Europa League

Supercomputerul Opta a făcut toate calculele: ce șanse are FCSB să meargă mai departe în Europa League, după eșecul cu Rangers

+8 Foto
Dawa în duel cu un jucător de la Rangers, foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie   —  vineri, 25 octombrie 2024

FCSB e cotată cu posibilități mari de a accede în play-off-ul („16-imi”) Europa League. Asta deși a picat 7 poziții în clasamentul grupei (de pe 6 pe 13), micșorându-și șansele de a prinde un loc direct de calificare în „optimi”, la doar 7%.

Conform simulării a 10.000 de ipoteze de lucru și calcule complicate făcute de supercomputerul Opta Analytics (gestionat de agenția Football Meets Data), „roș-albaștrii” se află acum pe a 20-a poziție, din 36 de participante în seria XXL din noul format introdus în vară de UEFA, în privința posibilităților sale matematice de a merge mai departe.

Primele 24 de echipe se califică mai departe: primele 8 direct în optimile Europa League, în timp ce locurile 9-24 merg în șaisprezecimi.

Doar cinci rivale ale FCSB se află acum pe locuri de play-off


Cea mai mare surpriză de până acum în Europa League e cea produsă chiar de formația pregătită de cipriotul Elias Charalambous.

Față de poziția calculată teoretic de Football Meets Data înaintea startului Europa League, FCSB a înregistrat cel mai important salt în ierarhie: de la penultimul loc (35, doar înaintea lui FC RFS, campioana Letoniei, învinsă cu 4-1 în București), echipa finanțată de latifundiarul din Pipera se găsește în prezent pe #20!

7% șanse ca FCSB să fie în primele 8 echipe, dar 65% șanse să fie pe locurile 9-24

Înfrângerea de pe Ibrox Park (0-4 cu Rangers) a provocat o diminuare a procentelor echipei în privința calificării directe în „optimi” și, mai ales, a celor de a prinde o clasare între locurile 9-24, care conduce la o dublă manșă pentru a ajunge între cele mai bune 16 cluburi din Europa League.


Concret, pe cifrele computerului Opta, FCSB a pierdut 10% din cota estimată înaintea confruntării de la Glasgow, de la 17 la 7 procente, în timp ce, pentru a spera la o poziționare în zona 9-24, șansele s-au redus cu 12%, de la 77 la 65 de procente. E astfel pe #20, „în grafic” pentru a trece mai departe de grupă.

Niciuna dintre cele opt rivale trimise în cale la Monte Carlo în urmă cu aproape două luni nu se poate lăuda cu performanța aceasta! Cel mai aproape de FCSB este chiar proxima adversară din Europa League, Midtjylland, ce va veni pe Arena Națională pe 7 noiembrie (ora 19:45).

Midtjylland, un punct și nouă locuri peste FCSB la calificare

Campioana Danemarcei, care a învins-o cu destul noroc pe Union Saint Gilloise (1-0 pe teren propriu), înregistrează o ascensiune de 9 poziții (de pe 20 pe 11). Adică, scandinavii au crescut ca șanse la 93% pentru un loc în play-off și la 33% pentru un eventul acces în Top 8!

Cum stau celelalte echipe din traseul recentei învingătoare din Derby de România? Foarte bună este situația Olympiacos, formația greacă fiind așteptată în Capitală pe 28 noiembrie (ora 22:00): locul al 10-lea (95% șanse de play-off și 39% pentru a juca direct în „optimi” (progresie de pe 13).

Aceeași discuție în cazul lui Rangers, adversara de aseară, tot cu +6 poziții (de pe 24 pe 18): acum a ajuns la 79% posibilități de clasare în zona 9-24 și 13% pentru Top 8.

Ayoub El Kaabi a ratat un penalty pentru Olympiacos, dar tot el îș învinsese pe portarul lui Malmo FF, Johan Dahlin / Foto: Imago

Olympiacos, salt de pe 14 pe 10. PAOK și Qarabag: dezastru!

Dacă Olympiacos a avansat patru locuri (de pe #14 pe 10), devenind aproape sigură de prezența în „16-imi” (95% șanse după trei etape și 39% pentru play-off), marile decepții sunt apanajul celor de la PAOK și Qarabag, apriori văzute în analiza lui „Football Meets Data” drept favorite la Top 24.

Echipa antrenată de Răzvan Lucescu, din nou incapabilă de victorie la Salonic (după 0-1 cu FCSB, ieri s-a împiedicat și de Viktoria Plzen, scor 2-2), are un picaj liber de 18 poziții (31 față de 13, la stratul întrecerii). Doar cu puțin mai amețitor decât cel al campioanei din Azerbaidjan (de pe 17 pe 34).

Egalul de la Istanbul a aruncat-o pe Manchester United pe 13!

Singura formație din grupa de Europa League fără victorie, dar și neînvinsă (trei remize din trei partide!), Manchester United (1-1 cu Fenerbahce, pregătită de fostul manager al „Diavolilor Roșii”), se află pe 21 în clasamentul pe puncte, dar încă stă mai bine la capitolul șanselor de a merge mai departe în fosta Cupă UEFA.

Potrivit aceleiași simulări pe computerul Opta, trupa neclintitului Erik ten Hag a alunecat doar pe a 12-a poziție (de pe podium, #3, la debutul competiției).

Rigas FC este „lanterna roșie” și confirmă previziunile, având 0,1% șanse pentru play-off și 0,01% de acces în „optimi”.

90la sută sunt șansele calculate de Football Meets Data pentru ca Manchester United să ajungă în play-off, iar pentru Top 8 la finele grupei de Europa League posibilitățile sunt evaluate la 29 de procente, cu zece mai puține decât are Olympiacos!

Clasamentul din Europa League

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.