Kosovo a abandonat meciul de vineri seara, de la București, la scorul de 0-0. Oaspeții au ieșit de pe teren în al patrulea minut al prelungirilor și nu au mai revenit până la final, meciul terminându-se după o pauză de 70 de minute doar cu echipa României pe teren. La o zi după joc, adversarii continuă „înțepăturile” pe rețelele de socializare.
Valon Berisha (31 de ani), mijlocașul lui Kosovo, a fost integralist la partida de vineri, iar la o zi după meci a continuat ironiile pe Instagram.
Kosovarii continuă atacul pe rețelele de socializare
Legitimat la LASK, în Bundesliga, Berisha a postat sâmbătă, pe rețelele de socializare, o fotografie însoțită de mesajul „Kosovo e Kosovo”, făcând referire la banner-ul afișat de România la precedentul meci contra celor din Kosovo, din preliminariile pentru EURO 2024.
Atunci, ultrașii români au afișat în peluză mesajul „Kosovo e Serbia”, iar meciul a fost suspendat în prima repriză, pentru circa 50 de minute.
Mesajul lui Berisha, după meciul suspendat de la București / foto: captură InstagramAcum, spre deosebire de jocul din septembrie 2023, românii nu au mai afișat acest mesaj, care ar fi putut conduce la suspendarea meciului. În final, când spiritele s-au încins, după conflictul dintre Rrahmani și Alibec, fanii au scandat din peluză doar „Serbia, Serbia”, mesaj care nu ar fi putut să îl determine pe arbitru să oprească întâlnirea.
Berisha, pe lângă mesajul „Kosovo e Kosovo” a pus și o serie de emoticoane, printre acestea numărându-se și simbolul vulturului cu două capete, de pe steagul Albaniei.
De asemenea, încă dinainte să iasă de pe teren vineri seara, Lumbardh Dellova, fundașul de la CSKA Sofia, a fost surprins de reporterul GSP în timp ce imita în direcția fanilor români simbolul vulturului.
Gestul care implică traversarea mâinilor este un simbol politic relevant pentru etnicii din Albania care trăiesc în Albania, Republica Macedonia, Kosovo și alte locuri. Simbolul este realizat sau folosit de către oameni pentru a ilustra imaginea unui vultur cu două capete imprimat pe steagul Albaniei. În contextul fotbalului, acest gest este folosit de jucătorii din Albania pentru a sărbători un gol sau un joc câștigat. Cu toate acestea, gestul a devenit popular printre cetățenii albanezi care joacă pentru echipe diferite
- Explicație dată de site-ul ripleybelives.com
Scandarea «Serbia, Serbia», care s-a auzit răzleț din peluză, spre final, nu mai este interpretată de UEFA drept discriminare. Și, din câte știu, federația din Kosovo a și fost informată din timp despre acest lucru. De asemenea, ca să ajungi la abandonarea partidei, trebuie să treci prin trei etape potrivit procedurilor oficiale. Or, ei au ieșit imediat de pe gazon și nu s-au mai întors
- Ionuț Lupescu, pentru GSP.ro
{{text}}