Fostul mare internațional Florin Prunea (56 de ani) a reacționat și el, după ce kosovarii au abandonat meciul cu România în prelungirile partidei, la scorul de 0-0.
- În prelungirile partidei, Amir Rrahmani, căpitanul kosovar, a acuzat un comportament rasist care ar fi venit din partea ultrașilor români, îndemnându-și colegii să iasă de pe teren. Aceștia s-au conformat, iar după aproximativ o oră, timp în care oaspeții au fost rugați să termine meciul pe teren, s-a luat decizia ca meciul să fie abandonat.
Florin Prunea consideră că naționala din Kosovo nu a avut absolut niciun motiv să abandoneze meciul. Bănuiește că oaspeții au planificat ieșirea de pe teren, în contextul în care ar fi putut câștiga grupa de Liga Națiunilor doar dacă s-ar fi impus cu 3-0 la București.
Prunea a fost delegat la meciul Georgia - Ucraina, încheiat 1-1. Acolo, fostul portar a stat cu fostul mare arbitru turc Cuneyt Cakîr (observator UEFA pentru arbitraj la acel joc) și Levan Kobiashvili, unul dintre șefii federației de la Tbilisi. Cei doi nu înțelegeau de ce a durat aproximativ o oră pentru ca „centralul” Morten Krogh să oprească meciul definitiv.
Florin Prunea, după România - Kosovo: „Ei aveau șanse de a câștiga grupa doar dacă băteau 3-0”
Florin Prunea„UEFA a trimis unul dintre cei mai buni delegați (n.r. - muntenegreanul Milovan Djukanovic). Lângă el, au fost doi ofițeri foarte buni. Unul, pe care nu îl cunoaște nimeni, este român, înțelege foarte bine ce se scandează. Din punctul meu de vedere, ca delegat UEFA, poți spune că România a fost un exemplu la acest joc. Și ca echipă, și ca suporteri.
Noi în Kosovo am fost fără suporteri, au intrat pe teren, au fost foarte răi acolo. Noi am fost ca un comando acolo, i-am bătut de i-am uscat. Comportamentul lor aici... să premeditezi plecarea la vestiare, așa ceva face doar o echipă mică. Kosovo este o echipă mică. L-am văzut pe Foda, făcea semne disperate, nu avea ce să facă.
Un arbitru cu experiență știți cum proceda? De ce să prelungești atât de mult? Criză pentru ce? Ei au provocat, delegatul trebuia să coboare și să aplice cei 3 pași procedurali. Dacă erau probleme cu spectatorii, trebuia să facă anunțul, dar nu s-a strigat. Ții minte că la meciul celor din Kosovo în Cipru era un banner cu «Kosovo e Serbia și Cipru e Grecia», l-au luat imediat și nu s-a mai întâmplat nimic. Acolo de ce nu s-au retras de pe teren? Fiindcă aveau nevoie de puncte.
Nu au avut niciun motiv, ei aveau șanse de a câștiga grupa doar dacă băteau 3-0. Au zis să încerce. Sunt oameni din fotbal care vor judeca imaginile, nu ai cum să păcălești. Noi poate vom plăti o amendă dacă s-a aruncat ceva, scaunul ăla. Va fi victorie 3-0 pentru noi.
Aici nu vorbim doar de rezultat, vor fi și sancțiuni financiare. Pot fi excluși doar pentru chestiuni foarte grave, cum sunt rușii, că sunt în război. Trebuie să fie ceva extraordinar de grav pentru a exclude o echipă. Arbitrul este cel care ia decizia de a abandona meciul. Sigur, vorbește cu observatorul. Se discută în acea celulă de criză, dar arbitrul decide.
E un număr de urgență al UEFA la care se sună într-o situație de criză. UEFA vrea ca totul să se joace pe teren, indiferent de situație, chiar și la vreme. Se joacă până când se constată că într-adevăr nu se poate. Vor să stabilească meciul pe teren, nu la comisii. Am fost delegat la Georgia - Ucraina (1-1). Am stat cu Cuneyt Cakîr și cu Levan Kobiashvili. Cei doi nu înțelegeau de ce a durat atât. «Stop the game!», așa ziceau.
Franco Foda este un antrenor foarte mare, și-a dat seama imediat ce se întâmplă. I-a și zis lui Mircea Lucescu să stea liniștit că se va juca. Ei au un complex față de noi. Sunt frustrări. Când am jucat la ei și am făcut 0-0, ei au jucat mai bine decât noi. La București iar, au avut ocazii. Apoi, i-am bătut 3-0 la ei. Înțeleg aceste frustrări, dar nu trebuia să iasă de pe teren”, a spus Florin Prunea, la emisiunea Digi Sport Matinal.
{{text}}