Atletism

Yaroslava Mahuchikh și Armand Duplantis, cu palmaresuri identice în 2024, desemnați „Atleții Europeni ai anului”

+7 Foto
Yaroslava Mahuchikh cu trofeul de Atletă Europeană a Anului Foto: European Athletics

Articol de Luminița Paul   —  duminică, 27 octombrie 2024

Yaroslava Mahuchikh (23 de ani) și Armand Duplantis (24), campioni olimpici, europeni și recordmeni mondiali la săritura în înălțime, respectiv săritura cu prăjina au fost numiți „Atleții Europeni ai anului” în cadrul galei găzduite de Skopje.

Cu un an 2024 strălucitor, Yaroslava Mahuchikh și Armand Duplantis erau între marii favoriți de a câștiga distincția de „Atlet European al Anului”, acordată în gala Golden Tracks care s-a desfășurat sâmbătă seară, 26 octombrie, la Skopje, în Macedonia de Nord.

Ambii au cucerit titlurile olimpice și europene pe parcursul acestui sezon în probele lor și, mai mult decât atât, le-au acompaniat cu recorduri mondiale. În cazul suedezului, să corecteze cea mai bună performanță a lumii reprezintă aproape un obicei, el izbutind acest lucru în anul de față de trei ori.

Întâi 6,24 m la Xiamen (China) în 20 aprilie, apoi în finala olimpică de la Paris, 6,25 m pe 5 august, și 20 de zile mai târziu, 6,26 m la Chorzow (Polonia).


Yaroslava Mahuchikh a doborât un record vechi de 37 de ani

Pentru atleta ucraineană este însă o reușită cu o aură deosebită: ea a doborât, sărind 2,10 m la Paris, în 7 iulie, pe Stadionul Charlety, unul dintre cele mai statornice recorduri ale atletismului feminin, acel 2,09 m stabilit de Stefka Kostadinova (Bulgaria) la Campionatele Mondiale de la Roma din 1987.

Atât Mahuchikh, cât și Duplantis au fost recompensați în trecut cu trofeul de Rising Star, oferit sportivilor cu perspective înfloritoare în atletismul continental.

+18 Foto
Yaroslava Mahuchikh Foto: Instagram

Pentru Yaroslava distincția este o premieră, ca și pentru țara ei, Ucraina, la feminin, ea preluând ștafeta simbolică de la compatriotul Bogdan Bondarenko, de asemenea săritor în înălțime, care a câștigat premiul în 2013.

Ucraineanca s-a impus în duelul cu Keely Hodgkinson și Femke Bol, și ele campioane europene și olimpice la 800 m, respectiv ștafeta de 4x400 m mixt, cele care primiseră distincția în 2022 și 2023.

Armand Duplantis, de nebătut în 2024

Armand Duplantis cu medalia olimpică de aur de la Paris Foto: Imago

La masculin, Mondo Duplantis a primit și el trofeul pentru prima dată singur, după ce anul trecut l-a împărțit cu norvegianul Jakob Ingerbrigtsen. Acesta din urmă, campion olimpic la 5.000 m și recordman mondial la 3.000 m, și grecul Miltiadis Tentoglou, campion olimpic și european la săritura în lungime, au fost ceilalți nominalizați din acest an.

În 2024, trofeele Rising Star le-au revenit Adrianei Vilagos din Serbia, aruncătoare de suliță, vicecampioană europeană la doar 20 de ani, și olandezului Niels Laros, 19 ani, cel mai tânăr atlet calificat în finala Jocurilor Olimpice în proba de 1.500 m.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.