Partida dintre România și Kosovo nu a consemnat doar un eveniment sportiv în sine, fiind marcată și de tensiunile politice, naționaliste, fapt observat cu atenție de sociologul Gelu Duminică. În dialog cu GSP, acesta a comentat controversa iscată în finalul disputei de pe cel mai mare stadion al țării.
Cu doar câteva zeci de secunde rămase până la ultimul fluier al „centralului”, la scorul de 0-0, kosovarii, în frunte cu Amir Rrahmani, stoperul napoletanilor și căpitanul primei reprezentative, au părăsit suprafața de joc, acuzând un comportament rasial din partea suporterilor români. După un conflict pe care Rrahmani l-a avut cu Denis Alibec, dinspre peluza „tricolorilor” a început să se audă „Serbia, Serbia”, fără ca numele statului kosovar, nerecunoscut de România, să fie pronunțat.
Trupa lui Franco Foda nu a mai revenit de la vestiare, iar partida a fost amânată. Din punctul de vedere a lui Gelu Duminică, decizia naturală este de 3-0 la «masa verde» pentru băieții lui Mircea Lucescu, dar și o amendă consistentă pentru FRF. Mai spune că nu poate fi vorba despre rasism, nedisculpând totuși nici suporterii echipei naționale.
Gelu Duminică: „Putem invoca șovinismul, discriminarea, dar nu rasism”
„Ar fi fost o surpriză dacă nu am fi avut parte de incidente, din păcate. Din punctul meu de vedere, vorbim despre orice altceva, dar nu rasism. Putem invoca șovinismul, discriminarea, dar nu rasism. De multe ori, termenul este folosit atât de prost, pierzând din conținut. Și de o parte, și de cealaltă, e clar că faptele sunt reprobabile.
Mi-aș fi dorit să primeze sportul aseară, nu agenda politică, însă nu se pune problema de rasisim. Poate fi considerată o atitudine ostilă, discriminare. Din punct de vedere sportiv, nu mi se pare corectă decizia kosovarilor de a ieși de pe teren. Din punct de vedere uman, pot înțelege. Să nu mai reziști urii care este îndreptată asupra ta și să ieși de pe teren, e cât se poate de normal să clachezi. Nu sunt nici primii, nici ultimii, însă mai erau două minute!
Aici nu a fost vorba de rasism, ci de agenda politică. Kosovarii știau unde vin, care sunt relațiile între cele două state și ce tensiuni există între galerii. Faptul că România a avut parte de o atitudine ostilă în Kosovo este de notorietate, însă jucătorii români au ales să își facă meseria și să lase politica pe seama politicienilor. Nici ai noștri nu au fost primiți cu panseluțe. Uman, îi pot înțelege pe kosovari. Ca sportivi profesioniști, nu. Dacă în minutul 20 izbucnea un scandal imens, lumea arunca cu diverse în ei, pot înțelege. Nu e simplu să înduri rasismul”, a declarat sociologul Gelu Duminică pentru GSP.
„Din punctul meu de vedere, singurul care putea întrerupe jocul era arbitrul, iar el nu a făcut acest lucru. Arbitrul este cel care dirijează jocul și aplică regulamentele.
Jucătorul nu își poate face singur dreptate, nu are cum, din punctul meu de vedere. Regulamentele sunt clare, fără echivoc. În mintea lor, jucătorii și-au făcut singuri dreptate, ceea ce este împotriva tuturor normelor. Asta e sancționabil, atât individual, cât și la nivel de echipă. Altă decizie în afara celei de 3-0 pentru România la «masa verde» nu poate exista”, a mai declarat sociologul.
Trebuie să ne uităm și la comportamentele noastre. Kosovarii au greșit, de acord, însă asta nu scuză modul în care s-a comportat și galeria noastră. Trebuie să ne spunem și nouă ceea ce le spunem lor. Nu puteam să mai rezistăm două minute sau cât mai era?! Nu trebuie să ne uităm doar la ei, am comite o greșeală.
Ne-au provocat, ce voiați să facă? Dacă ești om deștept, nu rupi scaunul și îl arunci pe teren. Schimbarea începe cu noi. Decizia forurilor va suna așa: 3-0 pentru România și amendă consistentă Federației, în calitate de organizator. Așa este și corect, uitându-mă la ce s-a întâmplat ieri și fiind cât de neutru pot. Nu există un singur vinovat. Trebuie să ne uităm atent și la ce facem noi.
Că ne place, că nu ne place, și noi avem partea noastră de vină. Nu ne putem uita doar la kosovari. Ce s-a întâmplat pe stadion spune ceva despre noi, nu despre ei. Schimbarea noastră stă în noi, a lor nu. Trebuie să alegem.
- Gelu Duminică, sociolog
{{text}}