Baschet

Baschetbalistul pe care FRB dorește să îl naturalizeze pentru echipa națională vrea să își deschidă un parc safari » A făcut voluntariat la un Zoo și o antilopă îi poartă numele

Zach Hankins/Foto: EuroCup Basketball

Articol de David Istrate   —  sâmbătă, 26 octombrie 2024

Zach Hankins, pivotul lui U-BT Cluj-Napoca, pe care Federația Română de Baschet dorește să îl naturalizeze pentru a juca la națională, a vorbit despre pasiunea sa imensă pentru animale și despre dorința ca, la un moment dat, să dețină un parc safari.

U-BT Cluj-Napoca a schimbat o parte importantă din lot în această vară, iar una dintre modificările făcute de Mihai Silvășan a fost înlocuirea lui Emanuel Cățe cu Zach Hankins, MVP-ul campionatului israelian în 2023.

Zach Hankins a făcut voluntariat la Grădina Zoologică Biblică din Ierusalim

În vârstă de 28 de ani, cu o înălțime de 2,11 metri, baschetbalistul american a devenit o opțiune și pentru naționala României. Federația Română de Baschet a confirmat în cursul zilei de vineri, 25 octombrie, că s-au demarat formalitățile de obținere a cetățeniei române pentru Hankins.


Pentru mulți baschetbaliști, cariera sportivă reprezintă focusul principal, în timp ce perioada de după retragere este aruncată undeva, într-un colț îndepărtat al minții. Nu și pentru Hankins. Licențiat în biologia mediului, acesta își dorește să dețină un parc safari în Oklahoma, statul în care locuiește cu Ashley, soția lui.

„Am studiat mult și mi-am dezvoltat cunoștințele în legătură cu diferitele animale pe care mi-ar plăcea să le dețin: cum să le obțin, cum să împrejmuiesc parcul, cum să am grijă de ele, cum să le ofer o viață bună și cum să construiesc ceva foarte natural și frumos”, a declarat Hankins într-un interviu pentru site-ul oficial al EuroCup, a doua competiție continentală de baschet.

Pasiunea pentru animale a pivotului originar din Michigan s-a născut în copilărie, dar s-a dezvoltat în cadrul facultății, când acesta a început să studieze șoimii și comportamentul urșilor.

Mai târziu, când a jucat pentru Hapoel Ierusalim, Hankins a ales să își ocupe zilele libere făcând voluntariat la Grădina Zoologică Biblică, acolo unde a lucrat cu rinoceri, girafe și zebre.


„Mă îmbrăcam în fiecare zi ca un îngrijitor de la Zoo și învățam cum să am grijă de animale și cum să lucrez cu ele”, și-a amintit Hankins. „Rinocerii seamănă mult cu câinii. Le place să fie scărpinați. Vin la tine atunci când îi chemi și le dai de mâncare. Sunt speriați de sunete puternice și fug de la tine. Să ai un animal atât de mare lângă tine și să îl mângăi pe față și pe corn e o experiență din altă lume”, a adăugat americanul.

Hankins se compară cu un Oryx, iar o antilopă din Ierusalim îi poartă numele

Pentru Hankins, voluntariatul de la grădina zoologică nu a reprezentat doar o oportunitate de a-și hrăni pasiunea, ci și de a trece peste momentul delicat prin care trecea țara în care juca.

„A fost un an foarte dificil în Israel, a fost greu să jucăm și să călătorim. A fost important să am la dispoziție un instrument prin care să mă detașez de baschet. Băieților cu care lucram [la Zoo] nu le păsa prea mult de baschet. Le păsa mai mult de cum sunt eu ca persoană și aveam conversații excelente”, a spus jucătorul lui U-BT pentru euroleague.basketball.

Tocmai de aceea, Hankins încă păstrează legătura cu colegii lui de la Grădina Zoologică Biblică din Ierusalim, al cărei obiectiv în momentul de față este să găsească o variantă prin care să pună rinocerii în aceeași zonă cu girafele și cu alte specii de antilope și struți.

În plus, una dintre antilopele din grădină îi poartă numele – Zachy. „Este un animal foarte subestimat, foarte mortal”, a afirmat Hankins despre animalul numit Oryx, cel care i se pare că ilustrează cel mai bine calitățile lui de pe teren.

În actualul sezon al EuroCup, Zach Hankins are medii de 8,8 puncte, 6,4 recuperări și 1,6 pase decisive. Cel mai eficient jucător din Liga Națională de Baschet Masculin (22,0) a strâns 14,3 puncte și 11,3 recuperări în România.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.