Tenis

Ambasadorul Spaniei în România, față în față cu GSP într-un interviu eveniment: „Știu câteva anecdote care arată cum e Nadal” + „Profilul lui public contrastează cu cel al lui Năstase”

+11 Foto
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, ambasadorul Spaniei la București / Sursă foto: Facebook

Articol de Remus Dinu   —  sâmbătă, 19 octombrie 2024

Gazeta Sporturilor l-a invitat pe ambasadoul Spaniei la București, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, la o discuție degajată despre sport, pasiunile sale și, în ton cu actualitatea, despre retragerea din tenis a lui Rafael Nadal, și el un „ambasador”, în sens metaforic, al sportului iberic. Diplomatul de 61 de ani, din 2022 în țara noastră, a explicat cum percep compatrioții ieșirea din scenă a celui mai important sportiv spaniol din istorie, explicând mecanismele care l-au transformat pe Nadal într-una dintre personalitățile favorite ale societății hispanice.

Finalul oficial al carierei lui Nadal, unul dintre evenimentele marcante ale anului sportiv, văzut din perspectiva unui diplomat de rang înalt strămutat în România în ultimii doi ani.

Născut în Ciudad-Rodrigo, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano a absolvit Dreptul la Universitatea din Salamanca și a intrat în cariera diplomatică spaniolă în 1990, conform presei din țara natală. Înaintea sosirii în România, a fost consulul Spaniei în Havana, capitala Republicii Cuba.

Cum retragerea mallorquinului semnifică nu doar sfârșitul unei ere în tenis, ci și un moment simbolic pentru societatea spaniolă, care l-a perceput mereu pe Nadal ca pe-un veritabil bastion, un reper în plan internațional, GSP.ro propune o conversație specială, avizată, cu ambasadorul agreat al Regatului Spaniei în România.


Amprentat la rândul său de anunțul făcut de Rafa pe 10 octombrie, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano și-a manifestat admirația față de cariera și valorile fostului lider mondial, vorbind despre impactul pe care acesta l-a avut de-a lungul timpului în Spania. Ambasadorul mai spune că se simte mai atras de Barça decât de Real și salută rezultatele reușite de România la Jocurile Olimpice și EURO 2024.

„Îmi vor lipsi după-amiezile de glorie în care stăteam lipit de ecarnul televizorului”

- Excelența voastră, domnule ambasador José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, vă mulțumim călduros că ați dat curs invitației lansate de publicația noastră! O icoană a sportului spaniol, a tenisului mondial, Rafael Nadal, și-a anunțat retragerea iminentă din sport. Cum ați primit această veste și ce sentimente vă încearcă?

- Bună ziua. Ca și restul spaniolilor și lumea sportului în general, am primit vestea cu tristețe. Știam că era un moment care trebuia să vină, dar întotdeauna este trist. Îmi vor lipsi foarte mult acele după-amiezi de glorie, lipit de ecranul televizorului în urma revenirilor sale epice. Rafa a încercat în repetate rânduri în ultimii doi ani să revină, dar corpul său a spus că este suficient. Va avea acum o pauză binemeritată de la tenis și va putea cu siguranță să se dedice mai mult familiei sale, care este foarte importantă pentru el.

- Ați avut ocazia sa-l cunoașteți? Sau dacă nu, de la distanță, cunoașteți vreo povestioară reprezentativă despre el?

- Nu îl cunosc personal, dar știu câteva anecdote bune care arată cum este Nadal. Îmi amintes că, într-un documentar pe care l-am văzut recent, l-am auzit pe Toni Nadal, unchiul și antrenorul său timp de mulți ani, comentând o anecdotă de pe vremea când Rafa avea 15 ani. Pe atunci juca într-un turneu challenger și Rafa pierdea meciul cu 5-0 în fața unui adversar mic. Toni Nadal a observat atunci că nepotul său juca cu un cadrul rachetei rupt. Când ai un cadru de rachetă rupt, toate mingile merg oriunde, dar nu înăuntru. I-a spus imediat elevului său. Nadal s-a uitat la ea și a spus: «Vai, da, e stricată. Am să o schimb». L-a schimbat și de atunci încolo s-a îmbunătățit, deși a sfârșit prin a pierde cu 6-0 7-5. La sfârșitul meciului, Toni l-a întrebat cum era posibil ca un băiat ca el, care jucase atâtea meciuri, să nu-și fi dat seama că juca cu o rachetă stricată, iar el i-a răspuns: «Sunt atât de obișnuit să greșesc mereu încât nu mi-aș fi imaginat niciodată că racheta era cea care mă făcea să pierd». Cu această anecdotă puteți aprecia mentalitatea lui Rafa Nadal de a nu căuta scuze și de a se concentra întotdeauna pe a da tot ce are mai bun, indiferent de condiții.


- Ce l-a făcut atât de iubit și apreciat printre spanioli? Și nu doar acolo, ci peste tot în lume... Cu toții am văzut valul de mesaje direcționate spre el după anunțul retragerii, iar sentimentul de empatie a fost predominant, copleșitor.

- Nadal nu este admirat doar pentru titlurile sale, ci și pentru valorile pe care le reprezintă: modestie, muncă asiduă, respect, luptă constantă și solidaritate. Această combinație de succes sportiv și caracter personal este ceea ce l-a făcut atât de iubit în întreaga lume. Stilul său de joc este sinonim cu lupta și efortul maxim. Nadal nu renunță niciodată la o minge și joacă întotdeauna fiecare punct ca și cum ar fi ultimul.

- Continuați.

- Această combativitate i-a permis să câștige meciuri epice și să depășească situații extrem de dificile, ceea ce i-a adus respectul rivalilor săi și afecțiunea publicului. Capacitatea sa de a depăși obstacolele fizice și mentale a inspirat milioane de oameni, oferind o lecție de perseverență și rezistență. În plus, în afara terenului, Nadal a rămas o persoană deschisă și autentică. Deși este un star internațional, el locuiește încă în Mallorca, locul său de origine, și a rămas fidel originilor și familiei sale, ceea ce transmite o imagine de simplitate și autenticitate pe care mulți oameni o apreciază. La toate acestea, trebuie să adăugăm angajamentul său social. Prin intermediul Fundației Rafa Nadal, el a lucrat la proiecte sociale și educaționale pentru a ajuta copiii și tinerii, ceea ce a sporit respectul și admirația sa și dincolo de tenis.

+11 Foto
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano

„Nadal a unit Spania în jurul sportului” + „Profilul lui contrastează cu cel al lui Năstase”

- Care considerați că este principala moștenire pe care Rafael Nadal o lasă în dar Spaniei după acești aproape 20 de ani de carieră la cel mai înalt nivel?

- Nadal a devenit unul dintre cei mai mari ambasadori ai Spaniei în lume. El este, fără îndoială, cel mai mare sportiv spaniol din toate timpurile. A reprezentat cu mândrie țara în toate competițiile internaționale, de la turneele de Mare Șlem la Jocurile Olimpice și Cupa Davis, aducând întotdeauna în imaginea Spaniei valori precum efortul, tenacitatea și modestia. Deși Spania avea deja o istorie bogată în tenis înainte de Nadal, acesta a dus Spania la un nivel nou. În ultimele două decenii, dominația sa pe terenurile din întreaga lume a atras masiv atenția asupra tenisului din Spania, contribuind la dezvoltarea de academii, cluburi și programe de formare. „Academia Rafa Nadal”, situată în Mallorca, este un exemplu al angajamentului său de a forma generațiile viitoare de jucători de tenis și de a promova acest sport la nivel local și internațional. În plus, Nadal a fost o personalitate care a unit Spania în jurul sportului. Modestia, etica muncii și perseverența sa au fost admirate de toate grupurile sociale, indiferent de convingeri sau ideologii, făcând din el un reper de unitate într-o țară diversă precum Spania.

- Vă amintiți de evenimentul cu inundațiile din Insulele Baleare? Gestul său e de atunci e și astăzi proaspăt în memorie, imaginile acelea s-au tot rostogolit zilele trecute pe rețelele de socializare. Vom mai vedea vreodată un campion cu aceeași generozitate, murdărit de nămol până la genunchi, cu lopata în mână, ajutându-și comunitatea să gestioneze calamitatea?

- Ceea ce îl face pe Nadal special în această privință este legătura sa autentică cu țara natală și dorința sa de a fi prezent fizic atunci când comunitatea sa are nevoie de el. El face acest lucru nu pentru publicitate sau pentru a îndeplini o așteptare, ci pentru că este în natura sa să ajute într-un mod dezinteresat. Solidaritatea sa a fost demonstrată în nenumărate ocazii, iar fundația sa are o activitate lăudabilă. Să sperăm că imaginea sa va servi drept inspirație pentru viitorii campioni, este cea mai bună moștenire pe care o poate lăsa.

În octombrie 2018, Nadal a ajutat activ comunitatea după inundațiile de amploare din Insulele Baleare

- Ce știți, domnule ambasador, despre raporturile lui Nadal cu marii noștri campioni Ilie Năstase și Ion Țiriac? Ambii au avut mai mereu doar cuvinte de laudă la adresa lui Nadal, iar Rafa a și apărut, de altfel, în excelentul documentar dedicat lui Nasty.

- Adevărul este că nu cunosc relația lui Nadal cu campionii României. Este adevărat că, a priori, profilul public al lui Ilie Năstase contrastează cu cel al lui Nadal, întotdeauna foarte reținut în declarații, dar îmi imaginez că în privat au o relație cordială și de admirație reciprocă.

„Consecvența lui Nadal, de neegalat”

- E riscant să afirmăm că este cel mai mare sportiv spaniol din toate timpurile?

- Eu nu cred (n.r. că ar fi riscant). Spania a avut sportivi de excepție în diferite discipline sportive. De exemplu, Miguel Induráin în ciclism, Pau Gasol în baschet, Marc Márquez în motociclism sau Severiano Ballesteros în golf. Însă consecvența excelenței lui Rafael Nadal de-a lungul a aproape douăzeci de ani de carieră este de neegalat. În plus, Nadal a trebuit să coexiste cu ceilalți doi cei mai buni jucători de tenis din istorie de până acum, Roger Federer și Novak Djokovic. A trebuit să învingă, la începuturile sale, un Federer consolidat pentru a câștiga titluri importante, iar când părea că începe să își stabilească supremația, a venit Djokovic să îl contracareze. Cu siguranță Nadal ar fi câștigat mai multe titluri fără Roger sau Novak, dar probabil că rivalitatea cu aceștia l-a făcut un jucător mai bun.

- Dincolo de atribuțiile diplomatice care vă consumă majoritatea timpului, ce relație aveți cu sportul? Practicați ceva în timpul liber, urmăriți sport la TV cu regularitate?

- Sunt un fan al transmisiunilor sportive. Urmărirea Jocurilor Olimpice, a meciurilor echipelor spaniole de fotbal masculin și feminin sau a marilor evenimente de tenis sau baschet fac parte din interesul meu. În ceea ce privește practica sportivă, trebuie să spun că aș putea face mai mult.

- Ați dezvoltat vreo pasiune pentru vreun sportiv, pentru vreo echipă de fotbal? Unde vă situați în istoria rivalitate Real - Barca?

- Dintre sportivi, îi urmăresc cu pasiune din ce în ce mai mare pe sportivii minoritari, cum ar fi Carolina Marín în competițiile de badminton, înot sau karate. În rivalitatea Madrid-Barça, inima mea este mai mult cu Barça.

+11 Foto
José Antonio Hernández Pérez-Solórzano

- Sportul românesc vă face cu ochiul? Există vreun sportiv, vreo disciplină care v-a atras atenția în ultima vreme?

- Am urmărit îndeaproape participarea României la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, unde România a reușit să obțină rezultate bune cu 3 medalii de aur, 4 de argint și 3 de bronz. De asemenea, am putut vedea performanța bună a echipei naționale a României la Euro 2024, unde a ajuns până în optimile de finală. Din fericire, Spania a sfârșit prin a câștiga campionatul.

- O ultimă întrebare, Excelență. Legat tot de sportul de la noi din țară, în urmă cu câțiva ani, Dinamo București, unul dintre cluburile reprezentative de fotbal ale României, a fost preluat de un grup de investitori spanioli avându-l în frunte pe Don Pablo Cortacero. Unica problemă a fost că dânsul nu si-a respectat angajamentele luate fața de jucători, club, suporteri și a dispărut din țară definitiv, lăsând angajații neplătiți si echipa pe marginea prăpastiei. Vă spune ceva acest nume, sunteți la curent cu povestea?

- Este prima dată când aud de această situație.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.