Geoff Capes, aruncător cu greutatea, participant la trei ediții ale Jocurilor Olimpice și de două ori câștigător al concursului „World's Strongest Man”, a murit miercuri, la vârsta de 75 de ani.
Englezul cu un fizic impresionant - 1,97 metri înălțime și 170 de kilograme - a fost în anii '70 și '80 unul dintre cei mai populari sportivi din Regatul Unit.
La aruncarea greutății, Capes a fost dublu campion european - în 1974, la Goteborg, și în 1976, la Munchen. Recordul său național, 21,68 metri, datează din anul 1980.
Geoff Capes a avut o copilărie dură, dar sportul i-a schimbat întreaga viață
Geoff Capes a dus o copilărie grea. La 14 ani a renunțat definitiv la școală și a început să muncească încă din adolescență ca miner și agricultor. Grație forței sale fizice de invidiat, ajunsese să care 20 de tone cartofi în 20 de minute.
„Familia mea nu făcea parte doar din clasa muncitoare, ci din stratul cel mai jos al societății”, spunea Capes.
Viața i s-a schimbat pentru totdeauna când a intrat în lumea atletismului. Pentru a-și menține fizicul, Capes avea un regim alimentar ieșit din comun: 2,7 kilograme de carne roșie pe zi, 12 ouă, două farfurii de sardine, 600 de grame de brânză, un platou de fasole, o pungă de cereale, două franzele, 400 de grame de unt, un litru de suc de portocale și șapte litri de lapte.
Geoff Capes a lucrat ca polițist și a fost un mare iubitor al perușilor. A cucerit titlul de cel mai puternic om din lume în anii 1983 și 1985 și a încheiat pe podium competiția de încă trei ori în carieră.
„La concursul World's Strongest Man nu eram deloc printre favoriți, la început. Dar am câștigat prin forța mea naturală, rapiditate, agilitate și coordonare. Am câștigat bani buni cu acea competiție și mi-a deschis câteva uși”, povestea britanicul, care, după ce s-a impus la dificila întrecere, a devenit vedetă de televiziune.
Printre probele concursului World's Strongest Man se numără următoarele: căratul/ridicatul unor obiecte foarte grele, inclusiv bolovani, pe distanțe cât mai mari, încărcarea/descărcarea acestor obiecte în camioane sau pe platforme, trasul unor vehicule (vagoane de tramvai, autobuze, mașini de pompieri) cu ajutorul unor hamuri, căratul unor greutăți cât mai mari pe trepte, aruncarea unor greutăți de peste 150 de kilograme etc.
{{text}}