Dincolo de certitudinea că am fi câștigat oricum grupa a 2-a din Liga C a Nations League, succesul la „masa verde” decis acum câteva ore de forul de la Nyon ne oferă două atuuri extraordinare.
Atât în ceea ce privește eventualitatea probabilă în care nu vom încheia grupa din preliminariile CM 2026 pe locul întâi, dar și în perspectiva în care vom avea nevoie să ne folosim de cele patru locuri oferite de Liga Națiunilor pentru a intra în play-off-ul pentru calificarea la turneul de pe continentul nord-american.
Cele trei puncte venite după ce naționala din Kosovo a abandonat meciul de pe Arena Națională în prelungiri, la scorul de 0-0, ne-au propulsat pe prima poziție între cele patru câștigătoare de grupă din Liga C, peste naționalele din Suedia (cu 16 puncte, golaveraj 19-4), Macedonia de Nord (16 puncte, 10-1) și Irlanda de Nord (11 puncte, 11-3).
Dacă granzii se impun în calificările CM, barajul e asigurat!
„Tricolorii” se află astfel pe a noua poziție și, dacă dăm la o parte primele cinci câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor (4 din Liga A și ultima din Liga B), Spania, Germania, Portugalia, Franța și Anglia (greu de imaginat că, fiind toate în urna capilor de serie, vor rata primul loc), mai rămân doar trei echipe deasupra României!
Norvegia, Țara Galilor și Cehia, care, în ordine, au încheiat în frunte seriile lor din Liga B, sunt singurele care ne devansează.
Conflictul de pe teren din finalul partidei România - Kosovo a fost scânteia, care, aprinsă și de unele scandări ale suporterilor, a condus la fuga oaspeților la vestiare / Foto: ImagoȘi, cum doar patru „bile” sunt norocoase dintre echipele clasate pe primul loc în Liga Națiunilor, trupa lui Mircea Lucescu are foarte mari șanse să prindă traseul de „back-up” pentru accederea la Mondialul din SUA, Canada și Mexic.
Locul 20 în topul UEFA ne oferă ultimul bilet în urna a doua valorică la tragerea la sorți a play-off-ului pentru CM 2026
Celălalt avantaj al creșterii coeficientului de țară (1.494 față de 1.490, cât are Grecia, aflată pe locul al 21-lea) e că vom prinde ultima poziție în a doua urnă valorică (de 4 echipe) pentru tragerea la sorți a perechilor din semifinalele barajelor de CM prin intermediul Ligii Națiunilor.
Concret, considerând ca ipoteză de lucru faptul că toate echipele din „Pot 2” vor termina grupa din preliminariile Mondialului din 2026 pe a doua poziție (de play-off), primele două urne se vor completa cu naționalele clasate între locurile 13 și 20.
Începând de la Ucraina, Suedia, Turcia și Țara Galilor (Pot 1) și până la Ungaria, Serbia, Polonia și România (Pot 2).
Fanii „tricolorilor” își vor putea susține favoriții pe Arena Națională cel puțin în semifinala play-off-ului CM 2026, dacă România nu se califică direct din grupa preliminară / Foto: ImagoÎn timp ce în restul urnelor (3 și 4) s-ar afla Grecia, Slovacia, Cehia și Norvegia, respectiv reprezentativele câștigătoare de grupe din Liga C (menționate deja) și Liga D, Macedonia de Nord, Irlanda de Nord, Moldova și San Marino.
România se cuplează cu un club din Pot 3. Și joacă semifinala acasă!
Potrivit calculelor „Football Meets Data”, România ar primi ca adversară în semifinale în martie 2026 pe una dintre naționalele din Grecia, Slovacia, Cehia și Norvegia din a treia urnă (formațiile din Pot 1 le vor înfrunta pe cele din Pot 4).
Cu mențiunea că semifinala play-off-ului, programată în manșă unică, o vom disputa pe teren propriu, adică în București. Mai departe, configurația celor două finale de pe traseul Pot 2 vs Pot 3 se va trage la sorți fără capi de serie.
Și tot atunci se vor desemna echipele organizatoare ale partidelor. Câștigătoarele vor viza astfel pașapoartele pentru America de Nord, alături de celelalte două din ruta ce opune naționalele din urnele valorice 2 și 3!
Astfel, cele patru învingătoare din play-off se vor alătura câștigătoarelor de grupe din preliminariile CM și vor compune cele 16 echipe acceptate la turneul final din SUA, Canada și Mexic.
{{text}}