Liga 1

Ironic » Tactica lui Lennon, contestată de conducerea Rapidului, e aplicată și azi la toate grupele de juniori ale giuleștenilor

Neil Lennon / foto: Imago Images

Articol de Alexandru Barbu   —  luni, 28 octombrie 2024

Geraldo Alves, 43 de ani, a fost prezent, azi, în studioul GSP Live. Antrenorul de la Rapid U15 a dezvăluit că toate echipele de juniori ale giuleștenilor folosesc în acest sezon sistemul 5-3-2.

În vară, Rapid l-a numit „principal” pe Neil Lennon. Britanicul a impus inițial sistemul 5-3-2, a fost somat ulterior de către conducerea clubului să treacă la un modul cu 4 apărători, iar după 6 etape a fost demis. Se pare că tactica lui Lennon - deși contestată de șefii din Giulești - a fost preluată de întreaga academie.

Nu putem numi joc ce am făcut până acum. I-am transmis lui Lennon că trebuie să schimbe sistemul. Trebuie să fie de acord. Trebuie să facă ceva pentru a arăta altfel. Dacă nu schimbă, nu știu, vom vedea...

- Viorel Moldovan, președintele Rapidului, pe 7 august 2024

VIDEO. Toate grupele Rapidului folosesc sistemul 5-3-2. Geraldo Alves: „Ne-am propus să avem o legătură cu echipa de seniori”


Anul ăsta ne-am propus să folosim la toate grupele sistemul 5-3-2. Nu a fost ușor de implementat, dar e plăcut să vezi rezultatele, cum se comportă jucătorii în anumite momente, când reușim și când nu reușim. Ajustăm lucrurile pe parcurs.

Dacă abordăm o echipă mai puternică, jucăm cu 5 în apărare. Dacă întâlnim o echipă mai modestă, sistemul se transformă într-un 3-5-2. La grupa mea, când suntem în atac, modulul devine un 3-3-4. Depinde, e ceva organic, mereu diferă.

La academie ne-am propus să avem mereu o legătură cu echipa de seniori, astfel încât să pregătim jucătorii pentru acest sistem. Și așa am făcut.


În academie trebuie să încercăm mai multe variante, să îi punem pe jucători în situații noi, dificile pentru a găsi permanent soluții”, a declarat Geraldo, la GSP Live.

Am jucat în sistemul cu 3 fundași centrali mai mult aici, în România, cu Șumudică. Îmi plăcea, este un sistem plăcut pentru stoperi, iar pentru jucătorii cu experiență este mai sigur. Nu există schimbări de marcaj, cum se întâmplă în sistemul cu doi fundași centrali.



Preferabil e ca jucătorii tineri să învețe prima dată să joace sistemele cu doi stoperi, pentru că după aceea va fi mai simplu să treacă în sistemul cu 3. Sistemul cu doi stoperi este mai complicat



- Geraldo Alves, antrenor Rapid U15

Șumudică a revenit la sistemul cu 3 stoperi

Imediat după ce l-a înlocuit pe Neil Lennon pe banca Rapidului, Șumudică a folosit un sistem cu 4 apărători. Noul tehnician al giuleștenilor a schimbat însă modulul tactic în ultimele două etape, folosind așezarea 3-4-3 atât cu Farul (5-0), cât și cu FCSB (0-0).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.