Sporturi   •   Tenis   •   CUPA DAVIS

Ultima mare bătălie a „Matadorului” » Rafael Nadal și Cupa Davis, o istorie aparte: 5 momente de referință și recordul nebănuit care persistă de 20 de ani!

+8 Foto
Juan Carlos Ferrero, Tommy Robredo, căpitanul nejucător Jordi Arrese, Rafael Nadal și Carlos Moya, la triumful Spaniei din 2004 / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de Remus Dinu   —  marţi, 19 noiembrie 2024

Rafael Nadal, care bifează săptămâna aceasta ultima apariție în calitate de jucător profesionist, va reprezenta Spania la „simplu”, în meciul de debut contra Olandei, a anunțat azi presa iberică de sport.

Fostul lider mondial va deschide balul în jurul 18:00, urmând să-l înfrunte pe cel de-al doilea jucător al batavilor, Botic van de Zandschulp, 29 de ani, #80 ATP. Pentru „veteranul” de 38 de ani, e o revedere cu una dintre cele mai importante competiții ale carierei sale.

Când și-a anunțat retragerea, pe 10 octombrie, Rafael Nadal a explicat pe îndelete motivele pentru care și-ar dori ca ultima sa oprire să fie Cupa Davis - „Cupa Mondială a tenisului” - întrecerea istorică pe echipe în care a avut parte de un succes remarcabil în ultimele două decenii.

Rafa a contribuit la cinci dintre triumfurile Armadei iberice, evoluând în Cupa Davis în toate stadiile carierei, indiferent de suprafață, format și punând un accent aparte pe valorile acestei competiții.


La simplu, Rafael Nadal e neînvins în Cupa Davis din 2004

Debutul spaniolului în Cupa Davis s-a produs în 2004, de-a dreptul remarcabil fiind unul dintrele recordurile care persistă până astăzi.

Nadal a disputat 30 de meciuri la simplu în cea mai prestigioasă competiție pe echipe din tenis.. L-a pierdut pe primul, în compania cehului Jiri Novak, apoi le-a câștigat pe următoarele 29! Așadar, e neînvins de 20 de ani în Cupa Davis, perioadă în care a reprezentat în repetate rânduri Spania la nivel înalt, în finale sau confruntări cu mare miză. Dincolo de acel 29-1 la simplu, Nadal are și 12 apariții la „dublu”, soldate cu opt victorii și patru eșecuri.

În căutatarea celei de-a șasea „Salatiere de argint”, la chiar ultima sa competiție oficială, „Matadorul” va încerca să-și extindă recordul din Cupa Davis la Malaga, unde Spania lui Alcaraz și Nadal are de trecut trei obstacole pentru a pune mâna pe trofeu.


Care ar fi cele mai importante victorii reușite de Nadal în Cupa Davis? În semn de omagiu față de cariera spaniolului, Gazeta Sporturilor readuce în actualitate 5 dintre momentele de referință ale ibericului în competiția care încearcă să se reinventeze după schimbarea formatului din 2019.

5. Singurul meci cu Djokovic din Cupa Davis, o victorie fără drept de apel

Unica întâlnire din Cupa Davis dintre Rafael Nadal și Novak Djokovic a avut loc pe 8 martie 2009, la Benidorm, în Spania, în condițiile favorite ale ibericului, pe zgură, outdoor.

Deja consacrat, proaspăt campion la Australian Open în acel moment, Nadal și-a spulberat rivalul în minimum de seturi, 6-4, 6-4, 6-1, într-un meci în care sârbul n-a avut foarte multe opțiuni și a fost dominat la toate capitolele importante. A fost un preambul pentru meciurile grozave care au urmat între cei doi chiar în acea primăvară, tot pe zgură, cu Nadal învingându-l pe Nole de încă trei ori, la Monte Carlo, la Roma și la Madrid. Chiar și cu patru înfrângeri la rând, a fost perioada care l-a transformat pe Djokovic într-un jucător redutabil insluviv pe supafața roșie.

Ibericul câștigase autoritar și primul meci, cel de vinei, 6-1, 6-0, 6-2 cu Janko Tipsarevic. Meciurile se desfășurau atunci pe vechiul format, cu trei zile de concurs și meciuri jucate în sistemul 3/5 seturi.

Rafael Nadal și Novak Djokovic, la unica lor întâlnire din Cupa Davis / Sursă foto: Imago Images

4. Revenire de zile mari după accidentare și un succes remarcabil cu Zverev

Accidentat la coapsa dreaptă în luna ianuarie a lui 2018, în „sfertul” de la Australian Open cu Marin Cilic Nadal a revenit în competiții în aprilie, chiar în Cupa Davis, într-un meci important cu Germania unui jucător în plină ascensiune, „explozivul” Zverev. Locația? Tot pe zgură, de data aceasta la Valencia, în Plaza de Toros.

Fără meciuri în picioare și cu multe incertitudini legat de situația sa fizică, ibericul s-a transformat din nou în eroul Spaniei. A adus primul punct la simplu - victorie de control cu Philipp Kohlschreiber, în trei seturi - apoi tot el a restabilit egalitatea la doi, învingându-l pe Alexander Zverev într-o manieră care nu poate fi pusă la îndoială: a fost 6-1, 6-4, 6-4 în favoarea ibericului, victorie care i-a dat opțiuni lui David Ferrer pentru duelul decisiv cu Kohlschreiber, tranșat de iberic în cinci seturi.

Acel triumf cu Zverev a anunțat un alt sezon dominant pe zgură, încununat cu trofee la Monte Carlo, Barcelona, Roma și Roland Garros. În finala de la Foro Italico, s-a reîntâlnit cu jucătorul german, pe care l-a învins mult mai greu, în decisiv, 6-1, 1-6, 6-3.

3. Campania din 2019, de neuitat: opt victorii într-o săptămână!

Anul 2019 a fost primul de la schimbarea formatului Cupei Davis. Tot atunci a avut loc și ultimul triumf spaniol, cu Rafael Nadal, lider mondial la acel moment, într-o dispoziție de joc de zile mari.

Proaspăt revenit de la Londra, unde se oprise în faza grupelor la ATP Finals, Nadal a avut o săptămână fabuloasă pe hard, la Caja Magica, câștigându-și toate cele opt meciuri în care a fost implicat!

Rafa a deschis printr-o victorie cu Karen Khachanov, 6-3, 7-6 (7), apoi și-a câștigat meciurile în fața Croației atât la simplu, cât și la dublu (unde a făcut pereche inițial cu Marcel Granollers). A repetat isprava în sferturi, în fața Argentinei, când a adus punctul decisiv tot la dublu, alături de același Granollers.

În semifinale, l-a doborât pe Dan Evans, 6-4, 6-0, apoi și-a schimbat partenerul la dublu, aducând victoria Spaniei după o victorie reușită alături de Feliciano Lopez în fața complicatei echipei Jamie Murray / Neal Skupski.

Cel de-al optulea succes al săptămânii a venit în finală, unde l-a învins în minimum de seturi pe Denis Shapovalov, 6-3, 7-6 (7). triumf decisiv pentru adjudecarea trofeului. Primul punct fusese adus de Roberto Bautista Agut, revenit la echipă după ce-și pierduse tatăl în aceeași săptămână.

Nadal, felicitat de coechipieri după ultimul punct al meciului cu Shapovalov / Sursă foto: Getty

2. Prestație stelară în fața lui Del Potro, în finala din 2011

A doua parte a lui 2011 a însemnat doar o altă perioadă în care ibericul s-a confruntat cu dificultăți fizice, prezența sa la Turneul Campionilor din acel an fiind afectată de o dublă problemă medicală: un virus stomacal, plus o accidentare la umăr.

Cu toate acestea, Nadal și-a adunat forțele pentru a-și încheia anul la cel mai înalt nivel, reușind să etaleze cea mai bună versiune a sa în finala contra Argentinei, disputată tot la Sevilla, la fel ca cea din 2004.

După ce l-a expediat pe amicul Juan Monaco în primul meci (6-1, 6-1, 6-2), Rafa a adus punctul decisiv în primul meci de duminică, în fața unui Juan Martin del Potro care se afla la rândul său într-un moment de vârf.

Nadal a triumfat la capătul unui meci magistral, reper pentru dominația sa pe zgură din acei ani, impunându-se în patru seturi, 1-6, 6-4, 6-1, 7-6 (0), după o pretație care are încă ecouri printre fanii săi. Replica lui Delpo a fost una formidabilă, dar insuficientă pentru a-l detrona pe spaniol.

1. Adolescentul Nadal, victorie epică și plină de semnificații în fața lui Roddick

A fost unul dintre momentele de vârf ale adolescentului Nadal, pomenit inclusiv în cartea sa autobiografică. La 17 ani și jumătate, aruncat în luptă de căpitanul nejucător Jordi Arrese în fața Americii lui Andy Roddick, chiar în finala disputată la Sevilla, indoor, spaniolul și-a făcut o intrare pe măsurăr în tenisul de elită.

Titularizat surprinzător în locul lui Juan Carlos Ferrero, actualul antrenor al lui Alcaraz, Nadal a obținut o victorie marcă înregistrată, decisivă, nu de mulți scontată, în triumful final al Spaniei.

Andy Roddick, deja campion de Slam în acel moment, felicitându-l la fileul pe newcomer-ul Rafael Nadal / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Tânărul Rafa, pe atunci minor, l-a învins pe Roddick în patru seturi, 6-7 (6), 6-2, 7-6 (6), 6-2 și a deschis drumul Spaniei spre trofeu. Antrenorul său de astăzi, Carlos Moya, a reușit două victorii la simplu, suficiente pentru ca ibericii să-și adjudece Salatiera în fața publicului de acasă.

Nadal fusese decisiv încă de la începutul campaniei din 20004, reușind să-l îningă în primul tur, în meci decisiv, pe Radek Stepanek, la Brno, pe carpetă!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.