Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor înaintea partidei de aseară cu Farul, câștigată de trupa de la malul Mării Negre cu un neverosimil 5-0, Benjamin Siegrist, 32 ani, elvețianul dintre buturile giuleștenilor, a discutat despre impactul plecării lui Neil Lennon, antrenorul care l-a adus în România, dar și despre importanța venirii lui Marius Șumudică, pe care îl numește „pasionat” și „extrem de apropiat de Rapid”.
Totodată, fostul portar al celor de la Celtic a oferit și detalii despre modul în care s-a adaptat în țara noastră, afirmând despre traficul din București „parcă nu ar exista legi”.
VIDEO. Benjamin Siegrist, laude pentru „Șumi-gol”: „Este tot ce îți poți dori de la un antrenor”
- Care este atmosfera în cadrul lotului, după venirea lui Marius Șumudică?
- Una foarte bună. Băieții muncesc din greu pentru a crește nivelul, știm că trebuie să facem asta. Asta nu înseamnă că rezultatele vor veni peste noapte. Ca jucători la Rapid, înțelegem că trebuie să avem rezultate. Avem tot ce ne trebuie pentru a reuși. Trecem printr-un proces în acest moment, însă există o creștere vizibilă și abordăm cu încredere provocările din fața noastră.
- Cum este în vestiar? Poate fi excentric uneori.
- Nu aș spune neapărat excentric. Pasionat, acesta este un lucru extrem de bun. Există multe moduri în care poți conduce o echipă. În mod cert, are o abordare pasionantă. Asta arată cât de mult înseamnă fotbalul și acest club pentru el. Este o experiență bună pentru mine să lucrez cu un alt antrenor, mai ales un român, care este extrem de apropiat de Rapid. Nu aș cataloga faptul că este excentric drept un lucru rău. Are ambiția de a câștiga, este tot ce îți poți dori de la un antrenor, să te pună în cea mai bună poziție posibilă pentru a câștiga partide.
- Cum te-ai simțit după plecarea lui Neil Lennon? El te-a adus la Rapid. În momentul în care ai venit, acesta a spus că vei fi cel mai bun portar din România.
- Nu a fost prima schimbare de antrenor prin care am trecut în carieră. Sigur, exista o conexiune. De asta am și venit aici, însă am fost atras și de proiectul acestui club. Sigur, relațiile pe care le ai cu un anumit antrenor cântăresc mult, însă contează enorm și proiectul clubului la care vii. Am vrut să fac parte din asta. Am fost adus aici să îmi demonstrez calitățile, printre care și cele de lider. Asta încerc să fac. Uneori, schimbarea poate întrerupe progresul. Odată ce am ajuns aici, am lucrat să câștig încrederea colegilor mei. În momentul în care s-a schimbat antrenorul, am simțit că este o oportunitate de a demonstra ce pot. Acesta a fost modul meu de a gândi. Nu va fi nici prima, nici ultima dată când se întâmplă asta în cariera mea.
Cum s-a adaptat Siegrist în România
Născut la Therwil, un canton din Basel, echipă la care și-a făcut junioratul, Siegrist a ajuns la echipele de tineret ale celor de la Aston Villa în 2009, însă nu a apucat să debuteze pentru trupa din Birmingham, fiind împrumutat la Burton Albion, Cambridge United, Solihull Moors și Wycombe Wanderers.
A fost transferat definitiv de Vaduz, club din Liechtenstein care evoluează în primul eșalon al fotbalului elvețian, apoi a făcut pasul în Scoția, la Dundee United, iar mai apoi la Celtic, unde nu a primit foarte mult timp de joc. În această vară, la dorința lui Neil Lennon, a ajuns în Giulești, impunându-se drept titular de drept în fața lui Aioani.
- Cum te simți în România? Te-ai adaptat bine în țara noastră?
- Sigur, sunt deja aici de câteva luni. Simt că mi-am format deja o rutină în ceea ce privește stilul de viață, antrenamentele. Coechipierii și staff-ul m-au ajutat în această privință, deci pot spune că m-am adaptat bine.
- Ce îți place cel mai mult la București?
- Îmi place că este un oraș cu tradiție fotbalistică. Desigur, mă bucur de masa de suporteri pe care o are Rapidul, însă mă bucur și de experiența culturală. De cele câteva ori în care am ieșit în oraș, am încercat să vizitez frânturi din Capitală. Spre exemplu, Arcul de Triumf, porecla Bucureștiului fiind «Micul Paris». Îmi place să ies și la cumpărături, iar Therme mi-a adus aminte de bazinele pe care le avem în Elveția. Sunt multe locuri în care pot ieși alături de prieteni.
- Ce nu îți place?
- Traficul este diferit, uneori parcă nu ar exista legi, însă atât timp cât ești pregătit pentru orice, este în regulă. Fiind un oraș atât de mare, te aștepți la un trafic pe măsură. Trebuie să fii în gardă.
- Ai vizitat ceva și în afara Bucureștiului?
- Da, mi-am dus logodnica la Brașov și ne-a plăcut foarte mult acolo. Am văzut Castelul Bran, castelul lui Dracula, fiind o experiență unică, aflându-se și pe lista ei de dorințe. În copilărie, citești poveștile despre acest loc. În școală, trebuia să învățăm chiar un cântec despre Dracula. A fost o experiență culturală interesantă. Ne-a plăcut mult și Brașovul. A fost o șansă de a mă detașa vreme de câteva ore.
{{text}}