Liga 1

De ce mizează Grigore Sichitiu pe Rapid în derby-ul cu FCSB

Marius Șumudică în Rapid - Farul, în runda 13 din Superliga / foto: Ionuț Iordache

Articol de Marius Mărgărit   —  vineri, 25 octombrie 2024

Fost conducător al Rapidului, dar și antrenor pe 3 continente, Europa, Asia și Africa, lui Grigore Sichitiu i-a mai revenit optimismul, la fel ca și tuturor giuleștenilor, după victoria la scor cu Farul (5-0), prima de pe teren propriu în această ediție a Superligii.

Urmează însă un nou examen dificil pentru giuleșteni, derby-ul marilor orgolii, cu FCSB, o formație aflată și ea în revenire, după un început șchiopătat de sezon. Dar care aseară a primit o corecție drastică pe Ibrox Park, fiind surclasată de Rangers cu 4-0.

„E o mentalitate greșită, ai absență nemotivată dacă faci asta!”

Sichitiu a văzut meciul celor de la FCSB cu Rangers și a concluzionat că „scoțienii i-au bătut la forța atletică și ritm. Plus că a fost o eroare să schimbe atât de mult în echipă. E o mentalitate greșită să odihnești unii jucători pentru campionat și să-i sacrifici pe alții în cupele europene. Păi, cei care au stat, ca să joace cu Rapid, practic au o absență de la integrarea în ritmul fotbalului de azi. Și de aceea se întâmplă episoade de genul celui cu Rangers.


Apoi se duc la națională, unde trebuie să joace din trei în trei zile și ne chinuim cu Lituania. Dacă unii sunt menajați, cum să capete acest ritm de joc la trei zile?! E greșit, au o absență nemotivată cei care n-au jucat cu Rangers. Plus că rezultatul ăsta bulversează echipa. S-a jucat Gigi Becali de-a fotbalul și a fost pedepsit”.

„Nu e simplu, FCSB e rănită, bulversată, dar poate veni să se răzbune”

Referindu-se la derby-ul de duminică dintre FCSB și Rapid, Sichitiu a adăugat: „Eu mă bucur în primul rând că Șumudică a promis că va schimba lucrurile și uite că a reușit un rezultat de excepție! E o supapă psihologică foarte bună, îți dă încredere. Într-un meci specific Giuleștiului, cu faze de gol, cu reușite frumoase. A, că Farul a dormit, că a fost cam stins, asta e altceva. Dar Rapid chiar a jucat, în sfârșit, altceva. Mi-a plăcut cum i-a așezat, cum i-a asmuțit Șumudică spre careu.

Grigore Sichitiu speră că Rapid a ieșit din zona inconstanței

Însă va fi dificil duminică, fiindcă și FCSB e totuși în revenire, în campionat. Cu Rangers a fost altceva, au jucat multe rezerve. Dar chiar dacă mulți dintre cei care au fost pe teren în Scoția nu vor juca și împotriva Rapidului, tot te afectează un asemenea rezultat, ca echipă. Însă există și reversul, FCSB e rănită, dar va veni cu ambiția de a răzbuna rezultatul cu Rangers, să dovedească că a fost doar un accident".

Revenind la Rapid, a explicat că „pare o mutare bună că Șumudică a schimbat și sistemul. Iar dacă asta te ajută să ajungi mai des în fața porții și să marchezi, de ce nu?, trebuie mers mai departe, Acum mai contează și ce joacă adversarul. Cum zicea și marele Cruyff: «Fotbalul e un joc plăcut, ne simțim bine. Problemele încep când apar adversarii».

Dar asta cu schimbarea sistemului e un pas bun, o speranță. Însă meciul cu FCSB este un meci de confirmare sau neconfirmare a inconstanței arătată până acum de Rapid. Dacă fac o partidă bună și mai scot și un rezultat pe măsură, înseamnă că ăsta ar putea fi sistemul și modul în care trebuie să joace echipa".

„Capcana meciurilor la 3 zile, în favoarea Rapidului”

Fostul conducător al echipei din Giulești consideră că echipa sa de suflet ar putea avea un avantaj prin faptul că FCSB a disputat un meci în plus, cu Rangers:

Un joc în care au pierdut multă energie, chiar și cei care au intrat numai după pauză. Așa că ar fi un element în favoarea Rapidului., care a avut o săptămână să pregătească derby-ul. Rămâne de văzut cum va reacționa FCSB, cum va juca, chiar dacă a odihnit unii titulari. Ar putea să fie iar o echipă amestecată, cu unii mai obosiți, alții mai proaspeți. E adevărat însă că un derby deblochează alte energii, ambiții, orgolii și se poate întâmpla orice



- Grigore Sichitiu

Sichitiu a fost franc: „Normal că voi ține cu Rapid, dar important este să fie un meci frumos. Am jucat și eu atâtea astfel de partide. Nu pot să uit că i-am bătut odată în Ghencea cu 5-1, când eram director general, iar Hizo era pe banca tehnică. Dar acum, în tot acest context, în care FCSB a încasat această corecție cu Rangers, cu echipa bulversată și de rezultat, și de modul în care sunt rotiți jucătorii, chiar cred că Rapid are prima șansă".

E un meci și mai special pentru Rapid acest derby cu FCSB fiindcă trebuie să confirme prestația din partida cu Farul. Adică trebuie să arate că poate juca bine mereu, că nu a fost o întâmplare. Să vedem dacă Șumudică va reuși să-i capaciteze. Fiindcă nu trebuie să aștepte ceva de la Petrila sau de la cei doi noi, N'Jie și Boupendza, de la Dobre, care au intrat foarte bine cu Farul. Echipa e importantă. Și într-un derby nu faci nimic dacă numai unul-doi joacă bine



- Grigore Sichitiu, fost conducător Rapid

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.