Ciclism

Exonerat de vină în cazul de dopaj, un medaliat olimpic cu argint așteaptă scuze din partea Agenției Anti-Doping din țara sa

Mathias Fluckiger în timpul probei de cross-country la JO de la Paris Foto: Imago

Articol de Luminița Paul   —  sâmbătă, 26 octombrie 2024

Mathias Fluckiger (36 de ani), vicecampion olimpic la Tokyo în proba de cross-country, și-a văzut cazul de dopaj cu Zeranol, un agent anabolizant, definitiv închis după mai bine de doi ani. Agenția Anti-Doping elvețiană trebuie să îi plătească 53.500 de dolari compensație.

„18 august 2022 este cea mai rea zi din viața mea. Ora zero, un fel de 9/11 pentru mine”, mărturisea Mathias Fluckiger recent în programul tv Sportpanorama de la televiziunea elvețiană, referindu-se la momentul în care a fost informat despre testul pozitiv la Zeranol, un agent anabolizant, din 5 iunie 2022, în timpul Campionatelor Naționale.

Exact doi ani și două luni mai târziu, cazul său a fost complet închis, iar ciclistul de mountain bike a fost absolvit definitiv de orice vină. Acest lucru s-a întâmplat după ce UCI (Uniunea Ciclistă Internațională) și WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) au lăsat să expire termenul în care puteau depune apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Înaintea acestora, și organismul anti-doping elvețian renunțase la apel.

În septembrie 2022, Fluckiger a declarat că a ingerat substanța interzisă fără știrea sa, valoarea găsită în eșantionul său fiind de 0,3 ng/mL, una foarte scăzută. WADA trimisese instrucțiuni către autoritățile anti-doping ca în cazuri de cantități sub 5 ng/mL rezultatul să fie categorizat drept „atipic” și nu „pozitiv”.


Aceste intrucțiuni nu au fost respectate de Swiss Sports Integrity. Mai mult, ciclistul a reclamat erori masive în gestionarea cazului său, făcând apel pentru o investigație amănunțită, astfel încât niciun sportiv elvețian să nu mai pățească așa ceva. El a fost suspendat pe 18 august 2022 fără să fie audiat.

Mathias Fluckiger: „Sistemul a eșuat masiv în cazul meu”

Fluckiger așteaptă acum scuze din partea agenției anti-doping din Elveția. „Sistemul a eșuat masiv în cazul meu și, de fapt, a eșuat de mai multe ori. Sper că din partea Comitetului Olimpic se va stabili cursul pentru o investigație completă a cazului”, a transmis sportivul.

Camera Disciplinară Olimpică Elvețiană a găsit, într-adevăr, greșeli procedurale din partea Swiss Sports Integrity, în colectarea probei, păstrarea acesteia și în interpretarea regulilor WADA. De aceea, în decembrie 2022, i-a ridicat suspendarea provizorie, iar Mathias a putut să concureze din nou. Anul acesta, a participat la Jocurile Olimpice de la Paris, ocupând locul 5 la cross-country.


Mathias Fluckiger în proba de cross-country de la Paris 2024 Foto: Imago

Fluckiger, vicecampion olimpic la Tokyo și vicecampion mondial în 2020, va trebui să primească din partea Swiss Sports Integrity 3.467 de dolari cheltuieli legale și 50.141 de dolari compensație. „O sumă care nu acoperă costurile lui Mathias din ultimii doi ani, fără a include premiile ratate și veniturile din partea sponsorilor”, se arată într-un comunicat trimis de sportiv.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.