Reporterii GSP au asistat la un turneu de fotbal parohial, „Darul Sfântului Nectarie”, disputat între opt echipe din Județul Teleorman, cu ocazia inaugurării unui teren sintetic din satul Lada, comuna Tătărăștii de Jos, fiind martorii mai multor momente fabuloase: preoți pe post de antrenori - implicați trup și suflet în deciziile tactice, o mare petrecere câmpenească gătită neconvențional și o pleiadă de staruri din istoria fotbalului românesc pe margine.
Evenimentul a fost încurajat de pe margine și de figuri emblematice ale sportului rege din România: Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu, Adrian Ilie, Sabin Ilie, Adrian Neaga și Nicolae Dică.
Toate acestea, pe un frig pătrunzător, într-un decor rural autentic, unde simțurile olfactive erau inundate de mirosul licorilor bahice tradiționale, al celor 2500 mici pregătiți pe grătar, precum și de mămăliga amestecată cu bormașina într-un cazan arhaic.
„Mană cerească” și pentru sport
Satul Lada, din comuna Tătărăștii de Jos, Județul Teleorman este locul pe care aproximativ 500 suflete îl pot numi „acasă”. Florin Danu, Părintele Paroh din localitate, este descris drept un adevărat înger păzitor pentru localnici. Din 2011, asociația „Mană Cerească” a contribuit masiv la bunăstarea din zonă, fiind construite mai multe unități esențiale, un centru social pentru bătrâni și o cantină.
Sportul este următorul punct pe lista de priorități a lui Florin Danu. Sub privirile unor foști mari fotbaliști, Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu, Adrian Neaga, Nicolae Dică sau Adi și Sabin Ilie, sâmbătă, 9 noiembrie, a fost inagurat un teren sintetic de fotbal pentru puștii din opt parohii teleormănene.
Proiectul inițiat de Parohia Lada, prin asociația Mană Cerească, se află la cele mai înalte standarde pentru copii: teren cu o suprafață impecabilă de 1000 metri pătrați, grupuri sanitare, vestiare și două tribune, care pot găzdui în jurul a două sute de spectatori. Chiar lângă terenul de fotbal proaspăt inaugurat, a fost derulat deja proiectul unui bazin de înot, stadiul construcțiilor fiind incipient.
Ne bucurăm că Dumnezeu ne-a îngăduit această zi frumoasă. Pe lângă acest turneu de azi, scopul acestui teren este și de a fructifica talentele din zonă. Vom aduce antrenori de la București, mișcare, echipe și ne vom bucura din plin de acesta.
Am văzut în altă parte, am copiat ce a fost bun și frumos și am reușit și noi. Lângă teren, avem și un bazin de înot. Anul viitor va fi gata. Vrem să organizăm evenimente cât mai des la nivel județean, poate chiar și național.
- Florin Danu, Părinte Paroh în Lada, pentru Gazeta Sporturilor
Iarmaroc la sintetic: 2500 mici, 200 kilograme de carne de porc, vin și țuică
Evenimentul din Lada nu a constat doar în activități sportive. Inagurarea micuței arene din localitate a fost însoțită și de mâncare sau băutură. Ambele, din belșug.
Organizatorii au pus la dispoziție sătenilor 2500 mici și 200 kilograme de carne de porc. Astfel, grătarele au sfârâit vreme de ore bune în Lada, mirosul combinându-se cu cel al frunzelor arse, ambele patrimonii ale universului sătesc, într-o simboză rurală inconfundabilă.
Pe lângă acestea, o colecție de fructe, iaurturi, mămăligă, popcorn, preferat mai ales de cei mici, dar și băuturi: apă, sucuri carbogazoase, cafea, ceai și nelipsitele licori ale lui Bacchus: țuică, bere și vin.
Ceremonii religioase și personaje uriașe ale fotbalului românesc
În zi de sărbătoare, cea a Sfântului Nectarie, considerat protectorul celor bolnavi, un alai de preoți a ținut Sfânta Liturghie, care a precedat turneul. De altfel, fostul episcop și teolog a inspirat și numele turneului: „Darul Sfântului Nectarie”.
În timpul slujbei, în spatele clericilor, figuri uriașe ale fotbalului românesc ascultau cu atenție: Mirel Rădoi, Claudiu Răducanu, Adrian și Sabin Ilie, Nicolae Dică sau Adrian Neaga. În rândul celor șase, putem număra prezențe în tricoul primei reprezentative de ordinul sutelor, goluri în Champions League, Cupa UEFA sau turnee finale, fiind și surse de inspirație pentru mulți juniori din țară și nu numai.
19campionate au câștigat cei șase, de-a lungul anilor de activitate, fie că vorbim despre România, Turcia, Spania sau Arabia Saudită
Imediat după ceremonia religioasă, terenul a fost sfințit, în timp ce și copiii participanți la turneu au fost binecuvântați de duhovnici, asta în timp ce foștii fotbaliști erau doar prezențe secundare la marginea terenului.
Imediat după ce preoții s-au retras, Rădoi, Răducanu sau Dică au fost asaltați de juniori pentru poze și autografe, o amintire indimenticabilă, cu siguranță, pentru aceștia.
Ulterior, sătenii s-au retras, nu înainte să le transmită toate gândurile bune organizatorilor, localnicilor și micilor participanți. La o vreme după, doi localnici, în timp ce se desfătau cu mici și vin fiert, conversau vulgar: „Claudiu Răducanu, când a dat gol cu Rapidu' și le-a arătat m**e, năștea nevastă-mea. Nici n-am fost cu ea, mă uitam la meci, la un vecin care era cu ăștia. Fierbea ț**anu”.
Acest eveniment se datorează asociației «Mană Cerească», condusă de Părintele Danu. Într-o perioadă extrem de scurtă, de doar trei luni, această inițiativă pe care am îmbrățișat-o cu drag și susținut, a devenit realitate. Cu acest edificiu, am mers pe principiul «Mens sana in corpore sano».
Foarte mulți copii se vor bucura. Din postura de edil al acestei localități, sunt mândru de această realizare, de faptul că oamenii ne susțin și ne ajută. Acest soi de evenimente sunt foarte importante.
Sperăm ca exemplul nostru să fie urmat și de alte localități din țară. Copiii sunt viitorul țării și noi sperăm să aibă loc cât mai multe astfel de evenimente pentru ca juniorii să beneficieze de mișcare și sport.
- Aurelian Neagoe, primar Tătărăștii de Jos, pentru GSP
Echipele parohiale au făcut spectacol pe sinteticul din Lada
Opt echipe și 80 copii au participat la regalul fotbalistic în miniatură din Lada, Tătărăștii de Jos, Teleorman, județ cunoscut mai ales, în ultima perioadă, pentru numeroasele personaje afiliate cu spectrul politic. Următoarele parohii și-au trimis echipele la turneul „Darul Sfântului Nectarie”:
- Prunaru
- Lăzărești
- Baciu
- Merenii de Jos
- Fărcășanca
- Trivale Moșteni 2
- Negrenii de Sus
- Lada
Acestea au fost împărțite în două grupe, fiecare formație disputând câte trei partide în această fază. Au urmat semifinalele, unde au ajuns primele două clasate din grupe, apoi finala mică și finala mare.
Înainte de start, coordonatorii echipelor și-au împărtășit din experiență. Unul dintre tehnicieni și-a încurajat inedit juniorii: „Vreau curaj, mult curaj! Cine n-are curaj, să se ducă la cazanul de țuică!”.
„Nu comentăm la arbitru, la adversari, spectatori sau coechipieri. La un fault, dacă pică vreunul din echipa adversă, îl ridicați!”, a completat același A1.
Desfășurarea partidelor a fost interesantă. Am văzut copii tehnici, cu viteză, cu multă forță fizică, precum și goalkeperi de calibru, unii devenind eroi pentru propria echipă. Notăm și multe manifestări temerare, frustrări în momentul nereușitelor, entuziasm, dedicare molipsitoare, fair-play al învinșilor și multă bucurie în rândul taberelor câștigătoare.
Parohia Prunaru și-a adjudecat finala mică, în timp ce Lada, echipa locală susținută frenetic de o mică cohortă de suporteri din apropiere pe toată durata turneului, a câștigat competiția, într-o finală cu Merenii de Jos, scor 2-0. Unul dintre fiii Părintelui Danu chiar a marcat în ultimul act, după un dribling a la Neymar și o finalizare simplă.
Bucuria a fost pe măsură, sărbătoarea celor din Lada fiind acompaniată de Scooter - Maria, hit popularizat de FCSB la noi în țară. De altfel, mulți dintre juniori ne-au mărturisit că sunt fani FCSB, procentul rapidiștilor fiind și el considerabil. Printre idolii micilor fotbaliști, s-au regăsit de la Vinicius, la Octavian Popescu și de la Cristi Săpunaru ori Radu Drăgușin, la Leo Messi sau Cristiano Ronaldo.
Mai mult, inspirat de noul look al decarului campioanei en-titre din Superligă, unul dintre copii a încercat să îl replice: „Mama nu m-a lăsat, dar m-a vopsit mamaie”.
Pe lângă premii în bani, câștigătorii turneului vor vizita și baza sportivă a celor de la FCSB, având ocazia să se întâlnească cu unii dintre favoriții lor. Această recompensă a fost facilitată și de foștii fotbaliști prezenți la eveniment. Nu ar fi prima implicare dinspre FCSB în comunitatea din Lada. Preotul Danu ne-a mărturisit că Gigi Becali, patronul roș-albaștrilor, s-a implicat financiar în construcția unora dintre edificiile comunitare construite în zonă.
Preoții-antrenori din Teleorman
În umbra bisericii, acolo unde rugăciunea și jocul se împletesc, există preoți care aleg să nu se limiteze doar la slujirea spirituală. Făcând abstracție de sutane, aceștia se implică și pe terenul de fotbal.
Am asistat la clerici care dădeau indicații tehnice de ordinul „Zidul, zidul”, „Ia-l în marcaj, nu îl lăsa, stai la prima bară” sau „Puneți mingea jos, nu mai jucați pe sus”, practici cumva neobișnuite.
Îmbrăcați în veșminte bisericești, preoții s-au comportat ca niște tehnicieni, exteriorizându-se fervent la reușite sau nereușite.
Concluziile? Turneele de fotbal sătești au un farmec aparte, cu o autenticitate greu de găsit chiar și pe cele mai mari stadioane.
{{text}}