Handbal

Prezent la Cluj cu naționala Turciei, Costică Buceschi trage un semnal de alarmă: „Dacă mergem în continuare pe acest drum, handbalul va avea mult de suferit”

Costică Buceschi, antrenorul naționalei Turciei/Foto: Federația Turcă de Handbal

Articol de David Istrate   —  sâmbătă, 26 octombrie 2024

Costică Buceschi, prezent la Trofeul Carpați în calitate de antrenor principal al naționalei Turciei, a vorbit despre echipa pe care o conduce, despre handbalul din Turcia și a tras un semnal de alarmă cu privire la situația handbalului feminin din România.

În acest weekend, BTarena din Cluj-Napoca este gazda ediției a 54-a a Trofeului Carpați. La scurt timp după victoria categorică a României în fața Macedoniei de Nord (36-25), pe suprafața de joc au intrat Turcia și Elveția.

Turcia, antrenată de Costică Buceschi, s-a calificat pentru prima oară la Campionatul European

Naționala din Semilună este pregătită de Costică Buceschi, fost antrenor la Baia Mare, Brăila și Brașov, cât și la selecționata feminină a României ca secund. Turcia a rezistat în jur de 45 de minute în fața Elveției, după care elevele lui Knut Ove Joa s-au distanțat și s-au impus cu 37 la 26.


Aflat din 2022 pe banca Turciei, Buceschi a reușit să conducă naționala feminină spre prima calificare din istorie la un campionat european. Drept urmare, la finalul acestui an, Turcia va juca la Debrecen, în grupa A a Campionatului European de Handbal Feminin, din care mai fac parte Ungaria, Suedia și Macedonia de Nord.

Costică Buceschi a oferit un scurt interviu pentru GSP, în care a abordat mai multe subiecte legate atât de handbalul turcesc, cât și de cel românesc.

- Debut pentru naționala Turciei la Trofeul Carpați. A fost un scor prea drastic față de ceea ce s-a întâmplat pe teren?

- Da, oarecum prea drastic pentru că, în repriza a doua, am avut câteva momente în care puteam să ne ducem la 2-3 goluri. Am greșit, după care fetele de la Elveția au înscris foarte multe goluri ușoare pe contraatac și faza a doua. Dar, una peste alta, pentru mine este un turneu de pregătire. Trebuie să ținem cont că naționala Turciei este pentru prima oară calificată la un campionat european. N-au avut foarte multe șanse să participe la turnee de asemenea nivel, să poată să joace doar cu echipe care sunt calificate la European. E bine. Suntem la un început de drum și mai avem mult de lucru.


- Prin lipsa aceasta de experiență se explică greșelile din partea a doua a jocului? Au fost multe pase grăbite.

- Lipsa de experiență, faptul că am schimbat din jucătoarele titulare. Am vrut și voi da în continuare șansa tuturor fetelor care sunt aici să arate ce pot pentru că eu trebuie să știu pe cine mă pot baza la Campionatul European din noiembrie și decembrie.

Naționala Turciei în BTarena/Foto: Federația Turcă de Handbal

Costică Buceschi: „Nivelul handbalului din Turcia este departe de ceea ce se joacă în România”

- Dumneavoastră ați și antrenat în Turcia o echipă de club (n.r. Kastamonu, 2021-2022), acum sunteți la națională. Care e situația handbalului turcesc în acest moment?

- Nu foarte bună. Din păcate, două echipe foarte importante pentru handbalul feminin turcesc, Kastamonu și Konyaalti, au dispărut anul trecut. Foarte multe jucătoare care erau la cele două echipe au plecat în afara țării, în special jucătoarele străine. Sunt două, trei echipe mai puternice, dar nivelul handbalului din Turcia este departe de ceea ce se joacă în România și, la fel, departe de ceea ce se joacă în multe țări din jurul nostru.

- În aceste condiții, care e obiectivul dvs. pentru Campionatul European? După cum ați spus, e prima calificare din istoria Turciei.

- Noi vom merge acolo să ne jucăm șansa. E foarte greu să emiți pretenții contra echipei gazdă, Ungaria, sau contra Suediei, care au participat și la Jocurile Olimpice. Vom avea un meci cu o echipă apropiată valoric, Macedonia de Nord. Vom vedea ce va fi acolo. Mai sunt câteva fete care joacă în afara Turciei și care n-au venit la acest turneu, le-am lăsat să se pregătească la echipă. Sper din tot sufletul să facem meciuri bune și să obținem niște rezultate mai apropiate de valoarea noastră. Bineînțeles că acolo vom juca, mai ales împotriva Macedoniei, la rezultat și voi încerca să țin în teren jucătoarele care pot să obțină acest rezultat.

- Probabil că ați prins finalul meciului dintre România și Macedonia de Nord. Cum vi se pare naționala României?

- Într-o tranziție, într-o schimbare, foarte multe jucătoare tinere. Ca la orice proiect nou, trebuie timp și răbdare pentru că, dacă acorzi acest timp și răbdare, cred că vor apărea și rezultatele.

„Mi-aș dori din tot sufletul să nu se întâmple la fel ca în handbalul masculin, să cădem undeva în urna a treia”

- Au fost, în ultima perioadă, foarte multe discuții legate de Eliza (n.r. Buceschi) și Cristina Laslo. Cum vedeți toate lucrurile acestea? Pare o lipsă de unitate în handbalul românesc.

- Nu este treaba mea, nu pot să mă exprim legat de ce se întâmplă acolo. Pe mine mă privesc doar lucrurile care se întâmplă la echipa națională a Turciei. Așa că ceea ce se întâmplă la echipa României nu ține de mine.

- Dar despre rolul româncelor în campionatul intern?

- Asta e foarte dificil, la ora actuală, ținând cont că foarte multe dintre fetele care se regăsesc acum în echipa națională a României joacă puțin la echipele de club. E greu, vă dați seama, să te bați de la egal la egal cu alte echipe naționale ale căror jucătoare, poate, sunt titulare la noi în România. Dar sper ca, în viitor, lucrurile să se schimbe și jucătoarele din România să se bată mai mult pentru locul lor la echipă, să prindă mai multe minute. De ce nu, ușor-ușor, o limitare a numărului de străine, pentru că dacă mergem în continuare pe acest drum cred că handbalul va avea mult de suferit. Mi-aș dori din tot sufletul să nu se întâmple la fel cum s-a întâmplat și cu handbalul masculin, adică să cădem undeva în urna a treia. E foarte greu de revenit. Vedeți că sunt echipe care au apărut, cum sunt Elveția, Slovacia și altele, care de-abia așteaptă să îți ia locul.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.