Primul tur al alegerilor prezidențiale din România a avut loc duminică, 24 noiembrie 2024. Independentul Călin Georgescu a câștigat scurtinul, în timp ce Elena Lasconi (USR) l-a depășit pe Marcel Ciolacu (PSD) după o luptă foarte strânsă.
- Cei doi candidați cu cele mai multe voturi vor merge în turul secund, programat pe 8 decembrie.
- Între timp, pe 1 decembrie, românii vor decide noua componență a Parlamentului.
- GSP.ro vă ține la curent cu toate informațiile și rezultatele.
UPDATE, ora 19:45 | Elena Lasconi: „Nu v-aţi jucat ruleta rusească cu democraţia din România”
Elena Lasconi, președintele USR și candidatul la alegerile pentru postul de președinte al României a făcut primele declarații.
„Mulţumesc tuturor celor implicaţi în respectarea legii şi a Constituţiei, şi mai ales pentru că au ascultat vocile românilor. Vreau să vă mulţumesc că nu v-aţi jucat ruleta rusească cu democraţia din România şi cu acest drept de a vota”, a spus Lasconi.
„Sunt o susţinătoare fermă a legii şi a Constituţiei. Dumnezeu ne va ajuta şi de această dată. Ca preşedinte, voi uni toţi românii. Haideţi să facem o Românie puternică în Europa. Putem doar împreună să facem acest lucru. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a adăugat aceasta.
Mâine (nr. 3 decembrie) vom avea discuții cu PSD pentru susținere. Nu exclud nominalizarea unui premier PSD
Elena Lasconi, candidat USR
UPDATE, ora 19:35 | Marcel Ciolacu: „Românii decid pentru ei, nu eu decid ce trebuie să facă românii”
Premierul României și președintele PSD, Marcel Ciolacu spune că simte relaxat că nu a intrat în turul 2 pentru alegerile prezidenţiale după renumărarea voturilor.
„Vom avea turul 2 pe data de 8 decembrie, aşa cum era stabilit conform calendarului. Consider că eu aş fi fost pus într-o situaţie total neplăcută să câştig un loc la masa verde. Ne aflăm într-un moment foarte dificil şi pentru PSD, dar mai ales pentru România”, a spus Ciolacu.
„PSD a fost atacat de toate forţele politice. Ne asumăm să fim din nou un liant şi un factor de echilibru. Indiferent ce voi spune eu, oamenii vor decide singuri pe 8 decembrie ce e mai bine pentru România”, a mai precizat liderul PSD.
Liderul PSD nu a precizat însă pe cine va susţine în turul 2 la alegerile prezidenţiale între Călin Georgescu şi Elena Lasconi. „Vă rog să nu puneţi sub semnul întrebării apartenenţa mea la valorile europene. Românii decid pentru ei, nu eu decid ce trebuie să facă românii", a declarat Marcel Ciolacu, conform Observator Antena 1.
UPDATE, 2 decembrie. CCR A VALIDAT TURUL 1 AL ALEGERILOR!
Curtea Constituţională a validat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, iar al doilea tur de scrutin va avea loc în 8 decembrie. Pe buletinul de vot se vor afla Călin Georgescu şi Elena Lasconi.
Curtea a sesizat că voturile din diaspora nu au fost constestate și ca urmare a constatat că nu se mai impune renumărarea acestora. Chiar dacă au fost constatate unele diferenţe între candidaţi, dar nu rezultă ca fiind provenite din fraude de natură să modifice resultatul, ele sunt considerate doar posibile erori materiale în numărarea voturilor exprimate, fără relevanţă în stabilirea rezultatelor
Marian Enache, președintele CCR
Georgescu a obținut 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, iar Elena Lasconi, candidata USR, a strâns 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate.
COMUNICATUL OFICIAL AL CCR
În ziua de 2 decembrie 2024, în cadrul controlului pentru respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, conferind efectivitate competențelor înscrise în Constituția României, precum și în respectul votului popular exprimat în primul tur al alegerilor prezidențiale din anul 2024, judecătorii constituționali au hotărât, cu unanimitate de voturi:
- respingerea ca neîntemeiată a cererii de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș;
- confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României, în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024;
- organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României în ziua de duminică, 8 decembrie 2024, la care participă domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine.
UPDATE ora 16:00: S-a terminat numărătoarea voturilor! Avem „finala” Elena Lasconi - Călin Georgescu!
Ora 16:00: Se știu cifrele finale! S-au terminat de numărat voturile la toate cele 20.059 secții de votare din România și diaspora. În turul al doilea merg Călin Georgescu (2.120.404 voturi) și Elena Lasconi (1.772.503 voturi). Turul doi este programat pe 8 decembrie.
Elena Lasconi l-a învins pe Marcel Ciolacu la 2742 de voturiUPDATE ORA 15:45: A mai rămas o singură secție la care încă se mai numără voturile!
La ora 15:45, s-a anunțat că a mai rămas o singură secție la care numărătoarea voturilor nu s-a terminat încă. Distanța dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu este acum de 2.514 voturi.
Elena Lasconi s-a distanțat la 2514 voturi față de Marcel CiolacuUPDATE ora 15:00: Mai sunt doar două secții în care se numără voturile
La ora 15:00, Elena Lasconi are un avantaj de 2.297 de voturi în fața lui Marcel Ciolacu. Ultimele două secții în care nu s-a terminat numărătoarea voturilor sunt din București, una din Sectorul 1 și una din Sectorul 4.
Elena Lasconi are 2297 de voturi în fața lui Marcel CiolacuUPDATE 12:45: Cât mai e distanța dintre Lasconi și Ciolacu înainte de numărarea voturilor din ultimele 3 secții
În acest moment, mai sunt trei secții la care nu s-a finalizat numărătoarea. Diferența este acum 2.178 de voturi în favoarea Elenei Lasconi.
Elena Lasconi are 2.178 de voturi în fața lui Călin GeorgescuUPDATE 12:30: Mai sunt de numărat voturile de la 4 secții
Ora 12:30: În acest moment, Elena Lasconi are un avans de 2.130 voturi în fața lui Marcel Ciolacu. Mai sunt de numărat voturile de la 4 secții.
Elena Lasconi are un avans de 2130 voturi în fața lui Marcel CiolacuUPDATE ora 11:00: Elena Lasconi se desprinde de Marcel Ciolacu
La ora 11:00, diferența dintre Elena Lasconi și Marcel Ciolacu a ajuns la 1.885 de voturi. Și mai sunt de numărat voturile de la 6 secții. Elena Lasconi pare favorită să intre în „finala” cu Călin Georgescu.
Elena Lasconi are 1.885 de voturi în fața lui Marcel CiolacuUPDATE 10:12: Diferența dintre Lasconi și Ciolacu a sărit de pragul de 1.000 de voturi!
Ora 10:12. La această oră, Elena Lasconi are un avans de 1.461 de voturi în fața lui Marcel Ciolacu. Mai sunt de numărat 10 secții.
Elena Lasconi are 1461 de voturi în fața lui Marcel CiolacuUPDATE 09:40: Elena Lasconi se desprinde la aproape 1.000 de voturi
Ora 09:40. La această oră, Elena Lasconi are un avantaj de 769 de voturi. Mai sunt de numărat 12 secții. Se conturează o „finală” surpriză între Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Elena Lasconi are 769 de voturi în fața lui Marcel CiolacuUPDATE 09:15: Diferența s-a mărit la 434 de voturi în favoarea Elenei Lasconi!
La ora 09:15. Diferența s-a mărit la 434 de voturi în favoarea Elenei Lasconi. Mai sunt doar 14 secții de votare de numărat. Ar putea fi pentru prima oară după revoluția din '89 când în turul 2 de la alegeri nu intră PSD (ex-FSN). Rezultatul este șocant pentru marile partide, PSD și PNL, care nu prind primele două locuri.
UPDATE: 09:09: Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu
La această oră, Elena Lasconi are un avantaj de 223 de voturi și mai sunt 16 secții de votare de terminat numărătoarea. Elena Lasconi are 1.769.259, în timp ce Marcel Ciolacu a strâns 1.769.036.
UPDATE ora 08:10 - Elena Lasconi se apropie de Marcel Ciolacu
Cu 25 de secții rămase de numărat, Elena Lasconi (USR) s-a apropiat la doar 946 de voturi de Marcel Ciolacu (PSD), actualul ocupant al poziției secunde. Sunt 1.767.792 voturi pentru Elena Lasconi, respectiv 1.768.738 în dreptul lui Marcel Ciolacu.
UPDATE ora 06.30: Diferența dintre Ciolacu și Lasconi s-a redus simțitor peste noapte. Pe cei doi îi mai despart puțin peste 10.000 de voturi!
După numărătoarea a 99,65% dintre procesele verbale, diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la puțin peste 10.000 de voturi. Mai precis, 10.277 de voturi!
Diferența dintre Ciolacu și Lasconi în acest momentUPDATE ora 03:00. Elena Lasconi se apropie de Marcel Ciolacu
Călin Georgescu este sigur de turul 2 la alegerile prezidențiale, în timp ce Elena Lasconi a recuperat aproape 100.000 de voturi, iar diferența a rămas de 129.000 de voturi în acest moment. Mai sunt aproximativ 800.000 de voturi de numărat. Conform calculelor USR, diferența de trend pentru final ar fi de doar 1.500 de voturi în favoarea lui Lasconi.
FOTO: prezenta.roaep.roUPDATE ora 02:00 | Georgescu se desprinde. Luptă între Ciolacu și Lasconi
Călin Georgescu pare desprins, sigur de turul 2. Lupta se dă între Marcel Ciolacu și Elena Lasconi. La ora 02:00, diferența este de 214.000. Mai sunt de numărat majoritatea secțiilor din București și multe din diaspora, peste un milion de voturi.
FOTO: prezenta.roaep.roÎn diaspora, unde trendul este clar în favoarea lui Călin Georgescu (39,5) și al Elenei Lasconi (28,21), mai sunt de numărat aproximativ 500.000 de voturi. Marcel Ciolacu, până în acest moment, are doar 3,59% în diaspora.
UPDATE ora 01:00 | Georgescu e în față, Lasconi speră
Călin Georgescu este, surprinzător, în fruntea numărătorii parțiale. Îl urmează, îndeaproape, Marcel Ciolacu. Elena Lasconi încă nu a ieșit din calcule. În continuare sunt multe secții din orașele mari unde voturile nu au fost numărate!
Trebuie luat în calcul și faptul că votul din diaspora, unde Georgescu și Lasconi conduc, nu apare în statistica din imagini.
UPDATE ora 23:08 | Cum arată numărătoarea parțială
La ora 23:08, 69,57% dintre secții au fost numărate. Marcel Ciolacu are un avans mic față de Călin Georgescu. Trebuie menționat faptul că procesul de numărare a fost finalizat doar în secțiile mici. Cele cu multe buletine, din orașele mari, unde votul a fost preponderent de dreapta (Elena Lasconi sau Nicolae Ciucă), încă nu sunt luate în calcul.
Rezultatele numărătorii la ora 23:08 FOTO: https://prezenta.roaep.ro/Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale în România: cine intră în turul 2?
Sondaj Curs, potrivit Antena 3 CNN
- Marcel Ciolacu - 25%
- Elena Lasconi - 18%
- Călin Georgescu - 16%
- George Simion - 14%
- Nicolae Ciucă - 13%
- Mircea Geoană - 5,5%
- Hunor Kelemen - 4,6%
- Alt candidat - 3,7%
Sondaj Avangarde, potrivit Antena 3 CNN
- Marcel Ciolacu - 25%
- Elena Lasconi - 18%
- Călin Georgescu - 16%
- George Simion - 15%
- Nicolae Ciucă - 14%
- Mircea Geoană - 5%
- Hunor Kelemen - 4%
- Alţii - 1%
Rezultatele publicate la ora 21:00 nu sunt oficiale. Este vorba despre un exit-poll al caselor de sondare. Oamenii au fost întrebați la ieșirea de la urne. Datele sunt până la ora 19:00. Există și o marjă de eroare. Voturile din diaspora nu sunt luate în calcul.
Partidul AUR a anunțat în mod oficial că a cerut renumărarea voturilor.
În seara asta, poporul român a strigat: Pace! Poporul român a trecut astăzi prin urechile acului. Sistemul oligarhic a sărăcit. Bogații au sărăcit, iar poporul român s-a îmbogățit. Este o trezire în conștiința acestui popor. Avem o datorie de a reface România. Asta e cel mai important. Poporul român a înțeles că familia înseamnă totul! Îi vor respecta pe toți, indiferent că m-au votat sau nu. Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, poporul român a ales să nu mai stea aplecat, să nu mai fie umilit. Suntem puternici, suntem curajoși. Vom fi mulți și în turul 2.
- Călin Georgescu
UPDATE ora 20:30 | Prezența din 2019, depășită
9.363.418 români au votat în acest moment, update la ora 20:30. A fost depășită prezența din anul 2019, precedentul prim tur de alegere al președintelui:
- 2019: 9.359.673 (51,19%)
- 2014: 9.723.232 (53,18%)
- 2009: 9.946.748 (54,37%)
- 2004: 10.794.653 (58,51%)
- 2000: 11.559.458 (65,31%)
- 1996: 13.088.388 (76,01%
UPDATE ora 20:00 | Sportivii români continuă să voteze
Victorios ieri cu Tottenham pe terenul lui Manchester City, scor 4-0, Radu Drăgușin a ieșit astăzi la vot: „Puterea este la noi, trebuie doar să o folosim”.
Și maratonista Joan Chelimo Melly a votat pentru prima dată la alegerile prezidențiale din România.
A fi cetățean al unei țări vine cu drepturi, beneficii dar și cu responsabilități. A vota noul președinte al României este o datorie pe care mi-am îndeplinit-o cu mândrie și speranță pentru un viitor mai bun.Îi invit pe toți compatrioții mei români să voteze, pentru că este dreptul lor fundamental și, de asemenea, un semn de respect și dragoste pentru țara noastră. Eu am votat! Tu?
- Joan Chelimo Melly
UPDATE ora 19:00 | Diferență tot mai mare față de 2019
Până la ora 19:00, 8,827 milioane de români și-au exercitat dreptul de vot, un procent de 49,01%.
Comparativ cu 2019, lucrurile stau mult mai bine. Atunci, tot până la ora 19:00, votaseră 45,08. Datele sunt oficiale, publicate de BEC.
UPDATE ora 18:00 | Gigi Becali, derapaj pe live-ul lui George Simion
George Simion, candidatul la alegerile prezidențiale din partea partidului AUR, a susținut un live pe TikTok chiar în ziua alegerilor. Gigi Becali, finanțatorul celor de la FCSB și candidat AUR la parlamentare, a fost introdus în discuție și a fost protagonistul unui derapaj la adresa Elenei Lasconi.
Toată lumea la vot că altfel este pericolul să avem o femeie președinte sau un om ca Georgescu, care e împotriva Bisericii. Hai să mergem la vot, să salvăm țara! Votăm cu George Simion. Altfel vom avea o femeie care nu știe nici pe ce lumea trăiește și căreia îi place și vinul
- Gigi Becali
UPDATE ora 17:00 | Prezență mare la vot
Românii au ieșit în număr mai mare la vot în comparație cu anul 2019. Până la ora 17:00, 41% dintre cetățeni și-au exercitat dreptul. La precedentul scrutin pentru alegerea președintelui, la aceeași oră, doar 37% votaseră.
7,47 milioane de români au votat până la această oră.
UPDATE ora 16:00 | Cea mai mare prezență la vot: în județele Ilfov, Olt și Argeș
Până la ora 16.00, au votat 6.606.381 dintre alegătorii din țară și din diaspora, reprezentând 36,68%.
Până la această oră, cea mai mare prezență la vot a fost înregistrată în județele Ilfov, Olt și Argeș. La polul opus, județele cu cea mai mică prezență la vot până la această oră sunt Vaslui, Satu Mare și Caraș-Severin, potrivit datelor AEP.
UPDATE ora 15:15 | Au votat 6 milioane de români!
În acest moment au votat peste șase milioane de români din țară și din străinătate. Mai exact, 6.012.785 de persoane. Un procent de 33,38%. În meciul urban (3.552.946), iar în cel rural (2.459.839).
- ora 07:00 - 223.018 votanți
- ora 08:00 - 454.360
- ora 09:00 - 767.749
- ora 10:00 - 1.297.896
- ora 11:00 - 2.042.459
- ora 12:00 - 2.966.537
- ora 13:00 - 3.960.071
- ora 14:00 - 4.882.978
- ora 15:00 - 5.765.738
UPDATE ora 14:20 | Mai multe nereguli semnalate în ziua alegerilor pentru Președintele României
Declarație de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog. De la începerea votării, au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate. Au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente.
- Polițiștii din Ploiești cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce în momentul în care s-a prezentat la o secție să voteze, Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal a semnalat că bărbatul votase deja la o altă secție.
- În București, se efectuează cercetări față de o persoană, cu domiciliul în altă localitate, care a votat la referendum deși nu avea acest drept pentru că îi expirase viza de reședință.
- Polițiștii din Piatra-Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că un alegător ar fi primit două buletinele de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, sub forma tentativei.
- Polițiștii bihoreni efectuează cercetări în urma unei sesizări referitoare la o posibilă situație privind transportarea organizată la secțiile de votare a unor alegători, de către membrii unor partide politice. Polițiștii de ordine publică, echipaje de poliție rutieră și jandarmii sunt prezenți în teren, în zona respectivă și monitorizează situația, pentru a preveni și combate orice încălcare a legii.
- Un bărbat din București a fost sancționat cu amendă de 4.000 de lei după ce a sesizat la 112 că la o secție din județul Giurgiu s-ar permite intrarea în cabina de vot a câte două persoane, dar în urma verificărilor efectuate de polițiști, aspectele sesizate nu s-au confirmat.
- Polițiștii din București au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 200 de lei un bărbat după ce a adresat expresii jignitoare pe timpul sosirii unui demnitar la o secție de votare din Sectorul 1.
- Tot în București, polițiștii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în cazul unui conflict apărut între două persoane în incinta unei secții de votare din sectorul 5 al Capitalei.
- Polițiștii din județul Iași au fost sesizați prin 112 de către o persoană cu privire la faptul ca soției sale, care are domiciliul în municipiul Iași, i-a fost refuzată exercitarea dreptului la vot pe liste suplimentare la o secție dintr-o altă localitate. Polițiștii au constatat că președintele secției de votare i-a comunicat ca, din cauza numărului mare de persoane care au votat pe liste suplimentare, raportat la numărul de buletine existente, ar fi de preferat să voteze la secția de votare la care este arondată. În cauză a fost întocmit dosar penal.
- Au fost semnalate mai multe cazuri în care alegătorii, printre care un deputat și un europarlamentar, și-ar fi fotografiat sau filmat buletinul de vot în timp ce se aflau în cabina de votare. Cercetările sunt în desfășurare.
UPDATE ora 13:40 | George Simion a fost alături de soția sa la vot
Soția lui George Simion a votat la alegerile prezidențiale 2024 la Colegiul Gheorghe Lazăr, din București. Soțul ei, care e candidat din partea AUR, a votat vineri, 22 noiembrie, la Roma.
„Eu, și în liceu, și în toate proiectele în care am fost implicat mi-am făcut temele. Îmi pare rău că alți candidați au venit nepregătiți. Mă bucur de această zi frumoasă. Încurajez românii să iasă la vot. Sunt bucuros că reușim să redăm speranța românilor, a spus George Simion.
UPDATE ora 13:30 | CTP explică tăcerea lui Iohannis: „Puteți să vă duceți dracului, vreau să vă spun că nici nu existați”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat pe Facebook tăcerea președintelui Klaus Iohannis la ieșirea de la urne.
„În aceste alegeri cu grad mare de risc, cum România nu a mai avut din anul 2000, niciun cuvânt de la președintele Iohannis la ieșirea din secția de votare Jean Monnet, București, după ce și-a aranjat paltonul.
Dar mesajul este limpede: «Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani pentru confortul bucilor mele personale, acum puteți să vă duceți dracului, vreau să vă spun că nici nu existați»”.
UPDATE ora 13:00 | 4 milioane de români au votat pentru alegerea președintelui
În acest moment, Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că peste patru milioane de români au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai exact 4.007.065. Prezența la urne fiind de 22,25% .
- ora 07:00 - 223.018 votanți
- ora 08:00 - 454.360
- ora 09:00 - 767.749
- ora 10:00 - 1.297.896
- ora 11:00 - 2.042.459
- ora 12:00 - 2.966.537
- ora 13:00 - 3.960.071
UPDATE ora 12:35 | Protestatarul Marian Ceaușeșcu a fost ridicat de jandarmi!
Secția 5 poliție a fost sesizată cu privire la un incident electoral. Protestatarul Marian Ceaușeșcu a adresat expresii jignitoare în ceea ce-l privește pe Klaus Iohannis. Bărbatul a a fost condus, de către jandarmi la poliție.
Comunicatul celor de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București: „Persoana în cauză nu a fost agresată fizic de către polițiști ori jandarmi. Deoarece s-a opus conducerii către autospeciala jandarmeriei, bărbatul s-a zgâriat în echipamentul jandarmilor. Totodată, menționăm faptul că nu a fost accesat telefonul persoanei în cauză, în scopul ștergerii datelor din acesta”.
„Sunt la Secţia 5 Poliţie unde am fost adus de către Jandarmeria Română, lovit, pentru că domnul Iohannis, l-am întâmpinat aşa: «Borfaşule, da banii când îi dai înapoi?» şi atunci Jandarmeria m-a luat din faţa liceului”, a relatat, pe Facebook, Marian Ceauşescu.
Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 200 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61 din 1991 (republicată) pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
UPDATE ora 12:00 | Diana Șoșoacă s-a trecut singură pe buletinul de vot și îndeamnă oamenii: „Votați masiv Diana Șoșoacă!”
Diana Șoșoacă, președinta partidului S.O.S. România, s-a filmat din cabina de vot, în timp ce a desenat pe buletinul de vot un chenar în care și-a trecut numele și partidul. Ea ar fi trebuit să participe la alegerile prezidențiale, dar a fost scoasă din cursă de o decizie a CCR, Curtea Constituțională a României.
Diana Șoșoacă s-a folosit de rețelele sociale pentru a-și îndemna urmăritorii să o voteze, deși nu candidează la aceste alegeri.
Ea a publicat un mesaj video: „Am un mesaj pentru sistem: NU cedez! NU renunț! Voi merge înainte, indiferent de ceea ce m-ați amenințat că-mi veți face de acum încolo. V-am spus că voi sacrifica absolut tot pentru a salva România și națiunea română”, dar și mai multe imagini cu buletine de vot pe care au fost desenat manual chenare cu numele ei.
Pe filmarea din cabina de vot, Diana Șoșoacă jignește candidații de pe buletinul de vot, cărora le taie numele: „Toți nenorociții României, toate javrele nenorocite ale sistemului”. Cineva de lângă ea spune „mă p** pe ei”, iar Diana Șoșoacă răspunde: „Și eu”.
@agentul_spy_romania Replying to @mihaileugen77 #goviral #romania #vot #fypage #foryou #dianasosoaca #sos ♬ original sound - agentul_spy_Romania
Astăzi, 24 noiembrie, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) - Secţia 6 Poliţie au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie, europarlamentar, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare
comunicat al DGPMB
UPDATE ora 11:30 | 2,5 milioane de români au votat!
La ora 11:30 s-a înregistrat votul 2.500.000! Până în acest moment prezența la urne este de 13,89%.
Județele fruntașe sunt Olt (17,11%), Teleorman (16,45%), Mehedinți (15,87%), Argeș (15,16%) și Buzău (15,05%). În București au votat 11,44%.
UPDATE ora 11:20 | Cristian Diaconescu a votat
„Îi rog pe români să vină la vot. Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară, ca familii şi ca cetăţeni. Fac acest apel pentru atitudine civică cât se poate de aplicată. Este un moment de răscruce, va fi o perioadă extrem de complicată.
Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte. Tot respectul pentru ceilalţi candidaţi pentru că şi-au asumat un astfel de demers care este extrem de important”, a declarat Cristian Diaconescu, după ce a votat.
UPDATE ora 11:10 | Mircea Geoană a votat
„Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară. Cred că alegerea este destul de clară, avem de ales între corupţie şi extremism, între competenţă şi patriotism.
Celor care încă nu s-au decis dacă şi cu cine să voteze, sper că noaptea le-a fost un sfetnic bun. E nevoie de participare cetăţenească masivă pentru a putea să ne alegem viitorul în mod democratic şi liber”, a declarat Mircea Geoană, după ce a votat.
UPDATE ora 11:00 | Elena Lasconi a votat
„Am votat cu încrederea că astăzi nimeni nu o să-şi facă bagajul să plece în altă ţară, într-o ţară în care să funcţioneze instituţiile statului, într-o ţară în care să ai parte de o şcoală bună pentru copilul tău, de un spital în care să fii tratat.
Am votat cu încrederea că 1116 români nu au murit degeaba în 1989 şi că putem să continuăm ce am început atunci. Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toţi”, a declarat Elena Lasconi, la ieşirea din secţia de votare.
UPDATE ora 10:40 | Kelemen Hunor a votat
„Am votat în armonie totală cu convingerile mele politice şi morale şi am votat vocea raţiunii. Vă îndemn să mergeţi la vot, astăzi este primul tur al alegerilor prezidenţiale şi sunt convins, sper că vom avea un preşedinte care va fi mult mai atent la tot ceea ce doreşte societatea românească”, a declarat Kelemen Hunor.
UPDATE ora 10:25 | Klaus Iohannis a votat
Preşedintele Klaus Iohannis a votat duminică, la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet, din Bucureşti. Acesta nu a făcut declaraţii şi nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.
UPDATE ora 10:10 | Prezență de 7,70% la urne
Prezența la urne la ora 10:10 este de 7,70%, cu 865.008 dintre cei 1.387.681 votanți în mediul urban. Județele cu cea mai mare prezență la această oră sunt Olt (9,23%), Teleorman (8,97%), Mehedinți (8,29%) și Giurgiu (8,24%).
UPDATE ora 09:20 | Marcel Ciolacu a votat
„Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume, am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent şi nu în ultimul rând am votat pentru o Românie al cărei preşedinte să muncească pentru ţară şi pentru poporul său. Am votat pentru cît mai multe victorii ale românilor şi României, cum a fost ultima victorie de acum câteva zile, aderarea completă la Spaţiul Schengem.
Am votat pentru stabilitate, pentru un echilibru şi o echitate socială şi de asemenea, pentru pace. Cu toţii ne dorim un trai mai bun şi ne dorim să fim cum suntem noi românii. Şi sunt ferm convins că după această campanie electorală aşa vom fi”, a declarat Marcel Ciolacu la ieşirea din secţia de votare.
UPDATE ora 08:45 | Nicolae Ciucă a votat
„Este o zi importantă pentru România. Este o zi în care eu personal am votat pentru prosperitate, securitate şi democraţie. Este o zi în care îmi pun speranţa că votul util merge către acel candidat care are onestitatea, decenţa şi pregătirea necesare să poată să gestioneze tot ceea ce ţine de responsabilităţile acestei funcţii.
Am votat util pentru acel candidat care poate să reprezinte toate aceste valori ale democraţiei româneşti. Sper ca astăzi să vină la vot cât mai mulţi români pentru vorba de viitorul nostru, este vorba de viitorul copiilor noştri”, a declarat Nicolae Ciucă la ieşirea din secţie de votare.
UPDATE ora 08:30 | Prezență la vot de 3,5%
Prezența la urne la ora 08:30 este 3,5%. 633.068 de oameni au votat în interiorul țării, 321.985 pe listele permanente, 306.778 pe listele suplimentare, la alte secții decât cele la care sunt arondați.
Cea mai ridicată prezență o consemnăm în județul Olt, 3,30%. La nivelul Bucureștiului, doar 2,00%.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2024
- Elena Lasconi – USR
- George Simion – AUR
- Marcel Ciolacu – PSD
- Nicolae Ciucă – PNL
- Kelemen Hunor – UDMR
- Mircea Geoană – independent
- Ana Birchall – independent
- Alexandra Păcuraru – Alternativa pentru Demnitate Națională
- Sebastian Popescu – Partidul Noua Românie
- Ludovic Orban – Forța Dreptei (RETRAS)
- Călin Georgescu – independent
- Cristian Diaconescu – independent
- Cristian Terheș – Partidul Național Conservator Român
- Silviu Predoiu – Partidul Liga Acțiunii Naționale
Cine sunt principalii favoriți la alegerile prezidențiale din 2024?
Mandatul noului președinte al țării este de 5 ani și va intra în vigoare de pe 21 decembrie, odată cu depunerea jurământului.
Marcel Ciolacu (PSD), George Simion (AUR), Elena Lasconi (USR), Nicolae Ciucă (PNL) și Mircea Geoană (Independent), în această ordine, au cele mai mari șanse să intre în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din acest an, conform tuturor sondajelor publicate în ultimele săptămâni.
GSP.ro vă prezintă planul pentru sport al celor 5 candidați:
MARCEL CIOLACU - candidat PSD
Marcel Ciolacu (candidat PSD)- Data nașterii: 28 noiembrie 1967
- Locul nașterii: Buzău
- Soție: este căsătorit cu Roxana Ciolacu potrivit celui mai recent CV, dar informațiile despre starea civilă nu sunt publice
- Copii: Andrei Filip, 24 de ani, absolvent al Facultății de Medicină, promoția 2024
Marcel Ciolacu este premierul României din iunie 2023 și președinte al Partidului Social Democrat din noiembrie 2019, mai întâi ca interimar, apoi a fost ales președinte plin al social-democraților în august 2020 și ulterior reales la șefia PSD în august 2024 pentru un nou mandat de patru ani.
În programul numit „Calea sigură pentru România”, referirea lui Ciolacu la sport, pe scurt, este: „Investițiile accelerate în centrele de copii și juniori, în infrastructura sportivă și o plată corectă pentru sportivi”.
NICOLAE CIUCĂ - candidat PNL
Nicolae Ciucă (candidat PNL)- Data nașterii: 7 februarie 1967
- Locul nașterii: comuna Plenița, județul Dolj
- Soție: Maria Cristina Ciucă
- Copii: Ștefăniță Bogdan, 35 de ani
Nicolae Ciucă este președintele PNL din aprilie 2022 și președintele Senatului din iunie 2023. El a fost și premierul României în perioada noiembrie 2021-iunie 2023.
În programul „România prosperă și sigură”, Nicolae Ciucă nu are nicio referire concretă la sportul românesc. Invitat în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, acesta a transmis că e fan al „Științei” (Universitatea Craiova), că a jucat handbal în copilărie și că principala măsură ar fi un program de selecție a sportivilor cu potențial încă de pe băncile școlilor.
MIRCEA GEOANĂ - candidat independent
Mircea Geoană (candidat independent)- Data nașterii: 14 iulie 1958
- Locul nașterii: București
- Soție: este căsătorit cu Mihaela Geoană, de profesie arhitect
- Copii: Ana-Maria Geoană și Alex Geoană, ambii au studiat în SUA
Mircea Geoană este un diplomat și politician român cunoscut la nivel internațional pentru activitatea sa în domeniul politicii externe și al securității internaționale. El a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO din 2019 până în septembrie 2024.
În cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, Mircea Geoană a transmis că modelul pentru România ar trebui să fie Legea Sportului din Spania.
ELENA LASCONI - candidat USR
Elena Lasconi (candidat USR)- Data nașterii: 20 aprilie 1972
- Locul nașterii: Hațeg, județul Hunedoara
- Soț: Cătălin-Teodor Georgescu, avocat.
- Copii: Oana, 31 de ani, fiica din prima căsătorie a Elenei Lasconi. Locuiește în Franța, la Paris
Elena Lasconi este unul dintre liderii partidului Uniunea Salvați România și actualul primar al municipiului Câmpulung Muscel. În 2024 a câștigat un nou mandat de primar, la un scor și mai mare față de toamna lui 2020, acum 71% dintre voturi.
În programul Elenei Lasconi se precizează că minimum 30% din fondurile publice care merg către sport ar trebui alocate către copii și juniori, iar patrimoniul sportiv să fie transferat în subordinea autorităților locale.
GEORGE SIMION - candidat AUR
George Simion (candidat AUR)- Data nașterii: 21 septembrie 1986
- Locul nașterii: Focșani, Vrancea
- Soție: este căsătorit cu Ilinca Simion (26 de ani)
- Copii: Radu Simion
George Simion este liderul partidului AUR (Alianța pentru Unirea Românilor), activist civic și deputat în Parlamentul României. Este cunoscut pentru activitatea sa politică, fiind implicat în diverse scandaluri și proteste.
Potrivit „Planului Simion pentru Sport”, principala idee a lui Simion este introducerea unei cote obligatorii din cifra de afaceri a multinaţionalelor şi a companiilor care să meargă către sportul românesc.
În viziunea lui Simion, Agenția Națională pentru Sport ar trebui să facă parte dintr-un viitor Minister al Sănătății Națiunii.
Cifre inedite despre scrutinul pentru alegerea președintelui României
- 19.850.687 de buletine de vot țară, tur I
- 3.025.000 de buletine de vot străinătate, tur I
- 6.721 de bucăți buletine de vot corespondență, turul I+II
- 18.880.096 de timbre autocolante țară, turul I+II
- 2.914.000 de timbre autocolante străinătate, turul I+II
- 94.820 de ștampile cu mențiunea „VOTAT” (9.210 în străinătate)
- 72.147 de persoane admise ca „experți electorali”
- 77.514 persoane active ca operatori de calculator
Documente necesare pentru a vota la alegerile prezidențiale 2024
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România trebuie să se prezinte cu unul dintre următoarele acte de identitate valabile în ziua votării:
- Carte de identitate, carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie
- Buletin de identitate
- Pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic
- Pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic
- Carnet de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare
La alegerile prezidențiale din România nu se poate vota cu un act de identitate expirat! De exemplu, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti anunţă programul de lucru cu publicul pentru eliberarea documentelor de identitate necesare votului, activitatea urmând a se desfăşura şi în zilele de sâmbătă şi duminică, în următoarele trei săptămâni.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, rol special în organizarea alegerilor
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a luat măsuri proactive şi concrete pentru a face faţă oricărei provocări din partea unui atac cibernetic la alegerile prezidenţiale, a declarat directorul STS, Ionel Sorin Bălan.
Citat de Agrepres, acesta a declarat: „Din punctul de vedere al măsurilor de securitate cibernetică, am luat măsuri proactive şi concrete, astfel încât să putem să facem faţă oricărei provocări din partea unui atac cibernetic. Suntem pregătiţi, suntem în grafic, spunem noi. Nu avem necunoscute. Pregătirile sunt pe final. A fost instalată întreaga infrastructură de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, sistemele au fost dezvoltate în conformitate cu cerinţele operaţionale, tabletele au ajuns la operatorii de calculator”.
S-au instruit un număr de 22.700 de operatori de calculator în ţară şi aproximativ 11.300 de operatori în străinătate, dar și 18.900 preşedinţi de secţii de votare.
Sunt distribuite 19.000 de tablete în ţară, 7.500 de tablete în străinătate, 7.500 de echipamente de tip router, 19.000 de telefoane mobile pentru preşedinţii secţiilor de votare.
{{text}}