinde acțiunile. Trebuie să inventăm ceva. Dar nu după capul nostru. Trebuie să vedem cum s-a construit Barcelona. Mi-ai explicat Lapoarta cum se susține Barcelona. Cu tifosi, cum plătesc, cum este abonamentul... Am înțeles sistemul de organizare. Nu-l poți implementa în România la un club. Statul investește în infrastructură și pe urmă privatul poate să se dezvolte pe acea infrastructură. Dacă statul vrea, vinde acea infrastructură suporterilor și investește mai departe. Am devenit prizonierii unui cerc. Ai unui cerc care ne convine.

+20 Foto
Prietenii lui Ovidiu - ediție alegeri prezidențiale. Invitat: Marcel Ciolacu (candidat PSD). FOTO: Ionuț Iordache (GSP.RO)

- Un cerc vicios.

- Un cerc vicios. N-am mai ieșit din acel cerc. În care vedem anumiți oameni care n-au nicio treabă cu sportul. Să nu se supere domnii primari pe mine! N-au nicio... Care comentează cum a fost. Comentează arbitrul. Ne băgăm în treabă fără să ne întrebe nimeni.

„Eu am votat primarul ca să fie șef de club și să-și dea el cu părerea, să-l înjure pe Becali, să înjure arbitrul?!”

- Să știți că ați rostit o frază memorabilă. Primarul nu este patronul unui club.

- Și nu este adevărat?

- E perfect adevărat. Doar că nimeni n-a spus-o până acum.

- Nu vedem unde am ajuns?!

- Primarii, cel puțin ăștia din zona, din jurul Bucureștiului așa fac, echipele sunt create de primari din orgoliul fiecăruia, de a fi mai bun decât celălalt.

- Păi, ce, eu am votat primarul ca să fie șef de club și să-și dea el cu părerea, să-l înjure pe Becali, să înjure arbitrul?! "Nu mi-a plăcut de jucătorul ăsta! L-am cumpărat acum". Tu ești primar. Vezi că tu ai rostul tău! Fișa postului tău e cu totul alta!

- Corect!

- Asta am construit, domnule Ioanițoaia, în 30 de ani. Amatorism, pe niște principii greșite.

- Profesionalism deghizat.

- Depășind anumite linii roșii și trebuie să venim cu o legislație. N-am iarăși nicio reținere. Facem un import de know-how legislativ, dar sănătos, cu niște principii sănătoase și să lăsăm sportul să se dezvolte. Iar statul să-și vadă de treaba lui. Să facă, în sfârșit, o sală polivalentă în București.

- Care a fost fotbalistul care v-a plăcut cel mai mult?

- Eh! Ronaldo mi-a plăcut foarte mult.

- Român!

- Talentul lui Dobrin cred că e greu de egalat. Dacă s-ar fi... Dobrin cred că e nativ.

- Cel mai dotat dintre ei de la Dumnezeu.

- Regele fotbalului rămâne Hagi. A fost și coordonator. În afară că a fost înzestrat de la Dumnezeu cu acest talent, a fost un om serios. Gică Popescu, Belodedici, jucători de clasă!

- Absolut. Domnule Ciolacu, să zicem că deveniți președintele României. Sigur, eu trebuie să vă urez succes, cum le-am urat și celorlalți trei contracandidați care au fost până acum în emisiune. Care e primul lucru pe care l-ați schimba dacă ați fi președintele României? În general.

- Aș face tot ce ține de mine să intrăm într-o normalitate. Am greșit și cu abordarea cu președintele României. Președintele României promovează un sport care nu are nicio treabă cu românii. Cred că puțină lume știe cu golful, câte găuri trebuie să fie...

- Dânsul e cu tenisul, cu golful și cu schiul.

- Trebuie să aducem o normalitate. Și în sport, și în politică. Trebuie odată să depășim ranchiuna că sunt și oameni care te huiduie. Foarte bine: te huiduie, e normal!

- E dreptul fiecăruia.

- Face parte din firea noastră, a românilor. Așa suntem noi și nu suntem numai noi. Așa sunt și spaniolii, așa sunt și italienii.

- Toți latinii.

- Suntem latini. Și nu trebuie să ne supărăm, nu trebuie să fim ranchiunoși. Nici pe ăla care nu ne votează. Cred într-un președinte arbitru, dar cred că, o perioadă lungă de timp, viitorul președinte nu trebuie să dea cartonașe. Atâtea cartonașe s-au dat și atât de mari comentariile au fost pe aceste cartonașe. De ce i s-a dat lui Ciolacu cartonașul roșu? De ce i s-a dat "galbenul" ăla? Cred că e cazul să ne așezăm toți la masă și să depășim.

„Românii s-au săturat de certuri și e nevoie de o construcție a societății. Trebuie să aducem o normalitate. Și în sport și în politică”

- Va fi mai simplu că l-ați luat pe Hațegan și e specialist în cartonașe.

- Cred că e nevoie de un arbitru fără cartonașe. O perioadă bună de timp ca să intrăm și să începem să funcționăm normal.

- Mi-a plăcut ce ați spus. De mult zic că trebuie să ajungem la normalitate, dar normalitatea nu să o lăudăm, să o consemnăm, pentru că realitatea e, cum să spun?, e firesc să fie! Iar noi, când ajungem la normalitate, suntem încântați și o lăudăm. Nu, trebuie doar notată, doar constatată!

- Ce mi-a zis președintele Federației: "Marcel, să vezi stadionul din Cipru și să-l vezi că e trei sferturi galben este o bucurie!". Deci românii au nevoie de această normalitate, au nevoie de performanță. Au, de fapt, nevoie de un stat funcțional. Românii s-au săturat de certuri. Pe stadioane, pe... E un moment de construcție. Dacă ne-am apucat de autostrăzi, de spitale și de școli, e nevoie de o construcție a societății. Și românii o să urmeze fără să le cerem noi votul. O să urmeze nativ.

- Mi-ați zis ce ați face în limita prerogativelor, că lumea trebuie să înțeleagă că președintele Românei, și să vrea, nu poate să facă nici el tot ce vrea.

- Și e bine așa.

- Ca președinte, ce ați face în materie de sport? Primul lucru pe care l-ați schimba.

- O nouă lege a sportului. O nouă lege de finanțare a sportului. Aș trasa niște linii roșii foarte clare. Unde sunt competențele administrației locale, cum e dreptul de finanțare și aș investi foarte mult în academii. Cele trei paliere...

Marcel Ciolacu: „ Noi am stricat societatea! Îmi doresc să am o țară normală și să am un președinte normal care să nu mai judece pe nimeni”

- Sunteți unul dintre cei care aveți influența să schimbați această lege. De ce tot amânăm? Toată lumea spune că Legea sportului e proastă, dar nimeni nu face nimic.

- Pentru că nu am avut sportivii în Parlament care să facă această lege. Care înțeleg foarte bine fenomenul. Oamenii care să fie deschiși să facă. Domnul Hațegan mi se pare că-i medic la bază. Un om căruia îi place și sportul. Eu cred că astfel de oameni vor schimba sportul românesc!

- Bun. Eu am terminat. Vă mulțumesc mult. Președintele PSD și premierul României, domnul Ciolacu. Are un minut să vorbească și să adreseze mesajul pe care-l crede de cuviință opiniei publice.

- De fiecare dată am căutat un echilibru. Cred că nu trebuie să privim sportul numai prin prisma fotbalului. E sportul la care ne uităm cel mai mult. Dar România a avut performanță în multe domenii sportive. Trebuie investit în infrastructura școlară și acest lucru se întâmplă cu sălile de sport fiindcă avem o luptă foarte mare la copii, la adolescenți, cu obezitatea și cu drogurile.

- Corect.

- Prin sport este cel mai ușor să combatem atât obezitatea, cât și drogurile. Un sportiv și un tânăr care merge la sala de sport nu va lua droguri. Are altă ocupație. Se îngrijește de cu totul și cu totul altceva. Este, de fapt, o relație între mai multe: și sănătate, și sport, și educație. Noi am stricat societatea! Noi am venit cu lucruri inventate care nu au nicio treabă cu o societate normală în Uniunea Europeană. Trebuie să îndreptăm aceste lucruri rapid! Și ca președinte îmi doresc acest lucru. Îmi doresc să am o țară normală și să am un președinte normal care să nu mai judece pe nimeni. Să nu mai judece nici românii care îl înjură și îl fluieră câteodată. Știu ei de ce. Nu trebuie să-i întreb de ce. Doar trebuie să-i înțelegi și vei afla singur răspunsurile. Dar un președinte de construcție în acest moment.

CV MARCEL CIOLACU - candidat PSD pentru funcția de președinte al României

  • Data naşterii: 28 noiembrie 1967
  • Absolvent al Liceului de Filologie-Istorie ”Mihai Eminescu”, Buzău
  • Licențiat în Drept civil, drept penal, drept bancar și valutar, drept comercial, criminalistică, drept administrativ la Universitatea Ecologică din București
  • Studii postuniversitare în Economia dezvoltării locale, managementul relațiilor publice locale, drept administrativ, finanțe publice
  • Master în Bazele sectorului public. Managementul finanțelor publice
  • În cariera politică a fost Viceprimar (Municipiul Buzău), Viceprim-ministru (Guvernul României), Președinte al Camerei Deputaților
  • Din iunie 2023 este Prim-ministru al României
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.