Tenis

Simona Halep și Jannik Sinner reprezintă subiectul zilei în Gazzetta dello Sport » Italienii explică diferența dintre cele două cazuri de dopaj

Simona Halep și Jannik Sinner. Foto: Imago Images

Articol de David Istrate   —  vineri, 18 octombrie 2024

Celebrul cotidian „Gazzetta dello Sport” a făcut o comparație între cazul de dopaj al lui Jannik Sinner (23 de ani) și cel al Simonei Halep (33 de ani), încercând să explice diferențele dintre cele două și să enumere motivele pentru care nu au fost tratate la fel.

Jannik Sinner, liderul mondial ATP, și Simona Halep, fosta lideră mondială WTA, reprezintă subiectul zilei în Gazzetta dello Sport. Italienii au publicat mai multe articole legate de cazurile de dopaj în care au fost implicați cei doi, de diferența dintre ele și de reacția Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA).

Cazurile lui Jannik Sinner și Simona Halep, pe scurt

În august 2022, după un meci jucat la US Open, Simona Halep a fost testată pozitiv cu Roxadustat, o substanță interzisă. A urmat o lungă perioadă de audieri și, la un an distanță, tenismena din Constanța a primit o suspendare pentru 4 ani, găsindu-se nereguli și în legătură cu pașaportul ei biologic.


Halep a contestat decizia ITIA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și în luna martie a acestui an, pedeapsa ei a fost redusă la 9 luni. Argumentul campioanei de la Wimbledon și Roland Garros a fost că substanța interzisă a intrat în organism prin intermediul unui supliment despre care nu știa că este contaminat și că nu a avut nicio intenție de a se dopa.

Simona Halep, fotomontaj GSP

În aceeași lună, Jannik Sinner a fost depistat pozitiv în două rânduri cu Clostebol, un steroid anabolizant. Audierile au durat câteva luni și, în cele din urmă, un tribunal independent al ITIA a decis că italianul este nevinovat.

Judecătorii au acceptat explicația italianului, care a susținut că maseur-ul lui a folosit un spray care conținea Clostebol și apoi l-a masat pe acesta. Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) nu a fost de-acord și a făcut apel, iar acum cazul se judecă la TAS, WADA cerând o pedeapsă de 1-2 ani.


ITIA, acuzată de dublu-standard în modul în care a tratat cele două cazuri

Cele două cazuri au produs un cutremur în lumea tenisului și au stârnit o mulțime de reacții. După ce s-a aflat de situația lui Sinner, multe persoane familiarizate cu acest sport s-au întrebat dacă nu cumva cele două instanțe s-au judecat cu dublu-standard.

Jannik Sinner

„Nu am nimic cu Sinner, cu jucătorul, chiar cred că poate fi vorba de o contaminare. Am trecut prin asta și știu cât de greu și de urât este, dar modul de judecată nu a fost corect nici față de mine, nici față de ceilalți sportivi care au trecut prin acest infern. În urmă cu doi ani, cred că am fost 3 sau 4 sportivi în aceeași situație”, spunea Simona la o conferință de presă organizată la începutul lunii septembrie.

ITIA, prin intermediul lui Karen Moorhouse, CEO-ul organizației, s-a apărat în cursul zilei de joi, 17 octombrie:

„Procesul de management al cazurilor atunci când e vorba de anti-doping este complex și ne dăm seama că pot fi dificil de înțeles diferențele în decizii sau contradicțiile percepute în acest proces […] În cazul lui Sinner, înțelegem că focusul apelului este pe interpretarea și aplicarea regulilor de către tribunalul independent atunci când se determină, dacă a existat, nivelul de vină al jucătorului, mai degrabă decât pe investigarea științifică a faptelor de către ITIA”, a spus Moorhouse.

Explicația italienilor: lipsa competenței medicale și nechibzuința lui Halep au făcut diferența

Acesta este contextul în care Gazzetta dello Sport a publicat câteva articole prin care a încercat să facă lumină și să explice diferențele dintre cazul lui Sinner și cel al lui Halep. Cotidianul italian susține că a fost vorba de o lipsă de judecată și un comportament nechipzuit al sportivei din România.

Simona Halep la turneul WTA 125 Hing Kong

Prin faptul că nu a avut o echipă competentă, Simona Halep s-a expus la un risc important atunci când a luat acel supliment nou, netestat. Mai mult decât atât, dubla câștigătoare de Mare Șlem avea posibilitatea de a consulta doctori specializați care să evalueze dacă să ia acel supliment sau să nu îl ia și nu a făcut-o. În acest caz, fizioterapeutul și preparatorul ei fizic nu au fost considerate persoane cu abilități științifice și medicale necesare pentru a prescrie sau recomanda suplimente dietetice. Drept urmare, jucătoarea de tenis a luat un produs voluntar, având încredere în sfatul staff-ului ei, însă nimic nu s-a întâmplat fără cunoștința ei”, scrie Gazzetta dello Sport.

Așadar, italienii spun că Simona Halep nu s-a înconjurat de un staff competent din punct de vedere medical și astfel s-a expus unui risc. Mai apoi, oferind încredere oamenilor din echipă, a luat acel supliment fără să îl mai verifice și să ceară sfatul unei persoane avizate.

În schimb, membrii staff-ului lui Jannik Sinner erau pregătiți din punct de vedere medical, astfel că italianul nu ar fi avut motive să le pună la îndoială expertiza. Ba mai mult, substanța interzisă a intrat în organism în timpul unui masaj, fără ca Sinner să fi luat un supliment sau un medicament în mod conștient.

„Judecarea lipsei de competență medicală a staff-ului lui Simona Halep și a comportamentului nechibzuit nu se aplică în cazul lui Jannik Sinner”, concluzionează Gazzetta dello Sport.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.