Liga 1

Daniel Niculae dezvăluie 6 greșeli FLAGRANTE făcute de Rapid: „Acela a fost momentul ZERO! Când l-aș fi pus pe Șumudică antrenor?”

Daniel Niculae, în podcastul GSP „2 la 1”

Articol de Alexandru Barbu   —  vineri, 25 octombrie 2024

Invitat în al doilea episod din podcastul GSP „2 la 1”, Daniel Niculae (42 de ani) a numit 6 greșeli majore pe care Rapid le-a făcut în ultimele luni.

Fără angajament din vară, când s-a despărțit de Rapid, Daniel Niculae, fostul președinte al alb-vișiniilor, a acceptat să analizeze în detaliu evenimentele delicate petrecute în Giulești.

În discuția cu Alexandru Barbu și Raul Rusescu, acesta a identificat 6 erori care au afectat sau afectează clubul Rapid. Printre alții, sunt vizați Dan Șucu, ultrașii și actualii oficiali.

Radiografia lui Daniel Niculae, în 6 puncte: „Lobonț după Bergodi a fost o greșeală”


1. Presiunea pusă de Dan Șucu

„Da, vrem titlul! Iar orice clasare mai jos de locul 3 este un eșec în acest sezon!”, declara acționarul majoritar al Rapidului pe parcursul ediției anterioare de SuperLiga.

Acum, Niculae afirmă că poziția publica avută de Dan Șucu a dăunat echipei: „A existat o presiune venită din interior. La Rapid, e normal să fie presiune, deși mor pe cei care spun că «E Rapid, cum să nu câștige titlul?!». Stați puțin, suntem abia în al treilea an în Liga 1! Cu 5-6 ani în urmă, echipa aproape că nu mai exista și nimeni nu mai vorbea despre noi.


Presiunea a fost resimțită de echipă. Este normal ca un suporter să-și dorească performanțe, fie că abia ai promovat, fie că nu ai câștigat nimic de 20 de ani. E firesc ca un fan să își dorească rezultate imediate. Totuși, din iarnă, după ce s-au făcut niște investiții, noi, cei din club, ar fi trebuit să temperăm puțin acel elan. Alte cluburi care au investit mai mult decât Rapid nu au pus tot timpul presiunea titlului”.

2. Atitudinea galeriei de la meciul cu Farul (1-2), din prima etapă a play-off-ului precedent

Atunci, ultrașii Rapidului au ales să protesteze și să nu încurajeze echipa, în semn de susținere pentru liderul lor Liviu Ungurean, reținut la acea vreme într-un dosar penal privind „săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și distrugere”, în care și Niculae e implicat.

Și fanii au recunoscut că au greșit atunci. Și au înțeles, după aceea, că cel mai bine ar fi fost să susțină mai mult echipa. A fost o greșeală colectivă. Am început play-off-ul la 4 puncte distanță de FCSB și ne consolidaserăm poziția a doua. Ca să ne batem la titlu... Totuși, FCSB a câștigat pe merit campionatul, l-a dominat cap-coadă. Noi puteam profita de acea victorie cu FCSB (n.r. - 4-0) din finalul sezonului regulat, fără să punem presiune”, a declarat Niculae, la podcastul GSP „2 la 1”.

A mai fost un moment zero în play-off-ul trecut, contra Craiovei; în minutul 65 aveam 1-0 și un om în plus (n.r. - s-a încheiat 2-1 pentru olteni). Atunci nu mai conta nici presiunea suporterilor, nu mai conta nimic, erau doar jucătorii pe teren. Câștigai meciul împotriva Craiovei, îi țineai și pe ei la distanță față de tine, te apropiai din nou de FCSB și îți consolidai poziția a doua. Poate la final terminai pe primele trei locuri și jucai în cupele europene, dacă nu puteai lua titlul, ceea ce ar fi fost foarte bine”, a adăugat fostul atacant al echipei naționale.

3. Numirea lui Bogdan Lobonț

Rapid s-a despărțit de Cristiano Bergodi după 4 înfrângeri înregistrate în primele 4 etape ale play-off-ului anterior. Bogdan Lobonț a fost numit antrenor interimar până la finalul stagiunii, decizie cu care Niculae dezvăluie că nu a fost de acord.

„Am încercat să salvăm ceva în play-off, când nu eram departe de obiectiv. Am ajuns să avem patru înfrângeri consecutive, nu era doar vina lui Bergodi, bineînțeles, niciodată nu este doar vina antrenorului. Am avut sprijin pentru antrenorul Rapidului, indiferent că s-a numit Iosif, Adrian Mutu sau Cristiano Bergodi.

Da, a fost o greșeală atunci că nu am numit un antrenor principal! Bogdan era foarte bine pregătit, dar nu a reușit. A existat o discuție atunci, majoritatea a decis să continuăm cu Lobonț... Nu mai contează dacă am fost de acord sau nu cu numirea lui Lobonț.

Cred că ar fi trebuit să numim un antrenor care să aibă un efect pozitiv asupra echipei și să continue munca și din vară încolo, așa cum s-a întâmplat la Craiova cu Gâlcă, fix în aceeași perioadă. Craiova a terminat pe locul 3 și a prins cupele europene…”, spune Niculae.

4. Aducerea lui Neil Lennon

În vară, Rapid l-a instalat în funcția de antrenor principal pe Neil Lennon, demis după numai 6 etape.

Numirea lui a fost o greșeală vara trecută, o mare greșeală! Nu, demiterea nu a fost o greșeală, doar momentul instalării lui. Această soluție nici nu ar fi trebuit luată în discuție. Toată lumea a tras semnale de alarmă legat de venirea lui Lennon, dar de ce s-a întâmplat asta nu știu; ar trebui întrebați «băieții răi» de la Rapid”, e sigur Daniel Niculae.

5. Prea mulți străini în lot

În acest moment, lotul Rapidului conține 13 jucători străini, dintr-un total de 28 de jucători.

Să vă spun cum văd eu. La o echipă de talia Rapidului, numărul străinilor nu ar trebui să depășească o treime din lot. Acum au făcut 16 transferuri, dintre care 14 sunt străini! Cei care vin și se schimbă în vestiarul Rapidului trebuie să simtă pentru acest club.

Știu că puteți să-mi dați exemple de jucători străini buni – nu am nimic împotriva lor, iar Rapid are străini valoroși –, dar Giuleștiul vrea ca jucătorii să transpună în teren ceea ce transmite stadionul. Pentru un străin e dificil să înțeleagă asta rapid; sunt puțini străini care au reușit să arate pe teren acea nebunie a publicului rapidist”, consideră fostul fotbalist.

6. „Ideal era ca Șumudică să vină în locul lui Bergodi”

Întrebat dacă Marius Șumudică ar fi trebuit angajat mai devreme de Rapid, Daniel Niculae a replicat ferm:

„Eu cred că Șumudică ar fi trebuit să vină imediat după ce a fost demis Bergodi; atunci ar fi fost ideal. Și dacă venea în vară, lucrurile ar fi stat diferit față de cum au fost. Am fost colegi, l-am avut și ca antrenor, știu foarte bine cum gândește. Șumi este un tip temperamental, are nevoie de o gestionare atentă, dar este un antrenor bun, care iubește Rapidul și își dorește să reușească. Are nevoie de ajutor, de susținere, și toți trebuie să-l sprijine, oferindu-i tot ce îi este necesar”.

De la stânga la dreapta: Dan Șucu, Daniel Niculae și Vasile Maftei // foto: Facebook @ FC Rapid 1923

Duminică, de la ora 18:00, suntem „2 la 1” cu Daniel Niculae. Principalele subiecte:

  • cum l-au schimbat anii petrecuți în străinătate:
  • de ce regretă plecarea în Rusia;
  • ce părere are despre Rapidul din prezent;
  • Dan Șucu l-a atacat direct: „Nu vreau să văd pe cineva care, în loc să vină cu soluții, vine cu scuze”. Cum răspunde;
  • de ce a plecat Bergodi și de ce Marius Șumudică nu a venit mai devreme la Rapid;
  • „Dosarul Pyro”;
  • planurile lui de viitor;
  • cum îi descrie pe Gheorghe Hagi, Marian Iancu sau Adrian Mutu;
  • viața de familie îmbinată cu sportul de performanță;
  • lecția dură pe care i-a dat-o tatăl lui în copilărie.

Cine e Daniel Niculae:

  • în România, a evoluat pentru seniori la Rapid, Extensiv Craiova și Astra;
  • în străinătate, a jucat la Auxerre, Monaco, Nancy (Franța) și Kuban (Rusia);
  • a câștigat două titluri, unul cu Rapid, celălalt cu Astra;
  • mai are în palmares 4 trofee, două Cupe și două Supercupe, toate cu Rapid;
  • a fost providențial în echipa Rapidului care ajungea până în „sferturile” Cupei UEFA - 2006;
  • are 9 goluri în 38 de selecții la națională, cu care a participat la Euro 2008;
  • a contribuit la renașterea Rapidului, fiind conducătorul clubului în perioadele 2017-2018 și 2021-2024.

Podcastul cu Daniel Niculae e disponibil începând de DUMINICĂ, 27 OCTOMBRIE, ORA 18:00, pe canalul de YouTube al Gazetei Sporturilor (ABONEAZĂ-TE AICI!), precum și pe site-ul GSP.ro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.