Handbal

COLAPS pentru Vipers Kristiansand » Campioană Norvegiei și triplă câștigătoare de Liga Campionilor, a intrat oficial în FALIMENT!

Vipers Kristiansand, câștigătoarea ultimelor trei ediții din Liga Campionilor la handbal feminin, nu a prins Final Four-ul de la Budapesta. Norvegiencele au obținut o victorie de orgoliu în returul cu Gyor, 26-24. În tur de acasă cedaseră clar, 23-30.

Articol de David Istrate   —  luni, 21 octombrie 2024

Vipers Kristiansand, echipa care a dominat handbalul norvegian în ultimii ani, nu a reușit să se salveze de la faliment. Duminică, 20 octombrie, cu puțin timp înainte de miezul nopții, Peter Gitmark, președintele board-ului de conducere, a anunțat falimentul clubului.

Vipers Kristiansand, formația care a câștigat Liga Campionilor de trei ori la rând în perioada 2021-2023, s-a aflat într-o situație disperată pe parcursul acestui an. La începutul săptămânii, oficialii grupării din sudul Norvegiei au anunțat că au nevoie urgent de 25 de milioane de coroane norvegiene (peste 2,1 milioane de euro) pentru a se salva de la faliment.

Comunicatul lui Vipers: „Nu am reușit să asigurăm un viitor financiar sustenabil”

Au urmat câteva zile de suișuri și coborâșuri, de extaz și agonie dar, în cele din urmă, Vipers nu a reușit să se salveze.


„Cu inima grea, trebuie să vă informăm că board-urile cluburilor Vag și Vipers au ajuns la concluzia că nu există niciun fundament pentru a continua activitatea. În ciuda eforturilor intense de a găsi soluții, din păcate, nu am reușit să asigurăm un viitor financiar sustenabil pentru club.

Ne pare tare rău că suntem acum la această răscruce de drumuri și înțelegem că decizia aceasta îi afectează pe mulți: membri, staff, voluntari, jucători, parteneri și, nu în ultimul rând, pe fanii care au stat alături de noi în momente bune și mai puțin bune.

Vrem să ne folosim de această oportunitate pentru a vă mulțumi pentru susținerea neprețuită și pentru devotamentul pe care l-ați arătat!”, a anunțat Vipers Kristiansand pe pagina oficială a echipei.

Postarea a strâns peste 1500 de reacții și peste 300 de comentarii, majoritatea oamenilor exprimându-și tristețea la auzul acestei vești. Lacrimi în ochi a avut și Peter Gitmark, atunci când a anunțat că Vipers va intra în faliment.


„Vipers Kristiansand a jucat ultimul meci de pe teren propriu. Expresia de pe fața mea arată că această veste este incredibil de dureroasă. Am dat ce-am avut mai bun pentru a asigura continuitatea clubului. Jucătoarele au fost foarte emoționate și nu le-a venit să creadă”, a declarat Gitmark, potrivit TV 2.

3 Ligi ale Campionilorare Vipers în palmares, ultima câștigată în sezonul 2022-2023

Vipers Kristiansand și-a încheiat activitatea cu o victorie în Liga Campionilor

Cu o zi înainte, în 19 octombrie, Vipers Kristiansand a obținut ultimul succes din istoria echipei. Norvegiencele au câștigat cu 32-23 în fața lui Buducnost, într-un meci din etapa a 6-a a Ligii Campionilor.

Principalele marcatoare ale lui Vipers au fost olandezele Lois Abbingh și Merel Freriks, fiecare cu câte 5 goluri. Katrine Lunde (44 de ani), legendara portăriță a lui Vipers, și-a exprimat sentimentele în legătură cu situația tragică a campioanei Norvegiei:

„Fără îndoială, trăim multe emoții. A fost incredibil de plăcut să facem un meci atât de bun. Când am ajuns la sală, nu eram sigură dacă va fi ultima oară când voi auzi melodia de luptă a lui Vipers”, a mărturisit Lunde.

Longeviva handbalistă a fost una dintre jucătoarele care au făcut eforturi deosebite pentru a salva clubul de la faliment. În ianuarie 2024, Lunde a făcut un gest neverosimil: a sunat fanii și le-a cerut, personal, ajutorul.

„Situația este destul de dificilă. Nu îmi pasă prea mult de jobul meu, dar mă gândesc ce lovitură ar fi pentru oraș și pentru copiii din comunitate dacă nu găsim o soluție. Am un nod în gât, nici nu pot să plâng”, explica, la acel moment, jucătoarea care este considerată printre cele mai bune din istorie.

Cum a ajuns campioana Norvegiei în această situație tragică?

Vipers a reușit să își prelungească agonia, grație mai multor companii care au sărit în ajutor, printre care și o firmă de înghețată ce a donat aproximativ 350.000 de euro. Norvegiencele nu au reușit să obțină al 4-lea trofeu consecutiv în Liga Campionilor, dar au câștigat titlul național și situația părea să fie sub control.

Realitatea, însă, a fost cu totul alta. Problemele financiare au continuat și, în urmă cu o săptămână, conducerea lui Vipers făcea un apel urgent. Campioana en-titre avea nevoie de 25 de milioane de coroane norvegiene până vineri, 18 octombrie.

Deadline-ul s-a prelungit, pe fondul unor vești pozitive dar, din păcate pentru importantul club norvegian, cele mai mari promisiuni s-au dovedit a fi mincinoase. Conducerea lui Vipers nu a izbutit să adune nici măcar jumătate din suma necesară, astfel că duminică seara, după o ședință, s-a luat decizia de intrare în faliment.

„Nu am avut un plan sănătos și nu ne-am construit un buget rezonabil. Am exagerat în ceea ce privește potențialele încasări și nu am comunicat suficient de clar și de corect cheltuielile. Nu am fost sinceri! E o situație dramatică. Dacă cineva vrea clubul, acum e momentul să ridice mâna și să vină alături de noi”, spunea Peter Gittmark, președintele board-ului de conducere, potrivit VG Sport.

O fostă campioană olimpică ridică o întrebare importantă: „Ce se întâmplă cu jucătoarele acum?”

Ole Gustav Gjekstad (56 de ani, Odense Handbold), antrenorul care a condus-o pe Vipers Kristiansand spre câștigarea celor trei trofee în Liga Campionilor, și-a exprimat dezamăgirea:

„E foarte trist. Incredibil de trist. E o situație pe care nu am prevăzut-o. Nu mă așteptam la o asemenea concluzie”, a spus Gjekstad, convorm VG Sport.

Gro Hammerseng-Edin, fosta handbalistă cu 167 de prezențe în naționala Norvegiei, a vorbit și ea despre dispariția lui Vipers:

„Îmi pare rău pentru cei care și-au pierdut locul de muncă. Ce se întâmplă cu jucătoarele acum? Nu cred că au altă decizie decât să caute noi oportunități și soluții. La fel ca toți oamenii care au un job, sunt alte persoane care depind de ei. Mulți au copii și familie.”

Conducerea lui Vipers Kristiansand le-a anunțat pe jucătoare că sunt libere de contract și că își pot căuta alte echipe. Rezultatele trupei norvegiene din acest sezon vor fi șterse, atât în campionatul național, cât și în Liga Campionilor.

Vipers se afla în grupa B a Ligii Campionilor, alături de Rapid București, și avea un bilanț de 2 victorii, un egal și 3 înfrângeri, situându-se pe poziția a 5-a.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.