Raul Rusescu, 36 de ani, a prefațat, la GSP Live, preliminariile Campionatului Mondial 2026, alcătuind pentru România o grupă horror și una accesibilă înainte de tragerea la sorți din 13 decembrie.
Va fi prima ediție a Campionatului Mondial cu 48 de echipe - 16 provin din Europa, unde calificările vor începe în 2025, fie în martie (grupele de 5), fie în septembrie (grupele de 4). Naționalele vor fi împărțite în 12 grupe: 6 de câte 5 formații, 6 de câte 4.
România va fi repartizată în urna a doua valorică.
Urnele pentru tragerea la sorți a preliminariilor Campionatului Mondial din 2026:
- Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Belgia, Portugalia, Olanda, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria;
- Urna 2: Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia, Slovacia, România, Grecia, Norvegia, Cehia;
- Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru, Israel;
- Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Kosovo, Armenia, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania;
- Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino.
VIDEO. Raul Rusescu a schițat două grupe pentru România în preliminariile Campionatului Mondial 2026: varianta horror, varianta accesibilă
Grupa horror a lui Rusescu: Spania, România, Scoția, Kosovo, Moldova
„Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania – înseamnă horror! Indiferent cu cine am pica dintre ele, teoretic n-am avea nicio șansă. Sunt adevărați balauri de care nu ne putem apropia. Spania pare să aibă ceva special și beneficiază de o generație aparte, dovadă fiind și câștigarea Campionatului European.
Cu Belgia și Olanda ne-am întâlnit recent, deși Belgia, fără De Bruyne, nu mai e aceeași echipă. Din urna a 3-a, aș vrea să evităm Scoția, Slovenia și Islanda. Din urna a 4-a, n-aș dori să întâlnim Kazahstan sau Azerbaidjan, din cauza deplasărilor dificile, iar Kosovo ar fi de evitat, de asemenea. Din urna a 5-a, Moldova ar fi cea mai accesibilă opțiune”, a declarat Rusescu, 10 selecții și un gol la prima reprezentativă.
Grupa accesibilă a lui Rusescu: Elveția, România, Irlanda de Nord, Insulele Feroe, San Marino
„Elveția pare cea mai abordabilă echipă din prima urnă. Pentru noi, sună cel mai bine. Sau Croația, care se confruntă cu dificultăți în schimbarea generației. Austria a jucat foarte bine la Euro, Danemarca ne este superioară, iar Elveția, deși e peste noi pe hârtie, rămâne cea mai accesibilă variantă din urna 1, mai ales că avem un avantaj moral asupra lor.
În urna a 3-a sunt echipe complicate, aș prefera Irlanda de Nord. Apoi, Feroe și San Marino. Dacă nu terminăm măcar pe 2 într-o asemenea grupă, ar fi un eșec”, a afirmat triplul campion al României.
„Aproape un an fără meciuri oficiale ne-ar putea încurca serios”
În plus, Rusescu explică de ce ar prefera o grupă de 5, nu una cu numai 3 adversare:
„Dacă ajungem într-o grupă de 4, vom juca peste 10 luni, adică în septembrie. E prea mult. Ar fi mai bine să picăm într-o grupă de 5, pentru continuitate. 10 luni fără meci oficial reprezintă o pauză imensă.
Nu trebuie să uităm că această pauză competițională ar putea aduce schimbări majore în rândul jucătorilor pe care ne bazăm acum. Aproape un an fără meciuri oficiale pentru națională ne-ar putea încurca serios”.
- GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, contul de TikTok, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro
{{text}}