Special

Acuze incredibile la adresa Elisabetei Lipă: „Locul vacant în barca de 8+1 la Sydney 2000 a fost cumpărat cu bani” » Ce spun șefa ANS și colegele de la JO din Australia: ”Aberații!”

Elisabeta Lipă pe podiumul olimpic

Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit   —  luni, 28 octombrie 2024

Președintele federației de pescuit sportiv, Ștefan Popescu, aflat în război cu Elisabeta Lipă, a notat pe facebook că șefa ANS și-ar fi obținut pe căi ilicite locul în barca de 8+1 la Sydney 2000. Iar o fostă canotoare, Melania Mureșan, scrie pe fb despre același scenariu.

Scandalul primelor de la federația de canotaj, unde sute de mii de euro apar alăturate unor personaje suspecte, deviază într-o colecție de acuzații incredibile la adresa actualei șefe a sportului românesc, Elisabeta Lipă. Iar ultima intervenție îi aparține lui Ștefan Popescu, președintele Federației Române de Pescuit Sportiv, care, într-o postare pe pagina sa de facebook, atacă felul în care actuala președintă ANS a intrat în barca de 8+1 la Olimpiada de la Sydney, din 2000.

„O turistă a canotajului, care apărea cu un an înainte de Olimpiadă”


Popescu se află într-un război total cu Elisabeta Lipă, cu federația de canotaj, dar și cu alte entități similare pe tema modului de organizare și funcționare, considerat ilegal. Acum, el pune sub semnul întrebării modul în care Lipă a avut acces la Sydney în barca de 8+1, când a câștigat al patrulea său aur olimpic, urmat apoi și de al cincilea, la Atena 2004.

Ștefan Popescu se află în război deschis cu Elisabeta Lipă

Sub titlul „Cum se cumpără o medalie de aur!”, Popescu notează, cu mențiunea că respectăm în citat exact ortografia autorului: „Pentru doamna Lipă, aștept un moment de sinceritate! Pregătirile pentru Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 erau în toi! Echipajul de 8+1 al României, trăgea tare la antrenamente pentru medalia de aur. Însă ce să vezi? Una dintre cele mai puternice canotoare, să-i zicem MM, este internată de urgență la Spitalul Militar pentru o imaginară hernie de disc, dovedită ulterior cu documentele medicale și i se interzice ieșirea din țară. În locul ei este introdusă în echipă o turistă a canotajului care, după fiecare competiție majoră, dispărea din cantonamentul de la Snagov și apărea cu un an înaintea următoarelor jocuri olimpice”.

Și încheie: „Această turistă ia locul cuvenit al MM care muncise patru ani pentru această competiție. Noul loc cinci din barcă a fost după mărturia colegelor, balastul pentru echilibrarea bărcii. Echipajul de 8+1 câștigă medalia de aur și apare cea galonată canotoare din lume. Nota! În urmă cu câțiva ani, fostul antrenor al lotului României din anul 2000, la o întâlnire aniversară cu fetele din Canotaj, declara în fața tuturor, că locul vacant a fost cumpărat cu bani! Halal!”.


Postarea lui Ștefan Popescu de pe facebook

„Dumnezeu nu doarme, să spună cum a intrat în barcă!”

Chiar dacă Popescu evită să rostească frontal numele ascuns în spatele inițialelor MM, GSP a aflat că ar fi vorba despre Melania Mureșan.

De altfel, aceasta a postat recent pe fb un comentariu la o altă postare, realizată de Mariana Maliș, ”mama” majorității medaliaților din canotajul românesc al ultimilor zeci de ani în sensul că a fost antrenoarea care a descoperit o mulțime de sportivi de top mondial.

Maliș este ea însăși nemulțumită de felul în care s-au plănuit premierile pentru Paris 2024. Iar Melania Mureșan comenta chiar ieri, pe 27 octombrie, într-un mod abrupt: „Dumnezeu nu doarme să spună cum a intrat în barca ptr olimpiadă din 2000. Până spune ea spun eu pe banii. Am aflat în 2019 de la antrenor. Mai devreme sau mai târziu toate se plătesc”. Am respectat, de asemenea, exprimarea exactă de pe facebook.

Comentariul Melaniei Mureșan de pe fb pe tema bărcii de 8+1 la Sydney 2000

Colegele lui Lipă: „N-am auzit de nicio Melania Mureșan”

Elisabeta Lipă a comentat pentru gsp.ro: „Eu nu plec urechea la bârfe și nu mă interesează să intru în astfel de discuții aberante. La acest nivel, n-ai cum să cumperi performanța cu bani. În această campanie lansată împotriva mea aud niște lucruri care nici prin cap nu-ți pot trece că se pot inventa. Eu am câștigat aceste medalii muncind alături de colegele mele, iar numele Melania Mureșan nu-mi zice nimic. Habar n-am cine e! Nu știu dacă domnul Popescu e în măsură să vorbească despre antrenamentele și performanțele mele”.

Întrebate despre tema Sydney 2000, trei dintre campioanele de la 8+1 în Australia, Doina Ignat, Georgeta Andrunache și Viorica Susanu, au avut discursuri similare cu al lui Lipă.

„Nu-mi aduc aminte de nicio Melania la canotaj, în barca de 8+1. Chiar vreți să îngropăm și canotajul cu aceste scandaluri și atacuri fără sfârșit? Îl îngropăm, cum s-a întâmplat cu gimnastica, și atunci poate toată lumea va fi mulțumită. Cum vă închipuiți că poți trage în canotaj cumpărându-și locul pe bani?”, a punctat Ignat.

Nu-mi amintesc de nicio Melania în canotaj! Antrenamentele se filmau, se notau. Nu poate nimeni să vină acum și să spună că selecția pentru olimpiadă s-a făcut pe bani sau pe ochi frumoși

Georgeta Andrunache, ex-campioană olimpică barca 8+1

Și Viorica Susanu completează: „N-a existat nicio Melania Mureșan în barca de 8+1. Nu am timp să stau să urmăresc toate postările de pe facebook și toate poveștile care se scriu acolo, dar sunt foarte multe exagerări despre canotaj în ultimele săptămâni”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.