Costel Gâlcă (52 de ani) are orele numărate la Universitatea Craiova, după ce echipa a pierdut 0-1 cu Metalul Buzău în Cupa României. În culise, patronul echipei, Mihai Rotaru, dar și oamenii lui de încredere au început căutările pentru un nou antrenor. Numele interzis din prima și care nici nu are șanse să prindă lista scurtă: Edward Iordănescu, fostul selecționer al echipei naționale. GSP.ro are toate detaliile embargoului în Bănie.
E din nou circ în fotbalul românesc! De această dată s-a mutat la Craiova, unde Constantin Gâlcă se pregătește să-și facă bagajele și să fie dat afară de către conducerea echipei.
Motivele principale? Jocul prost al echipei, lipsa de atitudine a jucătorilor, dar și prestația formației în ultimele meciuri disputate în ultima perioadă. Toate au culminat cu eșecul din Cupa României Betano, 0-1 cu Metalul Buzău!
Gâlcă e forțat să plece, dar așteaptă 150.000 de euro de la Craiova
Încă de joi seară s-au încins serios telefoanele între oficialii echipei din Bănie, iar orele ce urmează sunt decisive în ceea ce privește plecarea lui Gâlcă.
Oltenii încearcă să-l forțeze să demisioneze, iar în schimbul rezilierii antrenorul de 52 de ani, campion al României cu FCSB, să primească o sumă de bani. Din informațiile GSP.RO în jur de 150.000 de euro pentru el și staff.
Dar în tot acest timp, oltenii s-au strâns în birourile de lângă „Ion Oblemenco” pentru lista scurtă de antrenori.
„Căutăm soluții”, au spus pe scurt oameni din cadrul echipei. Cert e că în acest moment există un antrenor interzis pe viață la Craiova.
Numele lui? Nimeni altul decât fostul selecționer al echipei naționale, Edward Iordănescu (46 de ani), liber de contract după ce-a refuzat să semneze un contract cu FRF, după Campionatul European din Germania.
„Iordănescu ne-a fost impus la Craiova! Am refuzat”
Puțină lume știe, dar Edward Iordănescu a intrat în dizgrația oltenilor în urmă cu patru ani. Atunci antrenorul era la Gaz Metan Mediaș, iar oameni importanți l-au propus pe Iordănescu jr. oltenilor.
„Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus! Dar nu am acceptat să facem jocurile nimănui și-am refuzat din start numirea lui Iordănescu în acel moment. Au fost presiuni foarte mari! La scurt timp, Iordănescu a ajuns la CFR Cluj și toată lumea știe cum a ajuns antrenor acolo”, spun surse importante din Bănie.
Edi Iordănescu nu mai este selecționerul naționalei RomânieiComportamentul lui Ivan și ruptura cu Craiova
Odată cu numirea lui Iordănescu în funcția de selecționer al echipei naționale a început adevăratul tsunami între olteni și antrenor. Mihai Rotaru, principalul acționar și președintele echipei, fiind cel mai mare contestatar al tehnicianului de 46 de ani.
Andrei Ivan, foto: Imago ImagesAndrei Ivan a fost jucătorul aflat la mijloc în disputa celor doi, din culise.
Atacantul a fost convocat la primele 6 partide din mandatul lui Iordănescu jr, amicalele cu Grecia și Israel, precum și acțiunea din iunie 2022, când „tricolorii” au avut o serie de 4 partide, cu Muntenegru și Bosnia în deplasare și cu Finlanda și Muntenegru acasă, în Liga Națiunilor. Cu Grecia a fost rezervă, cu Israel titular, la fel ca în prima partidă cu Muntenegru, apoi a bifat 16 minute în Bosnia.
După aceea a dispărut din lot, fiind trimis în tribună la partidele cu Finlanda și la returul cu muntenegrenii.
S-a zvonit atunci că totul ar fi pornit de la comportamentul lui Ivan la adresa secunzilor lui Edward Iordănescu. „Edi i-a reproșat de câteva ori lui Ivan că nu-l simte implicat total, i-a zis că e la națională și trebuie să dea totul”, au spus surse federale.
Dar ruptura totală între Iordănescu și Ivan s-a produs după meciul cu Muntenegru. Rămas în afara lotului, Ivan a fost surprins de camerele de luat vederi vorbind la telefon în timpul meciului.
Alex Mitriță, Edi Iordănescu și războiul deschis cu Rotaru
Poate cel mai cunoscut conflict deschis între Edward Iordănescu și Mihai Rotaru a pornit de la un alt jucător al Craiovei, Alexandru Mitriță. „Piticul” a fost folosit 25 de minute cu Muntenegru, dar apoi a rămas în tribună cu Bosnia. Iar cu Finlanda a fost doar rezervă. Ultimele meciuri au produs cu adevărat ruptura cu Iordănescu jr.
Nu mai poți fi „Rege”, așa cum se întâmplă la echipa de club. În momentul în care te alături angrenajului naționalei, trebuie să te subordonezi rigorilor tehnico-tactice ale selecționerului. Trebuie să ai un comportament decent, să fii normal, în cazul în care nu ești titular sau chiar convocat. Trebuie să știi să îți aștepți rândul
Ilie Dumitrescu, fost internațional
„Pe lângă problemele de atitudine în antrenamente, el avusese deja și niște conflicte verbale cu unii colegi. A intrat și în vizorul grupului, nu doar al lui Edi. Erau niște ifose care nu-și aveau locul la lot. Fiindcă știa care sunt principiile de bază ale selecționerului: la națională ori vii necondiționat și dai tot, ori nu mai vii”, spuneau surse din interior pentru GSP.
Mitriță. Foto: Cristi Preda (GSP)Iar înaintea unui meci cu Muntenegru, „Mitriță a început să vorbească prin cantonament, că dacă tot nu prea joacă, mai bine ar fi lăsat să plece la club, că avea de rezolvat și niște probleme personale”.
„Iordănescu a auzit și i-a spus că poate face ce vrea, dar ar fi trebuit să anunțe de la început că avea probleme. În consecință, Mitriță a plecat și nu a mai făcut parte din lot la ultimul meci din acea serie, acasă, cu Muntenegru. A fost momentul când și Edi, dar și colegii au simțit că Mitriță i-a lăsat la greu. Și de atunci n-a mai fost convocat”, mai completează surse federale.
Mitriță n-a avut nicio problemă cu Edi, ci Edi cu Mitriță. Poate nu i-a plăcut fața lui. Edi are o problemă de comunicare. Mitriță a spus în acel moment că vrea să plece de la echipa națională, dacă nimeni n-avea nevoie de el. Mitriță e un jucător cu personalitate, chiar exacerbată uneori
Mihai Rotaru, patron Universitatea Craiova
Și chiar dacă Mitriță n-a mai prins niciun meci cu Iordănescu selecționer, oltenii se așteptau ca Alex să prindă lotul pentru Euro.
„Eu eram sigur că nu-l ia! E jupânul, echipa lui s-a calificat și face ce vrea! Antrenorul e suveran! Poate că și i-a pus în cap pe cei din Oltenia, dar ce-l interesează pe el? E decizia lui și n-ai ce să-i faci!”, spunea Sorin Cârțu.
UPDATE. Edi Iordănescu a reacționat: „Nu am fost propus de nimeni, impus de nimeni. Au fost două oferte din partea conducerii”
În urma articolului publicat de GSP.ro, fostul selecționer al României a transmis un mesaj, prin intermediul paginii personale de Facebook.
„Universitatea Craiova m-a ofertat, concret, în două rânduri. Nu am fost propus de nimeni, impus de nimeni. Au fost două oferte din partea conducerii acestui club, de fiecare dată eu fiind antrenor sub contract. Dacă nu eram sub contract, foarte probabil că aș fi acceptat oferta Craiovei. Sunt sigur că inclusiv dl. Mihai Rotaru, finanțatorul Universității Craiova, poate confirma acest lucru și a mai făcut-o și în trecut în diverse apariții TV.
Există declarațiile dânsului din acea perioadă la un click distanță și sunt convins că în ciuda divergențelor pe care le-am avut în anumite momente, la cum îl cunosc, nu va ezita să spună adevărul.
Ultima dintre oferte a venit în perioada când pregăteam Gaz Metan Mediaș, club de care eram legat printr-un contract cu o importantă clauză de reziliere. Unul dintre martorii care pot confirma oferta și negocierile Craiovei cu clubul este chiar președintele Gazului de la acea vreme, domnul Ioan Mărginean.
Universitatea Craiova a fost dispusă să plătească o sumă de bani (parte din clauza de reziliere) și să ofere chiar jucători clubului medieșean. Până la urmă, negocierile s-au încheiat”, a transmis Edi Iordănescu.
Pe Edi l-am dorit în momentul când era la Gaz Metan, am fost dispuşi să îi plătim inclusiv clauza. Nu există la Craiova să fie cineva impus vreodată. Nu discutăm de viitor
Mihai Rotaru, patron U Craiova
{{text}}