Marina Tauber, fosta conducătoare a Federației de Tenis din Republica Moldova, în prezent implicată în politică, ea fiind afiliată blocului „Victorie”, partidul condus de controversatul Ilan Șor, apare într-un videoclip în care le explică activiștilor cine și când ar urma să primească bani din Rusia în perioada campaniei electorale de peste Prut. Fosta jucătoare de tenis, actualmente deputat, e o aprigă opozantă a președintei Maia Sandu. În 2023, Gazeta a scris despre implicarea lui Tauber în protestele anti-Maia Sandu de la Chișinău.
- În primul tur al alegerilor prezidenţiale, președinta Maia Sandu a ocupat prima poziţie, cu 42,37 la sută din voturi. La referendum, 50,37% dintre cetățeni au răspuns cu „da” la întrebarea „Susțineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Cu puțin timp înaintea alegerilor de duminică, când în țara vecină a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, fosta șefă a Federației de Tenis din Republica Moldova a fost în centrul unor dezvăluiri de impact făcute de jurnaliștii moldoveni.
Marina Tauber, fosta președintă a Federației de Tenis din Moldova, în centrul unor imagini controversate
Într-un context tulbure, în care oligarhii anti-europeni în frunte cu Ilan Șor au fost acuzați că trimit bani de la Moscova pentru a finanța mișcări antiguvernamentale și a cumpăra voturi, Marina Tauber, parlamentara aflată în partidul lui Șor, apare într-o filmare în care activiștii subordonați lui Șor i-ar cere explicații pentru faptul că n-ar fi primit subvenții pentru perioada aprilie-iulie.
Discuția resepctivă a avut loc în luna august, fiind publicată de presa de la Chișinău înaintea alegerilor.
Tauber, omul de încredere al lui Șor, le explică acestora că-n lunile respective nu sunt prevăzuți bani pentru activiști, dar că aceștia ar urma să fie recompensați din nou din august:
„Va fi dublat. Adică, se va achita încă o dată. Este vorba de lunile din campanie. Sunt încă câteva regiuni care nu au reușit să meargă la Moscova - lor, la fel, li se vor transfera banii pe card.
Faptul că oamenilor li s-au transmis (banii - nota red.), dar din anumite motive nu au ajuns, am rugat ca toți conducătorii să facă o inventariere și să transmită (informația – nota red.) Departamentului de Monitorizare. Ne vom gândi ce să facem” e afirmația făcută de Marina Tauber, publicată de site-ul deschide.md și preluată și de Ziarul de Gardă, singurul ziar independent de investigații din Republica Moldova.
În discuția devenită publică, Tauber e întreruptă de un reprezentant al organizației conduse de Șor, „Renaștere”, care îi transmite, potrivit sursei citate, că activiștii din „Șansă”, o altă grupare afiliată lui Ilan Șor, vor primi bani pentru lunile aprilie-iulie. Tauber îl contrazice:
Nu, ei nu vor primi. Toți activiștii au primit bani până în luna martie. Iar în lunile aprilie, mai, iunie și iulie nu sunt prevăzute remunerări. Este prevăzută acum remunerarea tuturor pentru august.
- Marina Tauber
Gruparea politică „Victorie” e condusă de oligarhul moldovean cu origini evreiești Ilan Mironovici Șor, fugit din țară din cauza problemelor cu legea. Mai exact, pe fondul acuzațiilor că ar fi devalizat mai multe bănci din țară.
În februarie 2023, Maria Tauber a organizat un protest pașnic la Chișinău, ținta principală fiind Maia Sandu, pe care propaganda rusă o consideră principala vinovată pentru instabilitatea politico-financiară din țară.
Replica Marinei Tauber: „Activiștii lucrează legal”
Replica Marinei Tauber a venit în urmă cu câteva zile, într-o conferință de presă în care a negat cu vehemență acuzațiile care-i sunt aduse:
„Ultimele săptămâni, societatea este martoră a atacurilor asupra democrației. Drepturile la viață privată, prezumția de nevinovăție și altele sunt călcate în picioare de actuala guvernare. (…)
A fost postat un video de la o ședință cu discuții despre unele mijloace financiare. Această ședință a avut loc la data de 9 august. De ce acest video este un interes serios, nu a fost publicat deodată? (…) Nici eu, nici Ilan Șor, nici colegii mei n-am încălcat legislația țării.
Liderul nostru nu se ocupă doar de politică. Ilan Șor este dintre cei mai mari filantropi a țării. (…) Noi nu participăm la alegeri, nu avem candidat. Cum putem să corupem pe cineva? (…) Activiștii care participă la activități sociale au contracte cu «Eurasia» și lucrează legal”, a spus Marina Tauber, conform zdg.md.
Marina Tauber a condus șase ani Federația de Tenis din Republica Moldova
În vârstă de 38 de ani, Marina Tauber a practicat tenisul în copilărie. La 14 ani, s-a înscris la cursurile Academiei „Nick Bollettieri” din Bühl, Germania.
Tauber a urmat ulterior cursurile Univerisității de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău. Deși nu a ajuns să joace la nivel profesionist, ea a rămas în lumea tenisului timp de aproximativ un deceniu. A fost antrenoare, managerul unui complex, iar mai apoi, timp de șase ani, între 2011 și 2017, a ocupat funcția de președintă a Federației de Tenis.
Conform fișei publicate pe site-ul Parlamentului din Republica Moldova, Marina Tauber a mai ocupat funcția de membru în Comitetul circuitului feminin profesionist al Federației Internaționale de Tenis (2015-2017), dar și în Comitetului de Dezvoltare al Federației de Tenis Europene (Tennis Europe – 2012-2017).
Cu timpul, a decis să lase la o parte implicarea în „sportul alb” în favoarea unei cariere în politică, pentru ca în 2016 să se înscrie în partidul „ȘOR”, care pe atunci purta denumirea de Mișcarea Social-Politică „Ravnopravie”. Implicarea ei în politică a prins rădăcini serioase, ulterior preluând funcția de vicepreședintă a partidului.
Tauber a fost arestată în iulie 2022, fiind acuzată, potrivit Libertatea, că a acceptat finanțarea partidului de către un grup criminal și a falsificat raportul privind gestiunea financiară a formațiunii „ȘOR”. Ea a considerat condamnarea sa un act de răzbunare a președintei Maia Sandu.
În 2016, Marina Tauber a invitat-o pe Simona Halep la Chișinău
În noiembrie 2016, în perioada în care se afla la șefia Federației de Tenis de peste Prut, Tauber i-a lansat o invitație Simonei Halep pentru o vizită în Republica Moldova. Totul s-a petrecut în timpul unei acțiuni la care Stere, tatăl Simonei, a participat în capitala vecină.
Tatăl jucătoarei i-a explicat atunci Marinei Tauber că fiica sa are un program mult prea încărcat în acea perioadă pentru a-și face timp să viziteze Chișinăul.
„Vreau ca acum să facem o invitaţie specială. Ştim că programul unui tenismen este infernal, dar sperăm că se poate realiza ceva prin intermediul dumneavoastră. Cu mare drag, noi o invităm aici pe doamna Simona Halep! Vreau să vă spun că acest lucru ar fi un ajutor extrem de mare pentru dezvoltarea şi popularizarea sportului nostru”, spunea Tauber la acel moment.
Marina Tauber, în 2016, alături de Stere, tatăl Simonei Halep / Sursă foto: noroc.tvRăspunsul lui Stere Halep a fost prompt: „M-am scuzat, pentru că e greu ca Simona să ajungă aici, are un program foarte încărcat. Îşi va face programul şi, dacă există vreo posibilitate să facă vizita în Republica Moldova, atunci vă voi anunţa”.
{{text}}