Liga 2

Giovanni Costantino, totul despre prăbușirea lui FCU Craiova: „Acesta e motivul pentru care a început colapsul! Sunt în contact cu Mititelu”

+9 Foto
Giovanni Costantino, în interviul acordat Gazetei Sporturilor

Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video)   —  marţi, 22 octombrie 2024

Giovanni Costantino, fostul antrenor al lui FCU Craiova, a discutat pe larg, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, despre cele cinci luni petrecute în Bănie, perioada de vârf pe care a avut-o pe banca echipei, implicarea lui Adrian Mititelu și declinul care a culminat cu retrogrdarea în Liga 2. La opt luni de la plecarea sa, pe „Oblemenco” bate iar vântul schimbării. Juveții tocmai ce s-au despărțit de Marius Croitoru, criza instaurată în club adâncindu-se în plin sezon.

Tehnicianul în vârstă de 40 de ani s-a numărat printre oamenii care au pregătit-o pe FCU într-un sezon plin de convulsii, de tristă amintire, care a dus la reîntoarcerea clubului la „matineu”. Costantino a fost demis la finalul lui februarie, după ce echipa se îndepărtase de play-off.

Mandatul lui Giovanni Costantino s-a întins pe durata a 18 meciuri, în care alb-albaștrii contabilizaseră șapte victorii, trei remize și opt eșecuri. Un total de 24 de puncte adunate de olteni sub comanda peninsularului, într-o perioadă în care, la un moment dat, clubul se apropiase de Top 6. Eșecul dramatic cu Rapid, 3-4 de la 3-1 în Giulești, a fost însă un punct de cotitură pentru tehnician.

„Nu am ce să îi reproșez ca om, ca teoretician, probabil că lipsa de experiență m-a adus în situația de a întrerupe colaborarea”, spunea Mititelu în momentul în care a renunțat la italian.


Opt luni mai târziu, Costantino mărturisește că relația sa cu Mititelu a rămas neschimbată și că-l respectă pe omul din fruntea lui FCU, concluzionând că, în opinia sa, „colapsul echipei s-a produs în momentul în care nu a mai existat unitate”.

Giovanni Costantino: „E o pierdere pentru toată lumea că FCU e în liga secundă”

„Am o conexiune grozavă cu fanii lui FCU Craiova, știu că și ei mă plac și i-am apreciat foarte mult, am avut o relație emoțională cu ei.


Pentru mine, e ceva trist să văd echipa retrogadată, e o pierdere pentru fotbalul românesc, pentru toată lumea, faptul că FCU e în liga secundă. Nu știu de ce echipa a retrogradat, eu am fost acolo până în februarie, eram în afara pericolului atunci.

Nu vreau să intru în această discuție. Nu e treaba mea, pot să vorbesc doar despre perioada în care am fost acolo, nu și despre perioada de după. Și nici despre ce a fost înainte de mine.

Am avut o perioadă foarte bună în noiembrie, în decembrie. De asemenea, chiar și după meciul cu Rapid...

Am pierdut cu Farul, 1-0, când n-am primit un penalty la Compagnucci, apoi am avut unele probleme cu accidentările, am pierdut foarte mulți jucători. În ultimul meci (n.r. cu Poli Iași), după 10 minute a trebuit să fac două schimbări, nu s-a mai întâmplat niciodată în viața mea așa ceva.

+46 Foto
Rapid - FCU Craiova / foto Raed Krishan (GSP)

Acel meci cu Rapid a fost unul aparte... Timp de 75 de minute, am jucat incredibil, am dominat. I-am spus echipei: «Mergem în Giulești și ne jucăm fotbalul nostru, nu trebuie să ne fie frică de nimeni!» Cred că am reușit să mențin acestă mentalitate pe toată durata perioadei în care am fost acolo.

Nu ne-a fost frică de nimeni, aveam o identitate, de asta sunt foarte mândru de perioada petrecută de mine acolo. Am pierdut acel meci, sunt unele motive, dar timp de 75 de minute am fost spectaculoși, nimeni nu uită asta”.

Giovanni Costantino, despre relația cu Adrian Mititelu: „Îi voi fi mereu recunoscător! A fost decizia lui, o respect”

Tehnicianul italian a acceptat să vorbească despre plecarea sa din club, patronul cu mână de fier fiind cel care a decis la acel moment încheierea colaborării. Spune că nu-i poartă ranchiună lui Mititelu, deși simte că ar fi putut „stoarce” mai mult din potențialul echipei:

„Cred că puteam face o treabă bună, dar nu pot lua decizii pentru alții. Alții au decis asta... Îi voi fi mereu recunoscător domnului Mititelu, deoarece mi-a oferit șansa de a veni în România.

A fost decizia lui să mă schimbe și o respect, fiindcă eu sunt antrenor, iar dânsul este președinte, poate decide orice vrea.

Cred că există prea multă luptă (n.r. încrâncenare) între antrenori și club în momentul în care încetează să mai lucreze împreună. Vorbesc la modul general, peste tot în lume. Cred că trebuie să avem respect pentru oameni, e la fel ca într-un mariaj... Ești căsătorit cu cineva, apoi începi să vorbești urât despre acea persoană?!”.

S-ar întoarce la un moment dat în Bănie?

„Sunt în contact cu domnul Mititelu, i-am trimis un mesaj în urmă cu câteva săptămâni, dar am discutat despre altceva. Am respect pentru dânsul, știți?

Pentru mine, relația interumană e foarte importantă, de asta cu jucătorii am avut o relație grozavă, de asta Baeten a fost foarte surprins și bucuros să mă vadă (n.r. la Dinamo - FCSB), nu știa că voi veni. La fel și când am fost în Cipru și m-am întâlnit cu Bahassa și Henriques. Henriques nu a jucat foarte mult cu mine, dar a fost foarte fericit să mă vadă”, a mărturisit Costantino.

„Nu a mai exstat unitate, de asta FCU a intrat în colaps”

Cum a fost posibil ca o echipă cu potența lui FCU Craiova să retrogradeze? Și ce a provocat picajul care a „înghițit” clubul în primăvară?

Costantino crede că: „În opinia mea, acesta este motivul pentru care FCU Craiova a intrat în colaps. Nu din considerente tactice, nu tehnice, nu din punct de vedere al stilului de joc. Ci pe fondul unității dintre jucători pentru a-și atinge obiectivul.

Eu am reușit să-i fac să lucreze împreună. În momentul în care n-am mai reușit această unitate, echipa a căzut.

[Mulți fani spun că Adrian Mititelu este vinovat] Nu vreau să intru în aceste lucruri, cred că fanii sunt supărați... Dar nu este un singur vinovat. Cu toții suntem vinovați, inclusiv eu am o parte de vină... Cu toții suntem vinovați pentru asta!

E normal ca suporterii să fie furioși, consumă bani, pierd timp, călătoresc și trebuie să respectăm opinia lor!

Jucătorii au nevoie să meargă într-o singură direcție. Ca antrenor, tu trebuie să oferi acea direcție echipei, iar ei să vină alături de tine. Job-ul meu acolo a fost să le ofer o direcție acestor jucători pentru a se bucura de fotbal, pentru a nu lovi mingea doar ca s-o lovească... Pentru a fi protagoniștii fotbalului pe care-l joacă. Acesta a fost sentimentul avut când am fost acolo”, a mai spus tehnicianul.

„Valoarea echipei s-a îmbunătățit cu mine acolo”

Acesta și-a continuat „spovedania”:

„Un lucru pe care lumea poate nu-l știe este că în decembrie mulți dintre acești jucători au avut oferte din multe locuri.

Pot să vă zic despre Chițu, despre Bahassa, pot să vă zic despre Sidibe, Baeten, Albu, Bauza, Mascarenhas... Toți acești jucători au avut oferte în decembrie, valoarea echipei s-a îmbunătățit cu mult pe durata perioadei mele acolo.

Apoi, o echipă cu calitate are nevoie de organizare. Dacă nu ai organizare... Poți avea 11 jucători de top, dar 11 jucători de top nu înseamnă că ai o echipă. Conceptul de echipă e diferit”.

Mi-a plăcut mult România pentru pasiunea și iubirea pe care oamenii o au pentru fotbal. Pentru mine, fotbalul nu e doar un joc, fotbalul înseamnă viață!



- Giovanni Costantino

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.