Campionate

În seara de Liga Campionilor, Thierry Henry a susținut un discurs-manifest pe o temă socială: „Ajunge, oamenii nu mai pot trăi! Alimentele sunt prea scumpe”

+14 Foto
Thierry Henry (47 de ani) a susținut un discurs-manifest împotriva inflației exagerate din Guadelupa și Martinica.

Articol de Adrian Jitea   —  joi, 24 octombrie 2024

Thierry Henry (47 de ani) a susținut un discurs-manifest împotriva inflației exagerate din Guadelupa și Martinica.

Thierry Henry, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria naționalei Franței, campion mondial în 1998, s-a născut la Essonne, aproape de Paris. Tatăl lui era originar din Guadelupa, iar mama din Martinica.

Expertul CBS Sports crede că autoritățile au scăpat de sub control situația din acele regiuni și cere măsuri urgente.

Thierry Henry, strigăt în direct la CBS Sports: „Ajunge! Oamenii nu mai pot trăi”


„Vrea să îmi exprim sprijinul pentru oamenii din Guadelupa și Martinica. Nu știu dacă sunteți la curent, dar viața este mult prea scumpă acolo. Apropo, e tot Franța! Nu e ceva autonom care are vreo legătură cu Franța.

Prețul alimentelor din magazine este acolo de două, trei, patru sau chiar cinci ori mai mare decât în Franța continentală. Spre exemplu, dacă o sticlă de ulei se vinde în Franța cu 9 euro, în Guadelupa costă 16 sau 17 euro.

Gata, vă rog! E suficient. Micșorați prețurile pentru că oamenii nu mai pot trăi”, a fost discursul-manifest susținut de Henry la CBS Sport.

Kate Scott, moderatoarea emisiunii în care erau analizate meciurile serii din Liga Campionilor, i-a susținut mesajul: „Îl iubim pe Thierry. Ce e important pentru el e important și pentru noi”.


Situație disperată în Martinica și Guadelupa

Martinica este o insulă în Caraibe, un departament de peste mări al Franței. Conform ultimul recensământ, populația este de aproximativ 380.000 de oameni. Guadelupa, alt departament al Franței, este un arhipelag în estul Caraibelor. Populația depășește cu puțin 400.000 de locuitori.

Potrivit Institutului Național de Statistică și Studii Economice din Franța, prețul produselor alimentare din Martinica și Guadelupa este cu 42% mai mare, în medie, decât în Franța continentală. Rata sărăciei relative în cele două teritorii a atins în 2023 un procent de 23%, mult peste cea din Hexagon (14%).

Protestele constante din ultimele luni au schimbat nimic. Potrivit experților citați de RMC Sport, de vină ar fi oligopolul din sectorul distribuției, doar 3 mari companii care au acaparat piața.

Cetățenii protestează împotriva inflației din Guadelupa / FOTO: Imago

Economia celor două regiuni este dependentă de turism și de ajutoarele primite din Franța continentală.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.