Baschet

Președintele FIBA Europe laudă federația de la București: „România este probabil una dintre cele mai de succes federații naționale”

Jorge Garbajosa/Imago Images

Articol de David Istrate   —  joi, 24 octombrie 2024

Jorge Garbajosa (46 de ani), președintele FIBA Europe, a vizitat România în urmă cu două săptămâni și a vorbit despre prioritizarea baschetului juvenil, declarând că Federația Română de Baschet este „una dintre cele mai importante în programele de dezvoltare juvenilă promovate de FIBA”.

În 11 octombrie, ședința Comisiei de Tineret a FIBA Europe a fost organizată la București, sub supravegherea lui Jorge Garbajosa, președintele FIBA Europe. Fost baschetbalist important al Spaniei, trecut pentru o perioadă în fruntea Federației Spaniole de Baschet, Garbajosa a fost ales în 2023 drept noul președinte al FIBA Europe.

Garbajosa: „România este, probabil, una dintre cele mai de succes federații naționale în ultima vară”

Cu ocazia vizitei în capitala României, spaniolul în vârstă de 46 de ani a oferit un interviu pentru TVR în care a vorbit despre prioritizarea sectorului juvenil al baschetului.


„Pentru noi, pentru FIBA Europe, baschetul juvenil este unul dintre obiectivele principale, și încercăm, pe toate căile, să ajutăm federațiile naționale pentru a îmbunătăți programele de dezvoltare în acest sector. Oferind suport cluburilor și echipelor naționale din țările membre, FIBA Europe este, probabil, una dintre federațiile cu cea mai mare asistență financiară direcționată către juniori și tineret, dacă nu cumva cea mai importantă […] Baschetul are o responsabilitate foarte mare, noi acceptăm rolul pe care îl avem în această direcție și realizăm că sportul este fundamental în dezvoltarea unui copil”, a declarat Garbajosa.

Trecând de pe plan european, pe plan național, Jorge Garbajosa a lăudat Federația Română de Baschet pentru interesul acordat baschetului juvenil.

„România este probabil una dintre cele mai de succes federații naționale în ultimul sezon de vară. Am fost aici la turneul masculin U20 de la Pitești, în care România a jucat și a promovat în Divizia A, dar nu doar asta vreau să evidențiez.

Federația voastră este foarte activă, datorită doamnei președinte Carmen Tocală, e una dintre cele mai importante în programele de dezvoltare juvenilă promovate de FIBA, de îmbunătățirea jocului, de găsirea de noi oportunități. Și nu e ceva întâmplător. Cred că având un ajutor suplimentar de la FIBA Europe, la nivel global, baschetul se dezvoltă mai bine. Nu doar în sud, în nord, în Balcani sau în zona baltică, ci în toată Europa”, a explicat fostul baschetbalist cu experiență în NBA.


Trei naționale de juniori ale României au obținut promovarea în divizia A în această vară

Jorge Garbajosa a mai vorbit despre importanța ca juniorii să aibă modele printre seniori, despre retragerile lui Sergio „Chacho” Rodriguez și Rudy Fernandez, despre generația de aur a Spaniei și despre diferențele dintre baschetul european și cel american.

Nu în ultimul rând, Garbajosa a dat un indiciu despre cum arată baschetul spaniol la nivelul juvenil, menționând că există peste 400.000 de jucători legitimați:

„Dar când ai 415.000 de jucători legitimați în țară, 60% fiind jucători și 40% jucătoare, e clar că ai o masă importantă, la toate nivelurile, care îți poate aduce revenirea. Ăsta este, probabil, unul dintre argumentele care mă fac să mă simt mândru pentru munca pe care o depune federația spaniolă pentru a face ca baschetul să devină un sport foarte popular în țara noastră”, a mărturisit Garbajosa pentru TVR.

Vara acestui an a fost una de succes pentru naționalele de juniori ale României, trei dintre ele reușind să promoveze în Divizia A a Campionatului European. Naționala masculină U20 și naționala feminină U16 au devenit campioane europene în Divizia B, în timp ce naționala masculină U16 a luat medalia de argint.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.