Uniți sub Tricolor, facțiunea dură a ultrașilor care susțin naționala României, anunță o acțiune umanitară în preajma și în timpul meciului cu Kosovo, programat vineri seara, de la ora 21:45.
La precedentul meci de la București contra celor din Kosovo, teritoriu pe care România nu îl recunoaște ca stat, mesajele afișate de ultrașii români și scandările acestora - „Kosovo e Serbia” - au provocat întreruperea meciului.
Înaintea partidei de vineri seara din Liga Națiunilor, care i-ar putea confirma pe „tricolori” drept câștigătorii grupei, FRF și liderii naționalei le-au solicitat suporterilor să se abțină de la afișarea mesajelor cu conotații politice.
Care a fost răspunsul celor de la Uniți sub Tricolor, principala facțiune vizată?
Ultrașii din „Uniți sub Tricolor” anunță o acțiune umanitară la România - Kosovo
Ei bine, ultrașii au anunțat ceea ce descriu drept o acțiune umanitară, al cărei scop este strângerea de fonduri pentru populația sârbă din Kosovo și Metohia. „Ne propunem ajutorarea unor oameni care sunt oprimați și terorizați continuu, pe un pământ și teritoriu care de facto aparține poporului lor”, spun cei de la UsT.
Vor putea contribui atât spectatorii prezenți la meci, cât și cei care nu se vor afla pe Arena Națională, de la distanță, prin transfer bancar sau „o acțiune online de stângere de fonduri”.
„Uniți sub Tricolor”: „Vom da o tentă pozitivă și filantropică acestei tematici”
Redăm comunicatul celor de la Uniți sub Tricolor:
Înainte de meci, la pauză, dar și în timpul jocului, vom aduce în tribune cutii de donații care să strângă bani pentru acest scop umanitar. Aceste urne caritabile vor fi de două feluri:
- mobile: vor circula printre sectoare și scaune pentru a putea dona oricine dorește pe parcursul meciului;
- fixe: urne care vor fi amplasate în diverse momente în zona intrărilor pe stadion sau lângă standurile alimentare.
Pentru cei care nu vor ajunge pe stadion, dar tot vor dori să contribuie și să fie alături de frații sârbi, se va putea dona și de la distanță:
- fie printr-o acțiune online de strângere fonduri paralelă cu cea de pe stadion;
- fie prin transfer bancar.
Astfel, încercând să asiguram o acoperire cât mai mare ca spațiu, timp și opțiuni, sperăm că oricine va fi la meci și va dori să contribuie în această cauză umanitară și nobilă, să aibă ocazia să o facă, dar de asemenea și cei care nu au putut fi prezenți pe stadion, dar susțin acest demers și poporul fratern sârbesc.
Urnele de donații vor fi personalizate ca atare, pentru a putea fi identificate ușor și unele din ele vor fi administrate de echipe mixte de suporteri români și sârbi, iar pentru cele două opțiuni de ajutor de de la distanță, vom oferi mâine detalii concrete.
Am hotărât împreună cu frații sârbi să realizam și să prioritizăm o astfel de acțiune nobilă, deoarece după meciurile anterioare în care am considerat total coerent și normal să atragem atenția asupra legitimității adversarului întâlnit în raport cu țara și echipa noastră, inițiativa de conștientizare a avut un efect enorm de masiv la nivel național și european și astfel acest adevăr istoric s-a transmis și a fost văzut și auzit pretutindeni.
După episodul de anul trecut în care în mod abuziv și total nejustificat, UEFA a catadicsit să sancționeze echipa noastră în detrimentul celei oaspete, ni s-a reconfirmat un dublu standard flagrant și scandalos în judecarea naționalei noastre în raport cu alte echipe, situație care se tot repetă din păcate.
Pentru a ne concentra atenția pe această acțiune umanitară, dar și pentru a evita ca națională noastră să mai poată fi încă o dată prejudiciată în mod arbitrar și să facă obiectul altor sancțiuni majore inexplicabile, am decis că dacă deja am tot atras atenția cu vârf și îndesat asupra faptului că adevărul istoric și statul român conincid în poziția conform căreia provincia Kosovo și Metohia este parte a Serbiei, de această dată, vom da o tenta pozitivă și filantropică acestei tematici și meciului, alegând să îi ignoram pe cât posibil pe adversari și să ne îndreptăm atenția în mod cât mai real și concret spre frații sârbi, mai ales spre cei care au permanent de suferit în această luptă.
Considerăm că pentru poporul sârb și cei care sunt dincolo de granița nedreaptă cu acest teritoriu, e mult mai importantă o astfel de acțiune atât prin simbolismul ei, cât și prin puterea exemplului, odată ce acțiunile anterioare de afișaj și conștientizare și-au atins menirea.
Ultrașii anunță: „Pe cât posibil îi vom ignora pe oaspeți”
„Așadar, mâine seară, pe parcursul efectiv de joc al meciului, vom susține cu toate forțele echipa noastră în obținerea unei noi și deja uzuale victorii împotriva reprezentativei acestei provincii și pe cât posibil îi vom ignora pe oaspeți, care deja au primit mult mai multa atenție decât ar fi meritat vreodată.
Vă așteptăm pe cât mai mulți dintre voi să sprijiniți această acțiune pentru ajutorarea poporului sârb de care ne leagă și apropie o relație bună în cele mai multe momente ale istoriei, credința creștină și un viitor frumos comun.
De menționat că această acțiune umanitară vă îndeplini toate rigorile legale și va fi organizata exclusiv de suporteri și grupurile ultras, umanitare și naționaliste implicate în acest demers”, se arată în finalul comunicatului.
Poziția unei experte în științe politice despre mesajul „Kosovo e Serbia”
În septembrie 2023, după scandalul de la precedentul meci România - Kosovo, lectora universitară Miruna Troncotă, expertă în științe politice, cu o aplecare deosebită asupra mișcărilor politice din Kosovo, a afirmat că mesajul exprimat de ultrașii români, „Kosovo e Serbia”, este „profund ofensator”.
Iată argumentele expertei de la SNSPA:
„Fraza «Kosovo e Serbia» jignește comunitatea politică kosovară spunând că ei nu există ca stat, doar Serbia există, că victimele lor în războiul cu regimul Milosevic nu există.
Raportat la populația din Kosovo la fiecare familie există minim una sau două persoane care au fost victime ale războiului din 1999. Asta înseamnă că această generație de jucători are în familiile lor persoane care au murit în 1999.
A spune că Kosovo este Serbia înseamnă că acele victime nu contează, nu există și că viața lor de cetățeni ai statului Kosovo din ultimii 15 ani, acceptată la nivel internațional de anumite organizații, nu există. Ăsta este un element profund ofensator, aș spune că într-un mod mai subtil decât frazele rasiste sau vădit xenofobe”.
{{text}}