Opinii

A început Liga 1

Raul Rusescu, expert GSP Live

Articol de Raul Rusescu   —  marți, 22 octombrie 2024

Campionatul nostru s-a urnit într-un stil intens odată cu etapa a 13-a. A fost o rundă marcată de dueluri importante, în frunte cu derby-ul României și mai multe confruntări decisive în lupta pentru clasament. Deși nu am asistat la spectacol minut cu minut, etapa a reușit să comprime clasamentul într-un mod spectaculos: doar 7 puncte separă locul 3 de „lanterna roșie”.

Vineri, în prologul etapei, Gloria Buzău a trecut la pas de Hermannstadt, iar Budescu a fost din nou magician. Pe seară, U Cluj a învins clar Oțelul, marcând prima înfrângere a echipei lui Dorinel Munteanu, o surpriză pentru mulți, dar și confirmarea că U Cluj nu mai e o revelație, ci o certitudine.

Sâmbătă, Sepsi - UTA și Petrolul - CFR ne-au servit confirmări: covăsnenii sunt într-o formă ascendentă, „feroviarii” traversează o perioadă complicată. Problemele interne din vestiar, tensiunile dintre patron, antrenor și vedetele echipei sunt tot mai evidente. Ar putea fi un moment de cotitură pentru clujeni, fie un restart care să reliefeze adevăratul potențial al formației, fie o coborâre pe o pantă similară celei pe care a alunecat nu cu mult timp în urmă Rapid.

Duminică, FC Botoșani a produs surpriza etapei, smulgând un punct prețios pe terenul celor de la CSU Craiova, o echipă în derivă în ultima perioadă. Atmosfera tensionată din tribune, unde fanii oltenilor și-au manifestat nemulțumirea, nu i-a ajutat deloc pe olteni. Dimpotrivă.


Eternul derby

Cel mai așteptat meci al etapei a fost, fără îndoială, Derby de România, care a activat speranțelele suporterilor dinamoviști. Pentru prima dată după mult timp, Dinamo a început meciul cu FCSB având un atac important și o poziție superioară în clasament. Totuși, roș-albaștrii s-au impus lejer, profitând de experiența și valoarea individuală.

Dinamo nu a reușit să abordeze corect surpriza tactică a campioanei, iar după pauză, odată cu schimbările previzibile din ambele tabere, gazdele nu au mai avut nicio șansă reală de a reveni.

Dinamo - FCSB s-a încheiat 0-2 / FOTO: Cristi Preda (GSP)

Fanii lui Dinamo au fost dezamăgiți, mulți părăsind stadionul înainte de fluierul final – un gest ce a dovedit lipsă de respect față de o echipă care, în doar câteva luni, a trecut de la barajul pentru evitarea retrogradării la o luptă reală pentru play-off. Progresul este evident, iar echipa merită susținută, chiar dacă limitele s-au văzut în derby. Dinamo poate accede însă în Top 6 fără să învingă granzii.

Final cu spectacol

Luni, Poli Iași, sub comanda lui Emil Săndoi, a arătat o creștere remarcabilă, câștigând clar meciul cu Unirea Slobozia. Diferențele dintre cele două echipe au fost evidente, Iașiul și-a găsit ritmul.

În ultimul meci al etapei, Rapid a izbutit o victorie categorică în fața campioanei din 2022. Cu 3 fundași în apărare, tactică pe care inclusiv Marius Șumudică o critica la startul stagiunii, giuleștenii au dominat autoritar meciul: agresivitate, presing eficient, dueluri câștigate și o eficiență incredibilă – 3 goluri din 3 ocazii în prima repriză! O victorie care reaprinde speranțele în Giulești, într-un moment crucial.

Clasamentul comprimat - începutul adevărat al Ligii 1

După această etapă, Liga 1 pare că a pornit cu adevărat, datorită clasamentului extrem de strâns. Victorii importante, precum cele obținute de Sepsi, FCSB și Rapid, au făcut ca locurile de play-off să fie accesibile pentru aproape toate echipele din campionat.

Cu 17 etape rămase de disputat din sezonul regulat, fiecare meci devine o bătălie pe play-off și play-out. Cine o câștigă se luptă la podium. Cine o pierde tremură pentru retrogradare. Presiunea este enormă, spectacolul garantat.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.