Liga 1

De ce a fost scos din priză jocul lui Dinamo cu FCSB » Vali Crețu și Mihai Popescu, soluțiile anti-Opruț, și marele absent de pe teren

De ce nu a funcționat jocul lui Dinamo în derby-ul cu FCSB. Fotomontaj: Diana Vasilescu

Articol de George Nistor   —  luni, 21 octombrie 2024

FCSB s-a impus în derby-ul cu Dinamo, scor final 0-2, în etapa a 13-a a Superligii, la capătul unui joc cu multe amprente ale hazardului și tensiunii. Roș-albaștrii s-au remarcat prin siguranță și stabilitate, în timp ce gazdele nu au reușit să se ridice la nivelul prestațiilor precedente, în care au întâlnit altfel de adversari.

În Derby de România s-a văzut mai mult ca niciodată experiența jucătorilor în partide-cheie, care vin de obicei la pachet cu momente rare și capitale, tensiune și detalii decisivie.

  • „Totu-i tactica” este un proiect GSP care își propune să analizeze modul în care antrenorii aleg să abordeze tactic partidele-cheie. Pentru a determina cele mai importante date, ne folosim de platforma Wyscout, care oferă parametri și informații relevante colectate de 250 de experți din toată lumea.

Unde s-a pierdut agresivitatea lui Dinamo?


Dinamo (4-3-3) a surprins în acest start de sezon cu un alt mod de propune fotbal, cu mingi în fața porții, flancuri incisive și calitatea lui Astrit Selmani în momentul finalizării, elemente insesizabile încă din startul partidei, când FCSB a încercat să domine teritorial dată fiind capacitatea echipei de a aplica o posesie eficientă.

Cu Abdallah doar rezervă, jocul „câinilor” a fost axat pe construcția în banda stângă, cea pe care evoluează Dennis Politic, mult prea izolat de roș-albaștri (4-3-3), mereu atenți în privința regrupării în defensivă.

Altfel spus, Vali Crețu și Mihai Popescu s-au coordonat excelent în fața pătrunderilor dublate de Raul Opruț, atunci când jocul a permis.

Astrit Selmani, marcat de cinci jucători de la FCSB în careul advers. Foto: Wyscout

Pe celălalt flanc, așteptări mari au fost de la Patrick Olsen, una dintre marile dezamăgiri din echipa gazdelor. Danezul nu a reușit să se elibereze din defensivă pentru a servi atacul. Darius Olaru și Tavi Popescu l-au anulat cu un pressing care nu i-a oferit spațiu.

Inevitabil, jucătorii lui Zeljko Kopic au sfârșit prin a se căuta cu pase înalte, peste centrul terenului, în condițiile în care plasamentul a fost deseori cu spatele la poarta adversă, pe tranziție pozitivă. Au rezultat așadar multe nesincronizări și erori cauzate de mobilitatea deficitară.

Poziționarea celor de la FCSB pe atacul lui Dinamo. Foto: Wyscout

Execuția a făcut diferența: Daniel Bîrligea versus Astrit Selmani

Dinamo - FCSB a fost și un duel al vârfurilor. Daniel Bîrligea a demonstrat că este un atacant care tinde spre a deveni complet, prin dinamică și încercări în care crede la nesfârșit, diametral opus de profilul lui Astrit Selmani, un împătimit al careului, al piciorului bine pus, mereu dornic să găsească demarcarea perfectă.

Golul prin care campionii României au trecut în avantaj s-a născut dintr-o eroare a portarului Golubovic, cu o respingere haotică, la care Bîrligea a încercat să aplice cea mai dificilă soluție. Și i-a ieșit.

Daniel Bîrligea, execuție de excepție în Dinamo - FCSB. Foto: Wyscout

A venit într-un moment în care Homawoo îi înțelesese intențiile de până atunci și i le ținea sub control.

Spații limitate, deliciul celor de la FCSB

Și repriza a doua a continuat în același registru, pressing-ul celor de la FCSB fiind determinant. Dinamo nu a reușit să scape de obsesia pentru banda stângă, chiar dacă Selmani a început să coboare cu insistență pentru a-și lua mingile, poziția sa de vârf nefiind completată, iar Abdallah a fost introdus pe teren (53')

„Câinii” s-au folosit de lansări și combinații care l-au avut în prin plan pe Cătălin Cîrjan, marele absent de pe teren, fără forță în fața unei apărări bine organizate.

Olaru și Băluță, plus Bîrligea care nu a permis pase către defensivă, au exercitat pressing constant asupra lui Gnahore, coordonatorul lui Dinamo, în momente de acțiune din partea stânga a jocului „câinilor”.

Eddy Gnahore a fost tot timpul marcat de trei jucători roș-albaștri. Foto: Wyscout

În funcție de deplasarea mijlocașului, locul lui Băluță a fost luat de Șut, astfel că presiunea nu a scăzut nicio clipă.

Avantajul celor de la FCSB, cu o bancă plină de opțiuni, s-a dublat în momentul în care Ștefănescu, Phelipe și Musi au primit minute, cel din urmă închizând tabela în prelungiri.

Ocaziile lui Dinamo au fost rarisime și pe final. Abdallah a avut singurul șut pe poartă al „câinilor” după o pasă a lui Mărginean, la care a contribuit și Selmani. Foto: Wyscout

Cifrele partidei Dinamo - FCSB 0-2

Parametru

Dinamo

FCSB

Posesie

56%

44%

Situație de gol

8

15

Acuratețea paselor

79%

73%

Șut cadrat

1

4

Cornere

1

4

Mingi recuperate

53

69

Și adversarii noștri au pregătit jocul, au stat foarte aproape de Cîrjan, la fel și cu Dennis, nu ne-au dat prea multe spații pentru a juca. A fost o atmosferă de top. Bineînțeles că am pierdut trei puncte importante, dar, pentru mine, cea mai mare dezamăgire e că suporterii, atâția oameni veniți din afara României, din alte orașe, aveau așteptări mari. Asta mă face să mă simt rău, îmi pare rău pentru ei.



- Zeljko Kopic, antrenor Dinamo

79%a fost procentajul de acuratețe a paselor lui Dinamo. Cu 6% peste cel al lui FCSB. „Câinii” au pasat mai bine, dar nu și eficient.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.