Opinii

Lipă, Ciolacu și ce nesigură pare calea sigură

Editorial Marius Mărgărit

Articol de Marius Mărgărit   —  duminică, 20 octombrie 2024

Am mai spus-o, sunt total apolitic, nu mă interezează clasa asta care se bate cu pumnii în piept că duce România spre mai bine. Mai bine pentru cine, că după 30 de ani nu mi-e clar.

Dar mi-au atras atenția două episoade. Primul a fost declarația halucinantă și extrem de periculoasă pentru perpetua noastră crudă democrație a premierului Marcel Ciolacu, după izbucnirea scandalului cu premierile pentru FR Canotaj.

Candidat la președinție, șeful PSD a spus clar că "nu am de ce trimite Corpul de Control. Sunt anumite anomalii în lege, dar ANS a făcut o propunere către COSR. COSR-ul a trimis înapoi ANS-ului propunerea în ceea ce privește lotul de la canotaj.

Acum suntem toți mândri de doamna Lipă și nu știu câte a luat, vreo cinci medalii olimpice, e una dintre marile campioane ale României. Să o tăvălim fiindcă nu a explicat de la început că acea sumă de fapt nu e destinată unei singure persoane, ci la 56 de persoane, pentru că a spus un fost șef, care e frustrat că nu mai e șef, mi se pare un pic cam mult. Haideți să ne respectăm campionii, chiar e păcat.


L-am băgat și pe Gică Popescu în pușcărie și cu ce ne-am ales? Cu ce s-a ales România și sportul românesc? Cu nimic".

Chiar cu nimic, fiindcă, din ce se știe, prejudiciul demonstrat atunci de DNA, doar vârful icebergului care a lovit în plin fotbalul românesc, nu s-a recuperat integral nici acum. Dar asta e o altă poveste.

Mai grav e că un premier dă linia și anunță că unii sunt mai sus de controale doar fiindcă sunt foști mari campioni. Ce, numai așa, că vin unii cu mărturii și acuză, vezi Doamne, niște frustrați?!

Înțeleg, cooptarea doamnei Lipă, da, o fostă mare campioană, în prima linie a partidului, îl obliga s-o apere. Că doar a adus-o vicepreședinte pentru o imagine de gală, nu una șifonată. Așa că ce rost avea să zică, da, o să cercetăm și, în funcție de ce găsim, vom lua măsuri. Poate chiar nu era nimic, doar niște acuze nefondate. Dar nu, a tăiat direct orice fir care ar fi putut duce la ceva care să strice imaginea perfectă pentru viitoarele alegeri. Marea miză. Singura.


Marcel Ciolacu

Că doar doamna Lipă a spus clar că acele premieri erau doar niște propuneri, niște simulări. Că unii vor împărți banii cu restul angajaților din FRF Canotaj. După ce algoritm, cum, cât și unde, e deocamdată un secret. Ce știm noi, prostimea?! Acolo, sus, se fac calcule complicate și grele, să iasă toată lumea bine.

Apropo de lume însă, cea a canotajului e tot mai tulbure. Oamenii încep să facă valuri. Fiindcă știu și ei, chiar dacă poate o vreme chiar au fost părtași tăcuți, de frică sau din interes, că puterea de cele mai multe ori corupe. Și pe ape, precum pe pământ. Și zvonurile sunt că unii vor începe să vorbească. Despre algoritmul ăla, despre cum, cât și unde. Să vedem...

Al doilea episod s-a întâmplat chiar în această dimineață, când am văzut pe Facebook un afiș electoral cu domnul Ciolacu și cu doamna Lipă. Cu sloganul Calea sigură pentru România.

Nu știu de ce, dar m-am blocat. Fiindcă am senzația că, după toate câte s-au spus și întâmplat și după toate ce-or să mai vină, ca o viitură, s-ar putea dovedi că tare nesigură e calea România sigură. Și că avem de vâslit împotriva curentului care tot vine de sus. Dar ce știu eu...

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.