Rusul Andrey Rublev (27 de ani, locul 7 ATP) a pierdut devreme în turneul Masters 1000 de la Paris, în turul 2. Și-a pierdut din nou firea, lovindu-se sălbatic peste genunchi până a sângerat. Unele surse indică drept origine a izbucnirilor severitatea din copilărie a mamei sale, antrenoarea Marina Maryenko.
Andrey Rublev a avut încă o izbucnire nervoasă violentă în timpul meciului din turul secund al Masters-ului 1000 de la Paris. Favoritul 6 al turneului a pierdut, 6-7 (6), 6-7 (5), în fața argentinianului Francisco Cerundolo, după ce a condus cu break în ambele seturi.
A devenit o secvență caracteristică pentru jucătorul rus. În setul secund, game-ul al treilea, a trimis un retur în fileu cu lovitura de dreapta. Imediat și-a pierdut cumpătul și a început să se lovească puternic cu racheta peste genunchiul stâng. Șapte lovituri la rând, atât de sălbatice încât a început să sângereze în zona afectată.
Rublev: Barcelona, Paris, Londra, New York, din nou Paris, nervi dezlănțuiți
La fel se întâmplase la Wimbledon, în iulie, acolo unde a pierdut din turul 1 în fața argentinianului Francisco Comesana, 4-6, 7-5, 2-6, 6-7 (5). În setul 3, condus de adversar cu 4-1, a avut reacția de furie, lovindu-și cu racheta puternic de câteva ori genunchiul stâng în timp ce se îndrepta spre bancă. S-a oprit câteva secunde, apoi a reluat loviturile, până când a apărut sângele.
„Nu mai rezistam, a trebuit să las emoțiile să iasă în afară”, a explicat el la momentul respectiv. Trecuse mai puțin de o lună de când avusese un alt episod identic în turul al treilea la Roland Garros, pe parcursul înfrângerii suferite în meciul cu italianul Matteo Arnaldi, 6-7 (6), 2-6, 4-6.
După o ceartă cu arbitra de scaun și un șut în bancă, s-a răzbunat pe sine cu aceleași lovituri peste genunchi, fără a ajunge însă la sângerare. „Sunt complet dezamăgit de mine, de felul în care m-am comportat. Nu-mi amintesc să fi avut ceva atât de rău într-un turneu de Grand Slam”, spunea atunci, spășit.
La US Open, în schimb, s-a autoaccidentat în setul întâi al „optimii” cu Grigor Dimitrov, după ce a pierdut avantajul. A lovit racheta cu mâna până când s-a tăiat în corzi și a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Cred că anul acesta nu mai pot gestiona lucrurile, de aceea explodez. Am început să o fac din ce în ce mai mult pe teren pentru că în viața de zi cu zi sunt capabil să-mi păstrez calmul. În meciuri însă, iau foc
– Andrey Rublev
La Barcelona, învins surprinzător de Brandon Nakashima în turul 2, s-a răzbunat doar pe rachetă, izbind-o puternic de zgură înainte de a ajunge la fileu pentru salutul de după meci.
Și în anii anteriori rusul a avut momente de furie, însă, într-adevăr, în 2024, a dus lucrurile mult mai departe, ajungând să-și facă rău.
Rublev și furia: exigența mamei e de vină?
Pe rețelele sociale, lumea tenisului, jucători, activi sau retrași, antrenori, jurnaliști, fani, își arată îngrijorarea în legătură cu Andrey Rublev. Și tot acolo a fost sugerat un posibil motiv al acestor ieșiri necontrolate: exigența ridicată și comportamentul dur, agresiv, inclusiv din punct de vedere fizic, al mamei sale, Marina Maryenko, cea care l-a și introdus în tenis, conform gazeta.ru.
În primăvara lui 2021, câteva jucătoare antrenate de Maryenko, care în trecut a pregătit-o pe Anna Kournikova, număr 8 mondial în 2000, au acuzat-o de comportament abuziv, crud și insulte.
Elena Malykh Foto: Ball State University AthleticsScandalul a izbucnit în mai 2021, când Elena Malykh, pe atunci în vârstă de 18 ani, a deschis lista acuzațiilor. Ea a afirmat că antrenoarea a numit-o „vagaboandă grasă”, apoi a lovit-o cu racheta și i-a confiscat telefonul și alte lucruri.
„M-a umilit multă vreme, la un moment dat lucrurile s-au înrăutățit. Am vrut să plec, dar mi-a luat rachetele și telefonul, a trebuit să plec fără ele”, a declarat ea pentru NTV.
Maryenko s-a apărat spunând că a descoperit că jucătoarea paria și a avertizat-o că va fi expulzată. „Malykh și-a prezentat scuzele, dar a reluat pariurile. Acum se răzbună pe mine, face scandal. Nu a fost nicio violență din partea mea”, a declarat, iar președintele federației ruse, Shamil Tarpischev, a apărat-o, numind-o „una dintre cele mai bune antrenoare ale noastre pentru tineri”.
Apoi, Anna Khatsey, o fostă jucătoare rusă care a activat până în 2015 în circuitul zonei Moscova, a povestit pentru Sport24 că tehniciana le numea în mod frecvent, pe ea și pe alte colege, „fete ușoare, fără morală”, care aveau să devină „alcoolice, dependente”.
Khatsey a adăugat că era frecvent ținta insultelor lui Maryenko în legătură cu viața ei personală și aspectul său, deoarece folosea machiaj, iar antrenoarea îi spunea că se comportă „ca o prostituată”. Cât despre violența fizică, a evocat un episod în care mama lui Rublev s-a enervat din cauza remarcii unei persoane și și-a vărsat nervii pe ea.
„Am avut un hematom uriaș”
„A început să țipe, apoi a luat câteva mingi și le-a aruncat spre mine. Cum nu m-a nimerit, a început să dea mai tare, până când m-a nimerit în picior. Am avut un hematom uriaș. Și toată lumea stătea, stană de piatră, și se uita la ea. Tuturor ne era frică de ea, îi găseam scuze. Am postat o fotografie cu vânătaia pe Story, iar fetele din grup mi-au spus: «Mai bine șterge-o. Știi cum se va termina chestia asta, nu poate fi decât mai rău»”.
Marina Maryenko Foto: InstagramIncidentul respectiv a fost confirmat de altă jucătoare, Daria Gamora, care a adăugat că antrenoarea era mereu intimidantă, amenința cu racheta și uneori își lovea elevii cu mingile. Alți sportivi au confirmat cele spuse, dar au dorit să-și păstreze anonimatul.
Andrei Chesnokov (58 de ani), fostul jucător rus ajuns numărul 9 mondial în 1991, a spus, la rândul său, pentru gazeta.ru, că Maryenko se adresa grosolan sportivilor săi, apoi l-a introdus în discuție pe tatăl Marinei, fost militar devenit antrenor. „Îmi amintesc un antrenament cu fetițe de șapte-opt ani. Felul cum le vorbea... era absolut monstruos. Inacceptabil să te adresezi așa unor copii”, a punctat Chesnokov.
Marina Maryenko nu l-a antrenat pe fiul ei după ce acesta a trecut de primele faze ale inițierii, iar Andrey a negat, la un moment dat, că aceasta s-ar fi purtat dur cu el. „Nu a fost așa. Părinții mei au făcut totul pentru mine, mă iubesc foarte mult”, a spus el.
Dacă a fost supus unui regim aspru și unor exigențe sportive mari în familie rămâne de văzut. Acum însă, Andrey Rublev se luptă cu demonii proprii. Și deseori iese rănit, la propriu, din aceste bătălii.
16titluri ATP are Andrey Rublev în palmares, dintre care două anul acesta: Madrid și Hong Kong
{{text}}