Lupta de vineri spre sâmbătă, dintre fostul campion mondial la categoria grea Mike Tyson și youtuberul Jake Paul, din care învingător a ieșit acesta din urmă, prin decizie unanimă, este confirmarea lumii în care trăim: evenimentele sportive ajung acum la și mai mulți oameni în timp real, pe calea platformelor de streaming. Internetul și tehnologia sunt șefe, la fel ca influencerii și bloggerii.
Meciul de pe AT&T Arena, din Arlington, Texas, a fost o demonstrație de forță a însemnătății online-ului, lucru pe care nimeni nu-l contesta nici înainte de ciocnirea inegală, dureroasă, departe de idealurile boxului dintre bătrânul Mike și tânărul Paul.
Mike Tyson și Jake Paul în ring, 15 noiembrie 2024 Foto: Imago ImagesOnline-ul înseamnă incluziune și universalizare. Din păcate, în sport (și nu doar acolo), toate acestea duc în derizoriu. Ca atunci când rămâi prins două ore bune din viața ta rătăcind în lumea reel-urilor cu papagali și pisicuțe de pe Instagram sau Facebook.
Asta a fost și senzația resimțită de mulți telespectatori ai galei: că privesc un filmuleț pe jumătate regizat anterior, în care circul e garantat - o fostă glorie a boxului, cel mai sălbatic și mai dement dintre „grei”, acum ajuns la asfințit, se bate cu exponentul de top al noii generații: youtuberul, tânărul care le știe pe toate fără să știe, de fapt, nimic, dar care, tocmai pentru acest motiv, are bilet de intrare asigurat în casele tuturor, prin fereastra care este ecranul laptopului sau al telefonului mobil.
O întoarcere la Evul Mediu, nu-i oarecum ironic?
Locuim în evul entertainmentului facil (era să-i spun ieftin, dar nu e deloc ieftin, ci dimpotrivă), pe alocuri total neamuzant, care distrează - sau, mai bine spus, ține ocupați - zeci și sute de milioane de oameni, în numele unor subiecte de larg interes. De data aceasta, subiectul s-a nimerit să fie sportul, cu unul dintre cele mai serioase și grele discipline ale sale: boxul.
În același timp, în Argentina, un influencer a fost titular la partida Deportivo Riestra - Velez Sarsfield, 1-1. Nu a jucat mult, doar un minut, dar cei 16 milioane de abonați de urmăritori ai săi au fost acolo, susținându-l.
Irene Junquera, o jurnalistă spaniolă, și-a reamintit cum, la conferința de prezentare a lui Kylian Mpabbe la Real Madrid, nu a putut adresa nicio întrebare. Ibai Llanos, de profesie streamer, a avut însă această onoare.
Ce influencer din ziua de azi ar ar tupeul să dea piept cu Mike Tyson în zilele sale cele mai dezlănțuite?
Numai există linia acea de demarcație între meserii, pentru simplul motiv că influencerii devin din ce în ce mai buni la orice, deoarece, în schimbul expunerii, li se oferă această oportunitate: de a face la un nivel mediocru ce alții fac deja la nivel expert.
Pot fi pugiliști aruncați în ring cu Mike Tyson, pot să-l și bată, desigur, pentru că au avut norocul să nu dea nas în nas cu el acum 30-40 de ani.
Pot pune întrebări la conferința lui Mpabbe în locul presei convenționale, căci, oricum, se știe, toată lumea se pricepe la fotbal, nu-i așa?
Pot face orice pe lume, pentru că au mulți followers, iar asta îi transformă automat în niște lideri atotcunoscători, atotputernici și atotsuficienți.
La fel ca transmisia de vineri-noapte, de pe Netflix, care a căzut de nenumărate ori în timpul confruntării dintre Tyson și Paul, și acest plan de a încredința toate tainele lumii superficialului și derizoriului are cusururile sale majore.
Marketingul prin influenceri se numără printre primele activități care vor trece de la om la inteligența artificială. Așa că, grăbiți-vă, semeni ai lui Jake Paul din toată lumea, și profitați cât mai puteți!
{{text}}