Tenis

Sharapova și frații Bryan, votați pentru a intra în International Tennis Hall of Fame în 2025

Pe 7 iunie 2014, Maria Sharapova cu trofeul de la Roland Garros

Articol de Luminița Paul   —  joi, 24 octombrie 2024

Maria Sharapova, de cinci ori campioană de Grand Slam la simplu, și frații Bob și Mike Bryan, cea mai bună pereche de dublu din istorie, au fost aleși pentru a primi una dintre cele mai înalte distincții în tenis - intrarea în International Tennis Hall of Fame.

Maria Sharapova (37 de ani) este una dintre cele doar zece femei din istoria tenisului care a reușit să realizeze Grand Slam-ul carierei la simplu și s-a aflat în cinci ocazii pe primul loc al clasamentului mondial de-a lungul celor aproape 20 de ani petrecuți în circuitul WTA.

Fosta jucătoare rusă a cucerit primul ei titlu de Mare Șlem la doar 17 ani, în 2004, la Wimbledon, învingând-o în finală pe Serena Williams. Au urmat trofeele de la US Open 2006, Australian Open 2008, Roland Garros 2012 și 2014, cel din urmă după un ultim act cu Simona Halep.

De asemenea, ea s-a impus la Turneul Campioanelor 2004 și a cucerit Cupa Fed cu echipa Rusiei în 2008. Medaliată cu argint olimpic la Londra 2012, a atins pentru prima dată locul 1 în lume în august 2005.


Timp de mai mulți ani a fost și sportiva cu cele mai cele mai mari câștiguri, conform clasamentului anual întocmit de revista Forbes. A ispășit și o suspendare de 15 luni pentru dopaj, între ianuarie 2016 și aprilie 2017, după un test pozitiv la Meldonium în timpul Australian Open. Și-a anunțat retragerea din tenis în februarie 2020.

Maria Sharapova la 17 și 37 de ani

Frații cu cel mai mare succes din tenis

Frații Bryan au câștigat împreună 16 titluri majore de-a lungul carierei lor și rămân cea mai de succes echipă de dublu din istoria circuitului ATP, deținând recordul pentru cele mai multe săptămâni în fruntea ierarhiei mondiale de dublu (438). Mike are două titluri majore în plus, în 2018, alături de Jack Sock, când Bob era accidentat la șold.


Bob are și 7 titluri majore la dublu mixt, iar Mike 4. Acum în vârstă de 43 de ani, Bob și Mike s-au retras din tenis în august 2020, după ce jucaseră – și câștigaseră – ultimul lor meci profesionist în luna martie.

Frații Bryan cu ultimul trofeu cucerit împreună, Delray Beach 2020 Foto: Imago

Promoția 2025 va fi introdusă oficial în International Tennis Hall of Fame odată cu festivitatea de învestire din Newport, Rhode Island, programată în perioada 21-23 august a anului viitor. Festivitatea de inaugurare din 2025 va deschide o nouă eră pentru Hall of Fame, care va evidenția cea mai bună cultură a tenisului prin artă, modă, muzică și multe altele.

„Sunt onorată să le urez bun venit Mariei Sharapova și lui Bob și Mike Bryan în cadrul International Tennis Hall of Fame's Class of 2025”, a declarat Kim Clijsters, președinte al International Tennis Hall of Fame și membru al Hall of Famer Class of 2017.

Dincolo de fiecare dintre realizările lor istorice de pe teren, cei din Clasa 2025 au avut un impact atât de profund asupra jocului de tenis și au inspirat mai multe generații de fani din întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare să îi sărbătorim în Newport anul viitor”, a adăugat fosta mare jucătoare belgiană.

Sharapova și frații Bryan se vor alătura unui grup de elită de 267 de persoane din 28 de țări care vor primi distincția Ultimate Honor in Tennis.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.