Opinii

Cea mai de succes mișcare tactică a lui Șumudică

Mihai Mironică

Articol de Mihai Mironică   —  luni, 28 octombrie 2024

Rapid a învins-o constant pe FCSB în ultimele sezoane. Aseară, Rapid a smuls un egal cu portarul său fiind cel mai bun jucător de pe teren. Realul din Giulești a avut un joc cu date de echipă modestă, 35% posesie, n-a avut nici jumătate din șuturile adversarei, FCSB a pasat de aproape două ori mai mult.

Și asta deși Rapid venea cu încrederea dată de succesul cu scor amețitor cu Farul și avusese o săptămână să pregătească meciul cu o echipă care a trăit zilele trecute supliciul unei deplasări la Glasgow, în Europa League.

Ce n-a reușit echipa lui Șumudică în timpul partidei a izbutit Șumudică după meci. A mers și a marcat golul victoriei cu spectacolul pe care l-a dat în fața peluzei rapidiste. Deja faptul că portarul rapidist fusese jucătorul meciului se uitase.

Era o sărbătoare de parcă Rapid tocmai ce o eliminase pe FCSB din „sferturile” Europa League, nu după un egal smuls eroic cu 35% posesie. Cristiano Bergodi o învingea pe FCSB în serie, dar fanii nu-l agreau, ei și-l doreau pe Șumudică.


Pentru tot acest ritual care n-are nicio legătură cu meseria de antrenor, ci cu statutul de ultras ajuns pe banca tehnică. Marius Șumudică este pentru lumea antrenorilor ce este George Simion pentru lumea politică.

Mijlocașul lui Șumi

Acel deget mijlociu pe care Șumudică și l-a băgat în gură și în timpul meciului de aseară, gest pe care l-a tot făcut de-a lungul timpului în diverse partide, este mișcarea tactică cu cel mai mare succes în ochii fanilor. Nu defensiva cu 3 centrali, nu jocul pe bandă cu Petrila, ci mișcarea cu degetul e cea cu care câștigă peluza.

Șumudică este un antrenor banal ca rezultate în istoria Rapidului, un fost jucător care nu prinde clasamentul primilor 50 de fotbaliști din istoria clubului alb-vișiniu, dar este cel mai popular om în Giulești pentru această “geacă” confecționată din gesturi adorabile pentru peluză, inclusiv înjurarea în public a rivalei, cu care acoperă rezultatele banale de pe teren.


Reacția președintelui Rapidului, Viorel Moldovan, este definitorie pentru mentalitatea din fotbalul nostru aflat la ani-lumină distanță de Europa și din acest punct de vedere.

“Suntem la fotbal” este scuza cu care Moldovan acoperă gestul unic pe care îl face Șumudică, degetul mijlociu băgat în gură cu fața spre fanii adverși. Moldovan a jucat în niște țări fabuloase, Elveția, Franța, Anglia. Ce folos? Concluzia zilei e că “suntem la fotbal”.

Marius Șumudică, în timpul meciului FCSB - Rapid 0-0/ foto Dumitru Angelescu (Libertatea)

Prizonierul Șucu

Ce părere o avea Dan Șucu despre aceste gesturi de o vulgaritate nemaivăzută în lumea antrenorilor? Dar soția lui despre care s-a tot scris că are un rol important în club?

Când Dorinel Munteanu a avut o reacție condamnabilă din cauza violenței fanilor din Giulești, Dan Șucu a emis un comunicat în care l-a pus la zid pe antrenorul Oțelului. De această dată, Șucu va alege băgarea capului în nisip. Omul care a construit o companie cu o imagine ireproșabilă a încercat același lucru și la Rapid.

E însă prizonier în propria lui afacere din Giulești, nu poate avea o minimă reacție publică de condamnare, de disociere de gesturile celui mai vulgar antrenor din fotbalul european de primă ligă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.