Cedric Pioline, directorul turneului de 1000 de puncte de la Paris, a avut o intervenție pe tema turneelor demonstrative precum Six Kings Slam, fiind de părere că acestea „nu sunt sănătoase” și că „destabilizează ecosistemul tenisului”.
Paris Masters este ultimul turneu de 1000 de puncte al anului și a doua competiție ca valoare din ultima parte a circuitului ATP, după Turneul Campionilor. Ediția din acest an a început, însă, cu o veste proastă pentru organizatori.
Cedric Pioline, discurs despre banii oferiți de turneele demonstrative: „Sunt perturbatori, nu e sănătos”
Jannik Sinner (23 de ani), liderul mondial, a decis să se retragă de la Paris Masters, invocând probleme de sănătate. Mai exact, italianul a spus că nu poate participa la turneul din Franța din pricina unui virus intestinal.
„Nu este treaba mea să judec pe cineva. Fiecare jucător, inclusiv Jannik Sinner, își organizează sezonul în cel mai bun mod posibil. De fapt, putem spune că Jannik este unul dintre cei care au avut un program logic, fără să fie prea aglomerat. Prin urmare, eram destul de sigur că el va putea veni să joace aici”, a declarat Cedric Pioline, directorul Paris Masters, citat de livetennis.it.
În același timp, fostul număr 5 mondial a vorbit și despre Six Kings Slam, turneul demonstrativ organizat în Riyadh, Arabia Saudită, în urmă cu două săptămâni. Sinner a fost printre cei șase participanți care au primit 1,5 milioane de dolari doar pentru simpla prezență la competiție.
„Geopolitica circuitului este de mare importantă și vă pot asigura că, în acest moment, este un subiect de discuție între turneele de Grand Slam și circuitele ATP și WTA. Astăzi nu știm ce se va întâmpla în viitor însă, din punctul meu de vedere, trebuie să avem mare grijă să ne asigurăm că există o oarecare coerență. Banii care sunt puși pe masă de demonstrativul din Arabia Saudită sunt perturbatori, aspect care destabilizează ecosistemul și nu este foarte sănătos”, a adăugat Pioline.
Ahmad Nassar, directorul PTPA, are o altă părere: „Nu sunt organizații de caritate. Jucătorii au această valoare”
Această declarație a venit la o săptămână după ce Ahmad Nassar, directorul executiv al Asociației Jucătorilor Profesioniști de Tenis (PTPA), a oferit o altă perspectivă cu privire la turneele demonstrative:
„Faptul că jucătorii participă la demonstrative nu are nimic de-a face cu calendarul. Are totul de-a face cu faptul că ei nu sunt compensați corect. Nimeni nu se întreabă cum există asemenea turnee demonstrative? Nu sunt organizații de caritate. Cum există și cum le oferă atât de mulți bani jucătorilor? Realitatea este că jucătorii au această valoare. Biletele se vând, iar oamenii vin la meciuri și arată interes pentru jucătorii care participă la demonstrative. Asta reîntărește faptul pe care noi îl spunem de ani de zile și anume că jucătorii nu sunt compensați cum trebuie în structura actuală a circuitului”, a explicat Nassar.
Turneul de la Paris a ajuns în faza sferturilor de finală și astăzi, 1 noiembrie, se vor desfășura cele patru dueluri pentru calificarea în careul de ași. Joi seara, Ugo Humbert (26 de ani, 18 ATP), cel mai bine clasat tenismen francez, l-a eliminat pe Carlos Alcaraz (21 de ani, 2 ATP), astfel că Paris Masters a rămas și fără rivalul lui Jannik Sinner.
Drept urmare, în acest moment, favoritul principal la titlu este Alexander Zverev (27 de ani, 3 ATP), care îl va întâlni pe Stefanos Tsitsipas (26 de ani, 11 ATP).
{{text}}