CFR Cluj a câștigat restanța cu Oțelul Galați, scor 1-0, și a urcat pe locul secund în Superligă, „feroviarii” bifând cel de-al șaselea meci consecutiv fără eșec în campionat (trei victorii, trei remize). Vișiniii sunt imediat sub concitadina U Cluj în clasament, ceea ce înseamnă că avem parte de o premieră istorică în fotbalul românesc!
Măcar temporar, Clujul a preluat supremația de la vârful campionatului într-o manieră care nu-si găsește un echivalent în istoria campionatului intern.
S-au scurs deja 16 etape din cea dea 107-a ediție a primei ligi din România, iar Universitatea și CFR Cluj sunt protagonistele unui moment fără precedent. Din verificările efectuate de Gazetă, nu s-a mai întâmplat niciodată ca, după un asemenea număr de runde, primele două poziții din clasament să fie ocupate de cele două echipe istorice ale Clujului!
E fain la Cluj!
Cu un start de sezon nemaipomenit, ciobit, ce-i drept, de înfrângerea suferită în fața campioanei FCSB, Universitatea Cluj a celebrat campionatul acesta un moment reprezentantiv: „șepcile roșii” au atins primul loc din Liga 1 după o pauză de 54 de ani, poziție pe care și-au menținut-o în ultimele săptămâni, deși diferența față de urmăritoare s-a mai „topit”.
Cel puțin pentru o săptămâna și jumătate, „capitala Ardealului” are un dublu motiv de mândrie, cele două poziții fruntașe fiind securizate de rivalele CFR și „U”.
Mai mereu în antiteză
Legate de animozități care datează de decenii, CFR Cluj și Universitatea s-au aflat mai mereu pe poziții opuse. Raportat la istoria recentă, clubul feroviar a avut parte de performanțe fantastice în plan intern, într-o perioadă în care U Cluj a jucat mult timp în ligile inferioare, ba chiar a căzut pradă falimentului.
Când Universitatea evolua în elită în anii '60-70, CFR-ul pe care-l cunoaștem astazi era o echipă oarecare, rătăcită uneori în bezna diviziilor inferioare. Vișiniii au revenit pe prima scenă în 2004, după o perioadă considerabilă în care nu mai simțiseră gustul primei ligi, deci scenariul din prezent e, într-adevăr o premieră.
Noutatea din prezent n-o reprezintă CFR, devenită cel mai de succes club provincial după rezultatele din ultimele două decenii, ci apariția la vârf a rivalei „U”. Cu Neluțu Sabău, unul dintre componenții Generației de Aur, la timonă, plus o considerabilă susținere financiară și logistică din partea Primăriei lui Emil Boc, Universitatea si-a propus să lupte pentru obiecte importante în acest sezon.
„Șepcile” sunt de nu mai puțin de 10 etape pe primul loc, statut pe care și l-au menținut chiar și după eșecul cu FCSB și pașii greșiți din ultimele etape.
Condimente peste o rivalitate încrâncenată
Fie că situația actuală va persista sau nu, asistăm la un nou punct de cotitură pentru configurația fotbalului intern din ultimii ani.
Cu o dominație din ce în ce mai șubrezită, Capitala a pierdut teren serios în fața provinciei. Și în special în fața Clujului, detaliu care condimentează nu doar rivalitatea fotbalistică, ci și vechile clinciuri sociologice, politice și culturale dintre București și Cluj
Totodată, Clujul este singurul oraș care a retrogradat de 2 ori cu două echipe
În contradicție cu situația din prezent, sunt consemnate în istoria primei ligi nu unul, ci două momente în care echipele din Cluj au retrogradat „la braț” în liga secundă! În ediția 1948-1949, CFR și CS U Cluj au picat împreună în „B”, la fel ca în sezonul 1975-1976, când „feroviarii” și „șepcile roșii” au ocupat ultimele două locuri în prima ligă, retrogradând.
Clujul e unicul oraș de pe harta fotbalului românesc cu o astfel de „ispravă”.
Primăria susține doar una
Primarul Clujului, fostul premier Emil Boc, este asimilat ca fiind un mare susținător de-ai Universității Cluj, formație care a primit sume importante de la bugetul local în sezoanele anterioare. Nu-i un secret că cel mai important finanțator al celor de la „U” este chiar Consiliul Județean. Boc și-a recunoscut în mai multe rânduri afinitatea pentru alb-negri, iar la derby-urile locale cu CFR Cluj a savurat mereu exuberant golurile „studenților”
{{text}}