Într-o Românie care se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește sănătatea și calitatea vieții, sportul devine un pilon de dezvoltare și unitate națională. Eduard Novák, campion paralimpic și fost ministru al Tineretului și Sportului, își propune să aducă această viziune în Parlamentul României, candidând pentru un post de deputat la București. Cu o experiență remarcabilă și un palmares impresionant, Eduard Novák nu doar că a adus tricolorul pe podiumurile internaționale, ci și-a asumat misiunea de a transforma sportul într-un factor cheie al schimbării sociale. În continuare, vom explora planurile sale pentru o Românie mai sănătoasă, mai activă, mai unită și mai performantă.
Domnule Eduard Novák, după ce ați trăit și depășit o experiență personală dificilă, cum vedeți rolul pe care îl poate juca sportul în societate în general și în integrarea și sprijinul persoanelor aflate în situații vulnerabile?
Sportul a avut un impact profund în viața mea, oferindu-mi o direcție și o sursă de motivație în cele mai dificile momente. Consider că sportul poate juca un rol esențial în integrarea și sprijinul persoanelor vulnerabile, fie că vorbim despre persoane cu dizabilități, handicap sau despre alte categorii sociale defavorizate. În România există cca 900.000 de persoane încadrate într-un grad de handicap, din care peste 77.000 în București, iar ele fac parte din familii de 2-3 membri, deci numărul de persoane afectate direct și indirect este de cca 2,5 ori mai mare.
Oamenii aceștia au nevoie de o voce în Parlament, unde prin inițiative bine gândite, putem folosi sportul pentru a crește accesibilitatea, pentru a încuraja participarea activă și pentru a sprijini integrarea în societate a celor aflați în situații dificile.
Sportul poate fi o platformă pentru reducerea inegalităților, unde oamenii pot să își depășească propriile limite, să își redescopere încrederea în sine și să își construiască noi relații.
De asemenea, sportul este fundamentul unui stil de viață sănătos și un simbol al unității și mândriei naționale. Prin sport, nu doar că promovăm sănătatea fizică, dar inspirăm tinerii să viseze și să-și depășească limitele.
Practicarea sportului de masă vine și cu alte beneficii comunitare și sociale precum dezvoltarea liderilor și a voluntariatului.
Țări precum Australia, Marea Britanie, Canada, care au strategii naționale în sport considerate bune practici în domeniu înregistrează multiple efecte benefice ca urmare a implementării acestor strategii: creșterea calității vieții populației, dezvoltare personală, sănătate preventivă, performanțe sportive, dezvoltarea unei industrii de recreere colaterale sportului, îmbunătățirea imaginii de țară prin intermediul imaginii campionilor, rezultate comerciale mai bune pentru companiile care investesc și în sport, întărirea ramurii industriei sportive, creștere economică.
Cred cu tărie că sportul poate transforma vieți și că trebuie să fie o prioritate națională, atât pentru cei care vor să facă performanță, cât și pentru cei care doresc să adopte un stil de viață activ și echilibrat.
Aveți o experiență semnificativă ca fost Ministru al Tineretului și Sportului, inclusiv prin crearea Strategiei Naționale pentru Sport. Cum credeți că ați putea contribui la implementarea ei din postura de deputat?
Realizarea Strategiei Naționale pentru Sport a fost un proces complex, plin de provocări, dar necesar pentru dezvoltarea sportului în România. O strategie coerentă și sprijinită de toți actorii implicați poate schimba fața sportului românesc și poate avea un impact pozitiv asupra întregii societăți.
Ca deputat, intenționez să urmăresc implementarea acestei strategii și a unor inițiative legislative care continuă și completează demersul început, cum ar fi o nouă lege a sportului, precum și o lege care să reglementeze remunerarea și premierea sportivilor într-un mod echitabil.
De asemenea, consider esențial ca și la nivelul Bucureștiului să fie realizată o strategie în domeniul sportului cu concursul Primăriei Generale și a Primăriilor de sector, precum și a celorlalți stakeholderi, pentru a asigura o aliniere și o coerență între viziune, demersurile tactice, operaționale și nevoile unei capitale europene moderne.
Ați reușit să puneți România pe harta sportului paralimpic câștigând în anul 2001 Campionatul European de Paraciclism de Șosea, apoi încă 23 de medalii la Campionatele Mondiale de Paraciclism, din care 5 medalii de aur. Din anul 2008 sunteți primul român care a câștigat o medalie la Jocurile Paralimpice - argint în cursa de ciclism rutier de la Beijing, urmat de aurul la urmărire individuală de la Jocurile Paralimpice de la Londra, din anul 2012.
Fiind singurul campion paralimpic care a reprezentat România pe cele mai înalte podiumuri internaționale, cum vă propuneți să dezvoltați sportul românesc astfel încât să îi inspire și pe cei tineri?
După o viață dedicată sportului și după ce am avut ocazia să implementez proiecte importante pentru sport la nivel național în perioada Decembrie 2020 - Iunie 2023 în care am fost Ministru al Tineretului și Sportului, simt că a venit momentul să continui acest angajament într-un nou mod: îmi doresc acum să răspund mai bine nevoilor comunității.
Vreau să dezvolt sportul de masă, sportul în școli și sportul de performanță prin crearea unui sistem de susținere a sportivilor, oferindu-le acces la infrastructură modernă și la programe de pregătire de calitate.
În prezent, Bucureștiul nu are o pistă de atletism acreditată, nu are patinoar, nu are velodrom, are deosebit de puține bazine de înot. Și problemele nu se opresc aici.
De 34 de ani, dezvoltarea infrastructurii la acest capitol al sportului a fost aproape cu totul neglijată.
Ce priorități aveți dumneavoastră ca deputat în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii sportive din Capitală și în ce măsură vor schimba acestea calitatea vieții, relația oamenilor cu sportul și stilul lor de viață?
În prezent, un părinte care dorește să-și ducă un copil la un bazin de înot în București pierde 4 ore - merge cel puțin o oră dus, așteaptă copilul aproximativ 2 ore și apoi face drumul de întoarcere. Multe sporturi nu sunt accesibile.
Construirea a 6 baze sportive în Capitală, câte una în fiecare sector, va oferi bucureștenilor un acces facil la facilități moderne pentru cele mai populare sporturi, aproape de casele lor, ceea ce va încuraja practicarea sportului la nivel de masă.
Cred că aceste baze sportive vor deveni hub-uri comunitare, locuri unde oamenii de toate vârstele se pot reuni pentru activități sportive și recreative. Prin aceste proiecte, vreau să contribui la îmbunătățirea sănătății publice, la educarea tinerilor în spiritul fair-play-ului și la promovarea unui stil de viață activ.
Impactul acestor baze va fi vizibil nu doar în sănătatea bucureștenilor, ci și în coeziunea comunitară, creând un oraș mai prietenos, mai sănătos și mai unit în jurul valorilor sportului.
Care este mesajul dumneavoastră pentru bucureșteni și pentru toți românii care vor merge la vot?
Pentru mine, sportul este motorul unei Românii puternice și unite și cel mai bun ambasador al ei, iar candidatura mea pentru un loc de deputat în Parlamentul României reprezintă un angajament față de țară și față de cei care înțeleg că „România pe primul loc!” nu este doar un slogan, ci o filosofie de viață.
Îmi propun să aduc sportul mai aproape de oameni, să transform Bucureștiul într-un oraș cu facilități sportive moderne și accesibile și să sprijin proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții pentru toți, indiferent de cultură, limbă, credință, ori dizabilitățile lor.
Experiența mea este dovada că putem depăși orice obstacol și că, prin muncă și determinare, putem realiza lucruri remarcabile. Îmi doresc să câștig încrederea fiecăruia dintre voi, astfel încât să putem aduce o schimbare reală, de care avem atât de mare nevoie.
Pe 1 Decembrie, pe buletinul de vot pentru Camera Deputaților, mă veți găsi la poziția nr. 4. Împreună ducem România pe primul loc!
{{text}}