Cupa Romaniei

„Dacă pierdeam noi de maniera asta cu FCSB, ne lăsam de fotbal! Ne căutam echipe” » Campionul cu Dinamo a disecat echipa lui Kopic: „Trebuie 3 jucători noi. Antrenorul are un mare minus”

Adrian Ropotan, campion cu Dinamo în 2007, a analizat la GSP Live derby-ul Dinamo - FCSB 0-4 din Cupa României

Articol de Alexandru Barbu   —  joi, 31 octombrie 2024

Adrian Ropotan, 38 de ani, campion cu Dinamo în 2007, a analizat, azi, la GSP Live meciul pierdut de „câini” cu FCSB, 0-4 în grupa B a Cupei României # Fostul mijlocaș central explică unde a câștigat campioana partida, punctează neajunsurile roș-albilor din ofensivă, precizează minusul din tactica lui Zeljko Kopic și declară că Dinamo are nevoie de 3 jucători noi.

Ropotan, jucătorul lui Dinamo în perioada 2005-2009, face parte din ultima echipă a „câinilor” care reușea să câștige titlul. Acum antrenor la Academia Udinese din România, fostul mijlocaș central e dezamăgit de cum au arătat favoriții lui în derby-urile cu FCSB din campionat și Cupă.

Adrian Ropotan, la GSP Live: „Nu poți avea doar 3 șuturi pe poartă cu FCSB în două meciuri, nu te poți prezenta așa!”


„S-a văzut diferența între cele două echipe, în omogenitate, în tot ceea ce ține de unitatea grupului. Se vede că FCSB are continuitate și un grup foarte unit, chiar dacă schimbă foarte mulți jucători de la meci la meci. Aceștia se antrenează de mult timp împreună, iar traseele de joc sunt bine puse în practică.

La Dinamo nu se poate spune că jocul este slab, dar le lipsește finalitatea. Au o posesie prelungită, încearcă să joace vertical și să facă un presing avansat, dar întâmpină probleme în ultimii 30 de metri.

Din păcate, diferența s-a văzut foarte, foarte mult, mai ales în ceea ce privește oportunitățile de gol. FCSB a fructificat toate ocaziile, în timp ce Dinamo nu a reușit să concretizeze nimic în fața porții.

Nu poți să emiți pretenții, oricât de dinamovist ai fi, când ai doar 3 șuturi pe poartă cu FCSB în două meciuri. Pierzi 0-2, dar măcar încearcă altceva, nu te poți prezenta fără niciun șut pe poartă, cum era să fie la jocul din campionat, dacă excludem șutul acela din prelungiri!”, a declarat Ropotan, la GSP Live.


Adrian Ropotan: „Acesta a fost principalul minus pe care FCSB l-a exploatat aseară”

Fostul mijlocaș din Ștefan cel Mare spune că nu se aștepta „la o asemenea diferență. Poate acceptabil să fi jucat Gnahore. Trebuie să caracterizăm jocul per total însă. Dinamo nu are un fotbalist care să facă diferența în mod special, se bazează pe un grup care, teoretic, ar trebui să facă diferența.

Selmani mi s-a părut prea departe de blocul ofensiv, existând mari distanțe între compartimente la Dinamo, între fundași, mijlocași și atacanți. Selmani nu avea susținere din partea lui Olsen și Cîrjan, aceștia erau departe și de Gnahore și nu reușeau să facă legătura între compartimente.

Acesta a fost principalul minus pe care FCSB l-a exploatat aseară: a jucat mult în spatele fundașilor, așa venind și cele două goluri ale lui Ștefănescu. Cei doi fundași laterali ai lui Dinamo au stat prea departe de adversari, au lăsat spațiu și timp lui Popescu, lui Ștefănescu. Neavând practic opoziție, fotbaliștii de la FCSB au avut timp de decizie și au pus mingea exact unde și-au dorit. Jucători ca Băluță, Olaru sunt de viteză; dacă le oferi spații, te pedepsesc. Când stai departe de adversar, le dai timp să ia decizii”.

Adrian Ropotan, în studioul GSP Live

„Prefer ca pe începuturile de joc să pun presiune pe adversar”

Cum ar aborda antrenorul Ropotan o partidă contra unui adversar mai bine cotat?

„Prefer ca pe începuturile de joc să pun presiune pe echipa adversă, indiferent dacă este mai bună. Când echipa mea pune presiune, le dai mai puține spații de pasare oponenților și nu îi lași să joace, ceea ce le provoacă frustrare.

Dacă este o echipă care știe să iasă din defensivă și verticalizează, jucând între linii, atunci este mai bine să te retragi, lăsându-i să joace și încercând să controlezi mijlocul. Dacă o lași însă pe FCSB să joace, este clar că va avea mai multe șanse de reușită”.

Dinamo a avut un joc bun în primele 20 de minute, când au apărut și ocaziile. Îmi place că Dinamo pornește construcția de la portar, se vede că lucrează asta la antrenamente și că jocul este plăcut. Dar le lipsește scânteia din ultimii 20 de metri. Ar trebui să lucreze la finalizare și să devină o echipă mai compactă



- Adrian Ropotan

„Nu vreau să fiu critic cu jucătorii de pe bancă, dar...”

De asemenea, Ropotan vorbește despre banca subțire a „câinilor”: „Dinamo are o singură linie pe care o etalează atât în campionat, cât și în Cupă. Se simte imediat absența unui jucător din primul 11, iar jucătorii de pe bancă... nu vreau să îi critic, dar nu aduc un plus de valoare, de aceea se începe mereu cu același prim 11.

FCSB are aproape 3 linii, schimbă jucătorii la fiecare meci și mai toți fac față în campionatul intern și în Cupă. Totuși, când se confruntă cu echipe puternice din Europa, nu mai fac față la fel. Aceasta este diferența între Dinamo și FCSB și între FCSB și echipele de top din Europa”.

Și numește posturile care trebuie întărite la Dinamo: „Aș aduce un atacant, un jucător în centrul defensivei și poate unul în bandă, acolo unde ai nevoie de cursivitate și viteză”.

Olsen, Gnahore și Cîrjan se completează reciproc, dar mai au de muncit la faza defensivă, unde rămâne doar Gnahore. Și e greu să facă față atacurilor adverse. Cîrjan este mai mult un număr 10, iar Olsen un număr 8, care poate face ambele faze. Trebuie să lucreze la legătura între compartimente și relațiile de joc



- Adrian Ropotan

„Obiectivul lui Dinamo trebuie să fie play-off-ul”

Ropotan speră ca Dinamo să prindă play-off-ul și explică de ce roș-albii ar trebui să se gândească numai la accesul în Top 6:

„Mi-aș dori ca Dinamo să ajungă în play-off. Am o vorbă: campionatele se câștigă nu doar cu echipele mari, ci cu echipele de valoare apropiată și cu cele din josul clasamentului. Derby-ul este important, dar e un singur meci, doar 6 puncte puse în joc. Jocul lui Dinamo arată că poate ajunge în play-off, dar să nu ne amăgim, mai este mult de jucat. Se vede o creștere și o oarecare omogenitate, este nevoie acum de continuitate și de timp.

Obiectivul trebuie să fie play-off-ul. Nu-ți poți propune doar evitarea retrogradării. Când ai mentalitatea asta, e clar că vei fi în partea de jos a ierarhiei. Trebuie să ai obiective mărețe, ca să știi pentru ce muncești, să nu-ți fie frică”.

4e locul ocupat în prezent de Dinamo, cu 21 de puncte acumulate în 14 partide

Adrian Ropotan: „Dacă ne dădea FCSB 6-0 în 10 zile? Ne lăsam toți! Ne căutam echipe!”

În decurs de 10 zile, Dinamo a pierdut de două ori cu FCSB, 0-2 în campionat și 0-4 în Cupa României. Ropotan nu concepe ca asta s-ar fi putut întâmpla în urmă cu 15-20 de ani:

Ne-am fi lăsat toți de fotbal! Ne-am fi căutat alte echipe! Nu se punea problema de așa ceva când activam eu la Dinamo. Se simțea acea nebunie înaintea unui derby, suporterii veneau în cantonament, știai că urmează jocul cu FCSB, nu puteai să dormi, erai agitat...

Dacă aveai un sezon prost, dar băteai rivala, totul se ștergea cu buretele. Încercai să te autodepășești. Era o atmosferă diferită. Astăzi nu mai văd asta. Nu cred că acești jucători simt ce simțeam noi. Noi eram crescuți în curtea lui Dinamo și înțelegeam spiritul echipei. E greu să faci un străin să înțeleagă trecutul lui Dinamo, ce a fost Dinamo, că în trecut de multe ori nu se punea problema victoriei, ci doar a scorului. E o diferență mare”.

Adrian Ropotan, în tricoul lui Dinamo

„1-2 jucători de acum, maximum, ar fi prins lotul lui Dinamo din 2007”

„Cea mai plăcută amintire dintr-un meci cu Steaua? Probabil victoria de acasă, 2-1, din 2008, sau cea din Ghencea, 4-2, de Paște. A fost extraordinar atunci, probabil ne-a ieșit tot. Am un palmares pozitiv contra celor de la FCSB și amintiri frumoase aproape din toate meciurile”, mai spune Ropotan, întrebat și dacă lotul actual al lui Dinamo conține fotbaliști care să fi făcut față nivelului echipei din stagiunea 2006-2007.

Vrei să fiu răutăcios? Sincer, maximum 1-2 jucători de acum ar fi prins lotul lui Dinamo din 2007. În atac, nu ai cum să pui pe cineva de acum în lotul acelei echipe. În ce privește fundașii... clar nu! Poate că Golubovic ar putea fi integrat în lot, dar doar pe bancă, niciodată în locul lui Lobonț. Este un portar care îți dă încredere. Să zicem că poate la mijloc ar fi loc pentru cineva, dar greu, era o competiție mare. Cea mai mare, în atac”, a adăugat Ropotan.

Adrian Ropotan: „Îmi permit să-i găsesc un minus lui Kopic”

Întrebat ce părere are despre Zeljko Kopic, Ropotan a comentat astfel: „Îmi permit să îi găsesc un singur minus, altfel îmi place. Este un antrenor de posesie, care insistă mult pe verticalizare și jocul de posesie perpendicular pe poartă. Îmi plac stilul de joc și construcția propuse de Kopic. Totuși, nu îmi place că prea mulți jucători rămân sub linia mingii când unul dintre colegi e la balon. În loc să avanseze, să urce în atac, să câștige teren.

De exemplu, la meciul de baraj cu Csikszereda, pe care l-am văzut de pe Arena Națională, am observat că fundașul central era în posesie, iar celalălt stoper și fundașii laterali erau în spatele lui. Și n-am înțeles de ce”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.