Marius Șumudică a refuzat comparația sistemului său de joc cu cel al lui Neil Lennon, fostul antrenor al giuleștenilor. La finalul meciului FCSB - Rapid 0-0, tehnicianul s-a simțit ofensat de paralela făcută în spațiul public și s-a folosit de cuvinte dure: „E o imbecilitate din toate punctele de vedere!”.
Rapid a utilizat pentru prima dată noua formulă tactică 3-4-3 în victoria de răsunet cu Farul, 5-0 pe teren propriu, după eșecul de la Botoșani, 0-2. Schimbarea nu a produs doar puncte, ci și un joc ultraofensiv, de care Giuleștiul nu a mai avut parte de foarte multă vreme.
Mulți s-au întrebat dacă nu cumva sistemul tactic aduce prea mult cu cel al lui Neil Lennon, antrenorul dat afară cu scandal din Giulești, după numai 6 etape. Răspunsul lui Marius Șumudică a venit aseară și a fost necruțător:
E o imbecilitate din toate punctele de vedere. În primul rând, eu am început să joc acest sistem când mi-am rezolvat toate transferurile pe care le-am făcut. Toată lumea asta care vorbește și se pricepe la fotbal să înțeleagă că modulul 3-5-2, ceea ce juca domnul Lennon, cu tot respectul, sau 5-3-2 pe faza de apărare, e mult diferit de 3-4-3 pe care-l joc eu.
- Marius Șumudică, antrenor Rapid
Marius Șumudică 3-4-3 vs. Neil Lennon 3-5-2: diferențe și similitudini
Cele două sisteme sunt similare în ceea ce privește compartimentul defensiv alcătuit din trei fundași centrali, cu o prezență sus, însă nu și în dinamica jocului. Diferențele apar în ceea ce privește benzile, sarcinile fiind cu totul altele.
În 3-4-3, riscurile sunt limitate în raport cu 3-5-2, întrucât fundașii laterali sunt completați de extreme în aportul ofensiv și sunt mai puțin expuși.
Sistemul 3-4-3
cei doi laterali de la mijlocul terenului oferă lățime în atac și de multe ori pătrund central, benzile fiind asigurate de către extreme;
presupune utilizarea a două „numere 10” care susțin un singur atacant central;
cele două extreme se poziționează în aceeași linie cu atacantul;
vârful devine 9 fals și coboară la mijlocul terenului pentru a încerca să-i depoziționeze pe fundașii centrali adverși;
se pune un accent mare pe contraatacuri;
Sistemul 3-5-2
linia din spate este cheia în ceea ce privește posesia și trebuie să acopere mișcările lateralilor care urcă în atac cu centrări;
fundașii laterali devin extreme pe atac;
necesită abilități bune de apărare 1 la 1 și capacitate de a acoperi spațiile;
atacul devine versatil prin sprijin la mijlocul terenului, iar circulația mingii se face în benzi cu fundași înalți;
permite echipei supraîncărcări în mai multe zone ale terenului;
„De ce vă spun că e forțată comparația?”
„Pentru că în vară s-a renunțat la Funsho, s-a renunțat la Krasniqi, s-a renunțat la jucătorii de bandă. Petrila, la Arad, dacă vă uitați în prima etapă, nu a jucat. Și era folosit număr 10 ulterior.
Eu joc cu doi care evoluează în benzi, pleacă foarte mult în spații, Petrila și Njie sau Dobre sau Micovschi, care sunt de bandă. Am răspuns, vreau să pun punct acestor remarci”, a declarat Marius Șumudică după FCSB - Rapid 0-0.
{{text}}