Liga 1

Marius Șumudică a dezmembrat tactic Farul » Ingineria prin care Rapid a fost resetată

Tactica prin care Marius Șumudică a reușit să-l spulbere pe Gică Hagi în Rapid - Farul 5-0. Foto: Diana Vasilescu

Articol de George Nistor   —  marţi, 22 octombrie 2024

Rapid a spulberat-o pe Farul, 5-0, în etapa a 13-a din Superliga, într-un meci în care giuleștenii s-au transformat total pentru a nu avea soarta din precedentele dueluri.

Nici Boupendza, nici N'Jie, ci Alex Dobre a fost marele protagonist al echipei pregătite de Marius Șumudică, cel care speră să clădească după acest rezultat un altfel de parcurs.

Constănțenii s-au arătat incapabili să țină ritmul impus de gazde și s-au frânt minut cu minut în fața Rapidului ultraofensiv, reinventat pe ideile de bază care nu au funcționat în mandatul lui Neil Lennon.

  • „Totu-i tactica” este un proiect GSP care își propune să analizeze modul în care antrenorii aleg să abordeze tactic partidele-cheie. Pentru a determina cele mai importante date, ne folosim de platforma Wyscout, care oferă parametri și informații relevante colectate de 250 de experți din toată lumea.


Rapid, la a 4-a revoluție în meciul cu Farul

Pentru duelul premergător derby-ului cu FCSB, Marius Șumudică a modificat sistemul în 3-4-3. A fost cea de-a patra „schimbare la față” a Rapidului în acest sezon, în plan structural și tactic: de două ori cu Neil Lennon, de două ori cu „Șumi”.

Prin urmare, „vișiniii” au împins presiunea în ultima treime, acolo unde jucătorii de profil defensiv ai Farului au cedat în erori decisive. De data aceasta, construcția s-a realizat cu un singur punct de referință, Aaron Boupendza, care s-a aflat în permanență deasupra liniei de centru.

În prima repriză, Rapid a ales să nu se mai „scufunde” în benzi, ci să aducă mingea central pentru șuturi perpendiculare, mult mai periculoase. În această idee s-a dezvoltat golul lui Andrei Borza (13'), precedat de preluare și dribling scurt.


Andrei Borza a deschis scorul după o acțiune cu plus de încredere. Foto: Wyscout

O acțiune pe care „copilul” lui Hagi nu a mai probat-o încă de când juca în tricoul dobrogenilor, semn de curaj și eventual o formulă tactică care se pliază bine pe profilul său.

Pașcanu, responsabilizat să urce. Christensen, cu frecvență înaltă

Rapid a avut tot timpul trei jucători în proximitatea careului advers, N'Jie, Boupendza și Petrila, poziționați mult mai sus, aspect ce a condus la apăsare constantă pe fundașii centrali, dar și pe mijlocașii defensivi, forțați să coboare pentru a sprijini defensiv. Victor Dican a căzut victimă la golul de 2-0 reușit de Claudiu Petrila.

A contat enorm și evoluția lui Tobias Christensen, cu o mobilitate în creștere de la meci la meci. Norvergianul a recuperat și a găsit soluția optimă prin a-i pasa simplu extremei, a plusat în atac și nu a ezitat să tragă la poartă sau să reia la centrările lui Onea.

Pressing-ul Rapidului a fost exponențial la golul înscris de Claudiu Petrila. Foto: Wyscout

În atac a urcat și Alex Pașcanu, cel mai ofensiv component al liniei de fund completate de Manea și Săpunaru. Fundașul știe să puncteze nu doar la fazele fixe, acolo unde se ajută de detentă, ci și din acțiune, fiind capabil să schimbe mingea de pe un picior pe altul și să șuteze puternic. Țîru, Bălașa, Dican s-au scos din joc la reușita sa.

Țîru, Bălașa și Dican s-au coordonat eronat la golul înscris de Alex Pașcanu în Rapid - Farul 5-0. Foto: Wyscout

Alex Dobre i-a pulverizat pe dezechilibrații Farului

A fost o partidă cu formă continuă, în care pauza nu a contat. Startul celei de-a doua reprize i-a găsit tot pe rapidiști în atac, chiar dacă jucătorii lui Hagi au căutat să se implice suplimentar în pase scurte și combinații care să aducă ocazii.

În schimb, apărarea Farului nu s-a trezit, astfel că Martins, element de dezechilibru, s-a întrecut în respingeri eronate, nesigure, iar Țîru l-a urmat inevitabil.

Intrarea lui Alex Dobre, autorul unei doppiette, a fost povestea duelului dintr-o seară de luni care nu anunța foarte multe. Atacantul simbol al Diasporei pare să fie jucătorul căutat de Rapid de mai bine de două sezoane, agil cu mingea la picior și bun finalizator.

Boupendza și Manea au combinat perfect în lansarea lui Alex Dobre. Foto: Wyscout

Manea și Boupendza, la primul gol, respectiv Micovschi, la cel de-al doilea, l-au servit perfect, atât în unghi, cât și unu la unu cu Buzbuchi, din cădere.

Al doilea gol al lui Alex Dobre se naște din recuperarea lui Borza și dezvoltarea fazei de către Grameni. Foto: Wyscout

Rapid a practicat năpustirea în meciul cu Farul, de data aceasta și cu „armele” potrivite. Ar putea fi un nou punct de plecare, date fiind schimbările care au produs nu doar certitudinea unei victorii la scor, ci și multă încredere.

Cifrele partidei Rapid - Farul 5-0

Parametru

Rapid

Farul

Posesie

53%

47%

Situație de gol

17

9

Acuratețea paselor

80%

77%

Șut cadrat

8

0

Cornere

6

1

Mingi recuperate

67

56

Nu vreau să vorbesc individual despre jucători pentru că nu este normal. Au muncit toți, cei care au venit de pe bancă și-au adus aportul, îi felicit ca familie, ca grup. Când i-am strâns la centru le-am spus că sunt mândru de ei că am interpretat rapid acest nou sistem de joc, asta înseamnă inteligența de fotbalist. Mă bucur că și suporterii au fost bucuroși de această victorie, le-am dedicat-o. E o victorie la scor mare, dar sunt doar 3 puncte. V-am spus că o să vedeți alt Șumudică! M-am bucurat alături de jucători, de fani, este meritul lor, eu sunt cel din spatele cortinei, ei sunt actorii principali.



- Marius Șumudică, antrenor Rapid

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.