Tenis

Grigor Dimitrov, vulnerabil în fața camerelor de filmat, într-un discurs de 4 minute: „Bărbații nu vorbesc prea des despre asta”

Grigor Dimitrov la turneul d ela Stockholm FOTO Imago Images

Articol de Roxana Fleşeru   —  marţi, 22 octombrie 2024

Grigor Dimitrov (33 de ani și 9 ATP) a avut un discurs de patru minute despre momentele sale dificile și despre cât de importantă sănătatea mintală. Bulgarul a dezvăluit că a vrut să se retragă de trei ori din tenis și că a experimentat atacuri de panică și anxietate severe chiar în timpul meciurilor.

Grigor Dimitrov a vorbit deschis și despre cealaltă parte a sportului, dincolo de rezultate sunt momente complicate. „De trei ori am fost pe punctul de a mă retrage din tenis. Aș minți dacă aș spune că nu am avut niciodată momente severe de anxietate, atacuri de panică, chiar și în timpul unui meci de tenis”, și-a început bulgarul discursul în cadrul unei întâlniri cu presa și filmat de jurnaliștii suedezi de la SpilXperten.

A fost un moment de vulnerabilitate, Grigor a explicat timp de patru minute cu ce se confruntă. „Cred că întotdeauna ajută să vorbești cu oamenii și să împărtășești, chiar dacă este vorba de un alt jucător de tenis. Întotdeauna spun că ar trebui să fim mai deschiși unul față de celălalt. Știu că este dificil, știu că este un sport individual, știu că este brutal, dar la sfârșitul zilei toți suntem oameni și nu suntem diferiți de alții, doar că ni s-a întâmplat nouă”, a spus el.

Grigor Dimitrov: „Cred că a-ți arăta vulnerabilitatea este o forță uriașă”


Bulgarul a observat că lucrurile se schimbă în lumea sportului de ceva vreme. „O mulțime de sportivi din întreaga lume încep încet să se exprime, ceea ce este minunat. Mai ales că am văzut câțiva jucători din NBA vorbind foarte deschis despre sănătatea mintală, despre care nu vorbim suficient. Bărbații, în general, nu vorbesc despre asta prea des. Nu este o slăbiciune să faci asta, cred că este exact opusul, cred că a-ți arăta vulnerabilitatea este o forță uriașă. Sunt mândru că pot să vorbesc despre acest, am avut o mulțime de episoade definitorii extrem de grele”, a subliniat Dimitrov.

El a continuat: „Fiecare are propria cale, dar eu mi-am dat seama că trebuie să-mi ascult vocea interioară. Tenisul este foarte important, dar pe măsură ce s-au adunat anii și experiența, nu doar pe teren dar și în afara lui îți dai seama de importanța acestei voci interioare. Cea mai importantă privire este cea din interior spre exterior. Nu spun că-mi iese tot timpul, încă mă lupt.

Vorbesc aici de experiențele pe care le-am trăit în teren, dar și în afara lui, mă refer și la momentele în care am avut inima frântă, la momentele în care am simțit că întreaga lume este pe cale să se prăbușească în fața mea, la meciurile pe care le-am pierdut și mă judec pentru că am pierdut meciul sau cum se poate ca acest lucru să mi se întâmple, făcând pe victima”.

O alegere zilnică


Grigor Dimitrov a povestit și ce a făcut în momentele cele mai dificile. „Toate aceste lucruri sunt inevitabile, vor veni, dar contează cum le vei valorifica, cum le vei aborda, trebuie să mergi cu ele și asta este ceea ce am făcut în momente foarte importante din viața mea. În 2019 am ajuns la US Open și eram pe locul 78 în lume, deși în trecut fusesem al treilea jucător al lumii. De trei ori am fost pe punctul de a mă retrage din tenis. Este dificil să te trezești și te simți ca naiba. Ce să faci? Așa că încerci, continui și pui un picior în fața celuilalt și dacă câștigi grozav, dacă pierzi, o încasezi și asta e, mergi mai departe, nu există altă cale” a explicat bulgarul

Apoi a adăugat: „Ce se întâmplă dacă un doctor se trezește dimineața și spune că nu va face o operație, că trebuie să salveze viața cuiva? Adică, mai mult sau mai puțin la fel, dar cea mai bună parte din ceea ce facem este că putem alege, așa că trebuie să alegeți ce este important pentru voi în ziua respectivă”.

Grigor este în momentul de față pe locul nouă în ierarhia mondială. A fost văzut drept unul dintre cei mai talentați jucători ai generației sale, dar n-a atins niciodată o finală de turneu de Mare Șlem, cel mai sus ajungând în semifinale la Wimbledon (2014), Australian Open (2017), US Open (2019) . Are în palmares nouă trofee, cele mai importante fiind câștigate la Cincinnati și Turneul Campionilor, ambele în 2017. Ultimul turneu în care a triumfat este la Brisbane în 2024, el disputând alte două finale în acest sezon, la Miami și săptămâna trecută la Stockholm.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.