În contextul negocierilor dintre Alexi Pitu și Farul, Alexandru Barbu, moderatorul GSP Live, și Raul Rusescu, expertul emisiunii, s-au contrat pe tema cauzelor pentru care mulți dintre jucătorii lansați de Academia Hagi nu s-au impus în străinătate și au revenit în țară, de cele mai multe ori chiar la Viitorul, actuala Farul.
O analiză publicată de GSP.ro în august arăta că Farul se bazează pe 13 fotbaliști care au mai evoluat în cel puțin o perioadă la echipa „Regelui”. Pitu, liber de contract din vară, ar putea urma același traseu.
VIDEO. Raul Rusescu și Alexandru Barbu, dezbatere aprinsă la GSP Live: „E vina jucătorilor de la Farul că nu confirmă la alte echipe” vs. „La Hagi, fotbaliștii sunt terorizați și traumatizați - un motiv pentru care nu reușesc afară”
Dacă Rusescu susține că ceea ce fac jucătorii lansați de Hagi la alte cluburi e într-o proporție covârșitoare responsabilitatea lor, Barbu argumentează teoria că Academia Hagi - cea mai importantă din România - e vinovată de asemenea pentru insuccesele internaționale ale fotbaliștilor produși în ultimii 15 ani la Ovidiu.
Raul Rusescu: Pentru Pitu ar fi bine să semneze cu Farul, să revină. Tot timpul jucătorii care au plecat de la Hagi s-au întors.
Alexandru Barbu: Și asta e bine sau rău?
Raul Rusescu: Pitu trebuie să se gândească la faptul că trebuie să joace...
Alexandru Barbu: Pitu, da, dar...
Raul Rusescu: Farul l-a vândut cu 2 milioane, iar acum se întoarce liber. Probabil Farul o să-l mai vândă iar, are o vârstă bună.
Alexandru Barbu: OK, dar ăsta e scopul final al Farului?
Raul Rusescu: Se mai întâmplă...
Alexandru Barbu: E o problemă totuși. Pitu nu e un caz singular. Mă uitam acum două luni pe lotul Farului și observam că aproape 15 jucători din echipă sunt fotbaliști care au revenit de fapt sub comanda lui Hagi.
Raul Rusescu: Te contrazic. E o problemă cu jucătorii, nu cu academia. Înseamnă că jucătorii în sine au o problemă, că nu se pot impune la alte cluburi.
Alexandru Barbu: Deci ți se pare corect ca părinții care nu reușesc să educe un copil, iar copilul ajunge rău la 25 de ani, să spună: „Domne, nu mai e responsabilitatea mea, a plecat de acasă de mult!”?
Raul Rusescu: Păi, Pitu a plecat la Bordeaux. Cu ce e de vină Hagi că nu s-a impus acolo?
Alexandru Barbu: Nu vreau să spun că e 100% vina lui Hagi în cazul lui Pitu. Dar dacă 15 jucători formați de tine pleacă afară și nu confirmă, poate înseamnă și că nu sunt suficient de bine pregătiți.
Raul Rusescu: Zi-mi un jucător lansat de Academia Hagi care nu s-a impus în străinătate.
Alexandru Barbu: Nedelcu.
Raul Rusescu: Și cu ce-i de vină Hagi în acest caz?
Alexandru Barbu: Ce am spus mai devreme – posibil să nu fi fost suficient de bine pregătit pentru a reuși într-un campionat puternic.
Raul Rusescu: Nu a fost bine pregătit?! Hai să fim serioși!
Alexandru Barbu: Mai sunt exemple: Vînă, Bălașa, Băluță, Mazilu, acum Pitu.
Raul Rusescu: Câți jucători români pleacă afară și joacă nonstop?
Alexandru Barbu: Păi, e un argument ăsta? Noi vorbeam despre Academia Hagi.
Raul Rusescu: Te întreb eu: când jucau la Farul, erau buni acești jucători?
Alexandru Barbu: Nu zic că doar Hagi e vinovat, dar trebuie să ne întrebăm dacă nu cumva metodele de la academie pot fi o cauză pentru care 15 jucători produși de club nu se impun în fotbalul mare și se întorc în același punct de unde au plecat.
Raul Rusescu: Ține și de jucători, foarte mult.
Alexandru Barbu: Ține și de jucători, corect, sunt de acord. Avem exemplul Răzvan Marin, chiar și Ianis Hagi, care a jucat ani buni la un nivel OK. Dar cred că procesul de formare al juniorilor de la Viitorul/Farului nu poate fi perfect.
Raul Rusescu: Jucătorii performează, academia a câștigat două campionate.
Alexandru Barbu: Da, doar că acele echipe campioane ale Viitorului/Farului nu erau alcătuite doar din jucători produși de academie. Dimpotrivă.
Raul Rusescu: Fotbaliștii veniți din academie au câștigat campionatul și au plecat mai departe. Îți dau două exemple: Florin Tănase și Coman de ce s-au impus la Steaua, iar ceilalți care au venit de la Farul nu?
Alexandru Barbu: Eu luam ca reper un campionat mai puternic din Europa. Altfel, nu contest că Academia Hagi ar fi cea mai valoroasă din România...
Raul Rusescu: Ține și de jucători.
Alexandru Barbu: Îți dau un alt exemplu: termină Academia de Studii Economice din București 30 de studenți și niciunul nu își găsește un loc de muncă la o firmă importantă în următorii 10 ani. Nu e o problemă și cu facultatea?
Raul Rusescu: Sau cu sistemul, cu societatea.
Alexandru Barbu: Poți fi convins că la o universitate care produce 30 de absolvenți care nu-și găsesc un loc de muncă e totul în regulă?
Raul Rusescu: Vorbim despre ceva amplu. În cazul ăsta, societatea e de vină. Hai să-ți spun ceva: nu îți asigură nimeni nimic, trebuie să lupți. Ajungi la prima echipă a Farului, poți să joci. Nedelcu a jucat foarte bine la Farul. După ce te transferi la altă echipă și nu mai joci, e problema academiei?! Eu aici nu înțeleg.
Alexandru Barbu: Da, eu cred că e și problema academiei. Într-un amical de acum câțiva ani, Ghiță era înjurat de Hagi. În opinia mea, acesta e unul dintre motivele pentru care jucătorul format de Hagi nu reușește afară: e traumatizat și ținut într-o formă de teroare, iar când dă de un mediu complet diferit în străinătate, nu se poate adapta.
Raul Rusescu: Revenim la subiect. Joci la Academia Hagi, parcurgi etapele, treci pe la U14, U17, ajungi la echipa mare într-un final, joci bine și te transferi la o echipă mai bună din România. E vina academiei care te-a format că tu nu te poți adapta la noua echipă?
Alexandru Barbu: Repet, cred că e și academia responsabilă, dacă marea majoritate a fotbaliștilor lansați de Hagi nu au reușit în străinătate, într-un campionat cu adevărat valoros.
Raul Rusescu: Cred că 95% e vina jucătorilor.
Alexandru Barbu: Nu are cum să fie asta ponderea corectă. Fotbaliștii nu trebuie absolviți complet, însă n-avem cum să nu vorbim și despre o hibă în pregătirea lor.
- GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, contul de TikTok, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro
{{text}}