Angajații care lucrează la construirea sau la renovarea stadioanelor, alese pentru a găzdui meciurile de la turneul final global programat peste un deceniu, se plâng de tratamentul mizerabil din Arabia Saudită. Detaliile înfiorătoare de la fața locului au fost dezvăluite într-un reportaj exclusiv publicat în Daily Mail.
În spatele panourilor de pe șantier, plăsmuite cu sloganuri optimiste precum „Destinație familială” și „Conectarea comunităților”, sute de lucrători migranți trăiesc cealaltă față a visului saudit privind Cupa Mondială.
Tabloidul englez scrie despre condițiile dezolante de pe șantierele din zona Golfului: „Atunci când cei mai buni fotbaliști se vor alinia la startul Cupei Mondiale din 2034, talentul lor inestimabil va fi etalat pe stadionul Aramco din Al Khobar, oraș de pe coasta de est a Arabiei Saudite.
„Locul în care legendele se înalță și comunitățile prosperă”
Construcția acestuia, unul dintre cele 15 incluse în oferta saudită pentru a organiza competiția, este deja în plină desfășurare. Imaginile cu arena de 47.000 de locuri în stadiul final arată panourile elegante și suprapuse, care strălucesc auriu la apusul soarelui.
În interior, fanii îmbrăcați în verde încurajează echipa saudită, sub sloganul «Un loc în care legendele se înalță... Un loc în care comunitățile prosperă»”, e mesajul unui videoclip promoțional.
Daily Mail a dezvăluit, după câteva luni de investigații jurnalistice, costul uman al tentativei îndrăznețe a Regatului din Golf de a-și pune amprenta asupra sportului-rege mondial:
Candidatura saudită promite «un turneu uluitor de entuziasm și inovație», dar dezvăluirile reflectă condițiile șocante pe care le-au suportat în 2022 muncitorii migranți în Qatar. Situație ce arată perspectiva că, încă o dată, Mondialul va fi pătat de încălcări generalizate ale drepturilor lucrătorilor
Daily Mail, tabloid englez
„În spatele panourilor de pe șantier, plăsmuite cu sloganuri optimiste precum «Destinație familială» și «Conectarea comunităților», sute de lucrători migranți trăiesc cealaltă față a visului saudit al Cupei Mondiale”.
Condițiile mizere și sărăcia lucie în care trăiesc muncitorii aduși din afara țării trebuie îndurate pentru a trimite bani familiilor„Muncitorii din Bangladesh, chinuiți pe o arșiță feroce”
Amănuntele culese și publicate în Daily Mail șochează: „Muncitorii prestează în schimburi de 10 ore, pe o căldură feroce, ridicând bare de oțel la locul lor, turnuri de schele și asamblând cu ciocanul cadre pentru pilonii uriași de beton care vor susține stadionul.
Pentru acest lucru, unii bărbați - ce provin în mare parte din Bangladesh - admit că nu câștigă 2 euro pe oră! Mai mult, au datorii uriașe din taxele pe care au fost nevoiți să le plătească «agenților» pentru a obține o slujbă în Arabia Saudită”.
Lucrează gratis timp de doi ani ca să-și achite datoriile!
„Lucrezi gratis timp de doi ani”, zice unul dintre ei, descriind cât timp îi va lua doar pentru a-și plăti datoria. Unii susțin că angajatorii le rețin primele două-trei luni din salariu, lăsându-i efectiv blocați.
Un altul, care lucrează la stadion de patru luni, dar a primit doar salariul pe o lună, îl completează: „Nu este ușor să renunț la acest loc de muncă, pentru că ei au banii mei. Nu sunt sigur dacă voi fi vreodată plătit integral”.
Încă o voce sugrumată de suferință a povestit: „În timpul verii, lucrările la stadion au continuat nonstop în două schimburi, cu excepția scurtei pauze în mijlocul zilei, în ciuda căldurii (de peste 45 de grade) și a umidității extreme.
Șase bărbați stau înghesuiți în celule ca la închisoare!
Dar trebuie să suportăm, să ne stoarcem hainele ude de transpirație de două-trei ori pe tură”. La sfârșitul fiecărei ture, lucrătorii sunt duși înapoi într-un colț degradat al orașului, unde se întorc în camere sordide, urcând scările pline de gunoaie și cu grămezi de cizme de lucru acoperite de praf.
Se dezbracă și cad lați pe saltelele subțiri de pe podea sau în paturi suprapuse. Cinci sau șase bărbați stau înghesuiți în spații mici, ca niște celule de închisoare.
Acordarea drepturilor de găzduire a unor evenimente mondiale prestigioase unor regimuri autoritare fără a le cere socoteală în ceea ce privește drepturile omului nu face decât să le încurajeze să își sfideze obligațiile revenite în temeiul dreptului internațional
Karim Zidan, membru al Fundației pentru Drepturile Omului
Aceeași publicație britanică a mai deconspirat că „muncitorii nu au contracte, nu primesc fluturași de salariu și au o siguranță redusă a locului de muncă. Singurul lor act este o foaie de prezență, în care sunt înregistrate orele lucrate. Salariile sunt plătite în numerar în schimbul amprentei digitale.
Așa arată în prezent șantierele de la stadioanele ce vor găzdui meciurile de la CM 203475% din forța de muncă provine din afara Arabiei Saudite!
Ei trebuie să își cumpere asigurare, să își găsească propriile camere și, în fiecare lună, să predea aproximativ o săptămână din salariu sponsorilor lor saudiți pentru a-și plăti permisul de ședere.
Nu voi primi niciun ajutor dacă mă plâng companiei. Mă vor amenința că mă dau afară. Sunt o mulțime de muncitori fără loc de muncă aici. Eu pot fi înlocuit cu ușurință
Mărturia unui muncitor exploatat pe șantierele saudite
Lucrătorii străini reprezintă peste trei sferturi din forța de muncă din sectorul privat al Arabiei Saudite, dar se așteaptă ca acest număr să crească vertiginos. Explozia în domeniul construcțiilor produce o cerere de forță de muncă ieftină, atrasă din țări precum Pakistan, Nepal și, în special, Bangladesh.
„Acești lucrători migranți cu salarii mici construiesc infrastructura, dar servesc și în restaurante, păzesc hotelurile, mătură străzile și conduc taxiurile. Fără ei nu ar fi existat Cupa Mondială. Pentru unii, decizia de a veni în Arabia Saudită e profitabilă.
Banii sunt trimiși acasă, copiii sunt înscriși la școli mai bune și se construiesc case noi. Există și reversul medaliei: pentru mulți este un pariu pierdut”.
Pașapoartele le sunt confiscate, salariile nu sunt plătite, contractele se dovedesc a fi false. Prinși în capcană de datorii, incapabili să își schimbe locul de muncă și prea speriați pentru a se plânge, mulți se află într-un fel de sclavie modernă. Alții au o soartă mai rea. Cei veniți din Bangladesh mor în Arabia Saudită, cu o rată de deces de peste patru muncitori pe zi, majoritatea acestor decese rămânând inexplicabile
Daily Mail, tabloid englez
În schimb, pentru regatul în care încălcările drepturile omului reprezintă un lucru normal este un pariu câștigat. Cu complicitatea forurilor fotbalistice care au cedat presiunilor de a da CM 2034 Arabiei Saudite.
{{text}}