Campionate

Englezii au inventat fotbalul, tot ei îl schimbă! Regula revoluționară pe care vor s-o introducă

Andre Onana, portarul lui Manchester United / Foto: Imago

Articol de Aurelian Botezatu   —  vineri, 18 octombrie 2024

Englezii au găsit soluția potrivită pentru a-i obliga pe portari să repună balonul cât mai repede în joc. Este deja testată la Under 21.

Noua regulă a fost dezvăluită de Șeful Asociației Arbitrilor din Premier League (PGMOL), Howard Webb, și ar putea fi aplicată începând cu sezonul viitor.

Howard Webb, șeful abitrilor din Premier, a prezentat noua regulă într-o emisiune TV

Într-o emisiune realizată de postul pay-per-view SkyBet, fostul arbitru FIFA a spus că aceasta urmărește ca portarii să fie constrânși să tragă cât mai puțin de timp la repunerea balonului în joc.


Actualul regulament îi obligă pe goalkeeperi să nu țină balonul în mână mai mult de 6 secunde, însă arbitrii rareori îi pedepsesc atunci când nu se încadrează în acel interval, poate și pentru că ar trebui să-i acorde adversarului o lovitură liberă indirectă din interiorul suprafeței de pedeapsă.

Howard Webb: „Dacă portarul e suficient de prost va fi sancționat cu un corner pentru adversar”

Noua regulă prevede acordarea unei lovituri de colț adversarului, ori de câte ori portarul „arestează” mingea peste 6 secunde. „În Premier League 2 se testează ceva dacă portarul ține balonul mai mult de șase secunde.

Dacă o ține timp de opt secunde și nu o eliberează, se acordă un corner pentru cealaltă echipă. După trei secunde, arbitrul face numărătoarea inversă și dacă portarul este suficient de prost ca să țină minge, este sancționat cu un corner”, a punctat Webb.


Garry Neville, categoric: „Asta mă scandalizează!”

Legenda lui Manchester United, Gary Neville, este unul dintre susținătorii noii reguli. „Îmi place asta, cred că ne place tuturor. Cea mai mare întârziere a jocului se înregistrează atunci când portarii țin mingea mai mult de șase secunde”, a comentat fostul internațional englez, realizator de emsiuni la Sky.

Neville susține că adesea sunt arătați cu degetul jucătorii de câmp, „atunci când expediază balonul în tribună. Dar acel timp pierdut este cu mult mai redus decât întârzierile pe care le provoacă portarii, câte 13-14 secunde. Nu sunt sancționați și regula asta încă e în vigoare! Asta mă scandalizează!”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.