Europa League

Cine este Marco Di Bello, arbitrul de la Rangers - FCSB » De la cel mai bun debutant în Serie A la suspendare pentru erori împotriva aceleiași echipe

Potretul lui Marco Di Bello, arbitrul delegat la Rangers - FCSB, din Europa League. Foto: Imago

Articol de George Nistor   —  miercuri, 23 octombrie 2024

Marco Di Bello (43 de ani) se va afla la centru în Rangers - FCSB, din etapa a 3-a Europa League. Arbitrul italian e în topul centralilor din Serie A și a avut o ascensiune rapidă inclusiv pe plan internațional, după ce i-a luat locul lui Nicola Rizzoli.

Născut la Brindisi, din regiunea Apulia, Di Bello este bancher și lucrează într-o instituție de credit. În teren, preferă să fluiere rar, uneori în stil englezesc, avertizează puțin și este sever când vine vorba de acordarea penalty-urilor.

În duelul de joi seară, va fi asistat la cele două tușe de Davide Imperiale şi Alessio Berti, în timp ce în camera VAR se vor afla Luca Pairetto şi Valerio Marini.

  • Rangers - FCSB se joacă joi, de la 22:00, la Glasgow. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și transmisă în direct la TV pe Primasport și Digisport.


Marco Di Bello, în topul arbitrilor italieni

Marco Di Bello a devenit arbitru în 2000, la 18 ani, vârsta la care s-a aflat pentru prima dată la centru, într-un meci de juniori regionali, între Cisternino și Fasano. În 6 ani a ajuns în Serie D, iar în 2009 a fost promovat în Lega Pro, cea de-a treia divizie a fotbalului italian.

În următoarele două sezoane a obținut promovarea în Serie B și a fost premiat drept cel mai bun arbitru din Peninsulă de către Asociația Italiană de Fotbal (AIA), performanță notabilă dat fiind că nu activa în primul eșalon la acea vreme.

Di Bello a bifat primul său meci în Serie A pe 12 aprilie 2012, în Bologna - Cagliari 1-0, și a a fost desemnat cel mai bun arbitru debutant din Serie A.


A devenit oficial internațional începând cu 1 ianuarie 2018, iar în luna iulie a aceluiași an s-a aflat la centru în prima manșă din turul doi de calificare al Europa League, în BATE Borisov și HJK Helsinki.

6partide a bifat Marco Di Bello de-a lungul timpului în Europa League și niciuna în Liga Campionilor

„Cu siguranță eram incomodat, aveam cronometrul la gât și am uitat moneda la vestiare. Nici nu știam să mă mișc pe teren. Nu am primit cartonașe galbene pentru că abia am învățam ce e un fault”, declara Di Bello într-un interviu, în 2022, despre primul său meci ca arbitru.

Relație complicată cu Lazio

În cariera de până acum, Di Bello a primit cele mai multe critici din partea suporterilor laziali. Totul a început cu meciul Lazio - Inter 1-3, din mai 2017. Cele două penalty-uri refuzate lui Keita Balde i-a costat pe „biancocelesti” locul patru în clasament.

Câteva luni mai târziu, centralul a comis-o și mai rău în Lazio - Torino 1-3 când, după analiza VAR, a „transformat” un penalty pentru gazde în cartonaș roșu pentru Ciro Immobile.

164de apariții în Serie A, la centru, are Marco Di Bello din 2012 și până în prezent

În 2024, controversele au continuat la Lazio - Milan 0-1, din 2 martie, duel în urma căruia a fost suspendat o lună. Oficialul care trebuia să împartă dreptatea a acordat 11 cartonașe galbene și a eliminat trei jucători.

La scorul de 0-0, Lazio nu a primit o lovitură de pedeapsă după un duel Maignan - Castellanos, iar trimiterea la cabine a lui Luca Pellegrini pentru al doilea cartonaș galben a provocat reacții vehemente, pe gazon și în tribune, întrucât acțiunea trebuia oprită mai devreme. Atunci, Di Bello nu a fost chemat la VAR.

Marco Di Bello, în Lazio - Milan 0-1, 1 martie 2024, Serie A. Foto: Imago

Meciul a scăpat de sub control pentru arbitrul cu peste 160 de apariții pe prima scenă a fotbalului italian. AIA l-a susținut pe Di Bello printr-un comunicat oficial, precizând că arbitrul a luat deciziile corecte.

Am fost cuprinsi de o furtună de ură. A existat o furie socială și mediatică fără precedent. Nu vreau să vorbesc despre arbitraj, nu mă interesează să vorbesc despre fotbal și fotbaliști. Și nici nu pot vorbi despre sport pentru că sportul nu mai există.

- Carla Faggiano, soția lui Marco Di Bello

Tot în stagiunea precedentă, Jose Mourinho, aflat pe banca Romei, l-a criticat pe Di Bello, după un meci jucat la Napoli, iar înaintea unui duel cu Sassuolo a afirmat despre arbitrul care urma să se afle în camera VAR că „poartă ghinion romanilor”, în timp ce despre principalul Matteo Marcenaro a spus că nu are „stabilitate emoțională”. AS Roma a plătit o amendă de 20.000 de euro pentru acuzele antrenorului.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.