Fotbal   •   Liga 1   •   DECIZIE

Lovitură pentru Marian Iancu » Ce se întâmplă cu averea fostului patron din Liga 1

Bunuri imobiliare ale lui Marian Iancu au fost scoase la vânzare. Foto: GSP

Articol de George Nistor   —  sâmbătă, 09 noiembrie 2024

Statul român a scos la vânzare bunurile imobiliare ale lui Marian Iancu (59 de ani), fostul patron al Politehnicii Timișoara, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul RAFO.

Eliberat din închisoare în urmă cu doi ani, Marian Iancu a fost condamnat în 2014 pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, fiind obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro, împreună cu doi complici.

ANAF încearcă de mai mulți ani să recupereze din sumele stabilite în sarcina acestuia, însă fără succes până acum.

Bunuri imobiliare în valoare de peste 7 milioane de euro, aflate în proprietatea lui Marian Iancu, scoase la vânzare


Statul vrea recuperarea a cel puțin 36,75 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a 7,3 milioane de euro, prin vânzarea a trei proprietăți imobiliare, din care una aflată la cea de-a doua licitație, ceea ce înseamnă că prețul ei a scăzut cu 25% față de precedenta.

Iată bunurile imobiliare scoase la licitație:

Proprietar Iancu Niculina, debitor Iancu Alexandru Marian, prima licitație - pornire de la 6,95 milioane lei fără TVA. Proprietate imobiliară în București, sectorul 2, strada Turiștilor nr 29-39, compusă din teren 965 mp, casă (demisol, parter, etaj, mansardă) cu suprafață construită la sol de 172 mp, seră și cramă de 254,42 mp, garaj 57,73 mp și cabină poartă 13,58 mp.

Proprietar BKP Management & Invest Group, debitor Iancu Alexandru Marian, a doua licitație - pornire de la 4,72 milioane lei fără TVA, situată în Buftea, str Independenței nr 1H, tarla 13, parcela 175: teren intravilan de 2.007 mp, din care 500 mp curți/construcții și 1.507 teren intravilan arabil, clădire construită la sol de 460 mp (subsol, parter și două etaje)


Proprietar BKP Management & Invest Group, debitor Iancu Alexandru Marian, prima licitație - preț pornire 25,08 milioane lei fără TVA - bunuri imobilie situate în București, sector 1, Bulevardul Luptătorilor nr 31-35, constând din: teren intravilan 1.271 mp, pe care se află edificată o construcție neintabulată, cu suprafață construită la sol de 480 mp, suprafață desfășurată de 2.453 mp și utilă de 1.997,12 mp (subsol, parter și trei etaje).

Marian Iancu, în studioul Gazetei Sporturilor

N-am plâns niciodată în acești 8 ani, chiar dacă probleme au fost. N-ai cum... Mai ales că sunt 8 ani! Se întâmplă și-acasă lucruri bune sau rele, inclusiv eu l-am pierdut pe tata. În închisoare, am stat cu toți oamenii de calitatea mea. Pe unii i-am cunoscut acolo, pe unii îi mai știam. M-am întâlnit cu toți oamenii de fotbal, politicieni... Mulți au stat cu mine în cameră. Am stat cinci, șase în general. Au fost momente când se liberau, dar aveau grijă să vină alții. Cei care aveau o anumită calitate. Nu se poate să deteriorezi un om moral, social sau mintal. Toate condițiile de care s-au plâns cei care s-au plâns. N-au mințit cu nimic.



- Marian Iancu, la Prietenii lui Ovidiu

Cine a fost Marian Iancu în fotbal

  • a condus clubul Poli Timișoara mai bine de 6 ani după ce a preluat societatea în iarna lui 2005;

  • a investit sume colosale, însă nu a câștigat niciun trofeu. Poli Timișoara a fost de două ori vicecampioană și de două ori finalistă a Cupei României;

  • în 2009, formația din Timișoara a eliminat Șahtior Donețk în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor (0-0 și 2-2);

  • în 2011, Poli n-a primit licența de Liga 1 și a fost retrogradată

Cazul condamnării lui Marian Iancu

A fost trimis în judecată în 2006, la un an după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a descoperit că Marian Iancu şi alte opt persoane ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 1,356 miliarde de lei. Ulterior, DIICOT a confirmat că prin firmele lui Iancu au fost derulate tranzacţii fictive cu uleiuri minerale.

Pe 14 octombrie 2014, la Curtea de Apel București, Marian Iancu a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în dosarul RAFO, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Apoi, pe 8 iunie 2015, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 14 ani de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani. Pedepsele s-au contopit, iar fostul patron al Timișoarei trebuia să petreacă după gratii 12 ani, însă a fost liberat condiționat după 8.

Iancu a fost obligat să înapoieze statului 150 de milioane de dolari şi 18 milioane de euro. În spatele gratiilor au ajuns şi fratele său, Octavian Iancu, dar şi fostul său asociat, Constantin Mărgărit, care au primit câte 10 ani de închisoare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.