Altele

Un șahist a fost descalificat și arestat după ce a lovit o videografă la finalul unui meci » Reacția părinților: „Suntem șocați”

Christopher Yoo/Foto: Facebook/Young-Kyu Woo

Articol de David Istrate   —  miercuri, 23 octombrie 2024

În urmă cu o săptămână, Christopher Yoo (17 ani) a fost descalificat de la Campionatul de Șah al Statelor Unite și arestat, după ce a lovit o femeie ca o reacție nervoasă la un eșec suferit.

Christopher Yoo, șahist care a fost pentru o perioadă cel mai tânăr maestru internațional din Statele Unite, a avut o reacție nesportivă după ce a pierdut confruntarea cu Fabiano Caruana, din runda a 5-a a Campionatului de Șah al Statelor Unite.

Sportivul originar din Fremont, California, a mototolit foaia de scorare și apoi a părăsit sala în grabă, lovind o videografă care se afla cu spatele la el. Ca urmare, Chris Bird, arbitrul șef al competiției, l-a descalificat pe Yoo, i-a anulat rezultatele și a chemat poliția.

„Luăm foarte în serios comportamentul jucătorului și nu tolerăm încălcarea standardelor noastre. Am acționat prompt pentru a adresa situația, asigurând un mediu sigur și plin de respect pentru toți cei implicați în turneu”, a transmis, într-un comunicat, clubul de șah din Saint Louis.


Părinții lui Yoo: „Christopher nu are nicio scuză pentru comportamentul lui”

Christopher Yoo, în vârstă de 17 ani, a fost acuzat de asalt de gradul 4 și a fost eliberat în custodia părinților. Aceștia au emis un comunicat în care au afirmat că victima agresiunii nu a provocat incidentul, că Cristopher regretă incidentul și că acesta va intra în terapie pentru a se asigura că astfel de momente nu vor mai avea loc.

„Am auzit că se simte bine, însă nu avem alte detalii. Ne rugăm să fie bine atât fizic, cât și emoțional. Starea ei este foarte importantă pentru noi”, au scris părinții lui Cristopher în legătură cu videografa lovită.

„Cristopher nu are nicio scuză pentru comportamentul lui. E foarte trist și rușinat de modul în care s-a comportat […] Mai mulți oameni și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu starea mentală a băiatului nostru de 17 ani. Ca părinți, împărtășim această îngrijorare. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată și el va intra în terapie pentru a ne asigura că starea lui mentală este îngrijită și că niciodată nu se va mai repeta așa ceva. Ca părinți, suntem încă șocați de desfășurarea evenimentelor și suntem într-un proces de introspecție încercând să ne dăm seama cum am fi putut să prevenim asta”, au adăugat părinții lui Christopher Yoo.


Christopher Yoo și-a cerut scuze: „Îmi fiecare zi îmi doresc să mă întorc în timp și să șterg ce am făcut”

Șahistul din California și-a exprimat și el regretul:

„Îmi pare foarte rău pentru că am lovit acea videografă. Eram dezamăgit că am pierdut meciul împotriva lui Caruana și mi-am pierdut cumpătul. Știu că asta nu este o scuză. Îmi pare foarte rău pentru ceea ce am făcut. A fost o greșeală serioasă. În fiecare zi îmi doresc să mă întorc în timp și să șterg ce am făcut, dar nu pot. Sunt foarte trist și sper că videografa este ok. Știu că nu este acceptabil ceea ce am făcut și accept consecințele acțiunilor mele”, a mărturisit Yoo.

Christopher Yoo are un rating FIDE de 2590, fiind campion național de juniori la șah în 2022.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.