Botic van der Zandschulp (29 de ani, locul 80 ATP) și Tallon Griekspoor (28 de ani, numărul 40 mondial) au dus Olanda în ultimul act al turneului final din Cupa Davis, după victoriile împotriva germanilor Daniel Altmaier, respectic Jan-Lennard Struff. Până în 2023, batavii avansaseră maximum până în semifinale, în 2001.
Jucătorii din echipa Olandei au prelungit sclipitor ceea ce izbutiseră în „sferturi”, când au eliminat Spania și i-au închis cariera legendarului Rafael Nadal. De data aceasta, în semifinale, nu au ajuns până la meciul decisiv de dublu.
Au pus punct, prin Tallon Griekspoor, disputei cu Germania după al doilea meci de simplu. Parcă nu-i venea să creadă câștigătorului, înghițit de valul portocaliu care s-a prăvălit peste el, format de colegii din echipă.
Griekspoor (28 de ani, numărul 40 mondial) l-a învins pe Jan-Lennard Struff (34 de ani, locul 43 ATP) după două ore și 3 minute, 6-7 (4), 7-5, 6-4, după ce trăise periculos în setul secund. Atunci a avut adversarul primele minge de break din meci, la 4-3. Până la urmă, ratându-le, jocul germanului s-a descompus. Iar olandezul a prins avânt.
Tallon Griekspoor: „Știu ce pot face și am încredere în mine”
„E frumos că am câștigat întâlnirea. Cred că e prima dată când reușesc acest lucru. În alte ocazii am lăsat decizia pentru băieții de la dublu”, a declarat zâmbind Tallon în conferința de presă.
„Faptul că am făcut break repede în setul al treilea m-a ajutat. Am servit bine în tot meciul. Știu ce pot face și am încredere în mine în astfel de situații”, a explicat Griekspoor. „Sunt conștient că mă pot baza pe serviciul meu. Nu a fost ușor, Struff a arătat un tenis bun, de asemenea”, a adăugat.
25 de ași a reușit Tallon Griekspoor în meciul cu Jan-Lennard Struff, care s-a oprit la 13, olandezul având și o reușită pe prima minge de 83%
Tallon Griekspoor sărbătorind victoria în semifinalele Cupei Davis Foto: Guliver/GettyImages
Botic van der Zanschulp, victorie-maraton
În meciul inaugural, e veritabilă epopee de două ore și 44 de minute, Botic van der Zandschulp (29 de ani, locul 80 ATP) a avut nevoie de toate resursele pentru a-l depăși pe Daniel Altmaier (26 de ani, numărul 88 mondial), 6-4, 6-7 (12), 6-3.
Cel mai tensionat a fost setul secund, adjudecat de german cu un tie-break gigantic, 14-12. Olandezul, care a terminat partida cu mai puțini ași, mai puține lovituri câștigătoate și mai multe erori decât adversarul, a avut emoții să închidă. A reușit la a cincea minge de meci.
„Botic și-a făcut singur viața grea, dar a câștigat și asta contează”, a amintit Griekspoor. Van der Zanschulp a fost de acord: „Aș fi putut să fac lucrurile mai simplu, dar și el a jucat bine în punctele importante. La minge de meci, 8-7, nici nu știam ce se mai fac, nu mai aveam idei cum să termin punctul”.
Botic van der Zanschulp în meciul cu Danie Altmaier din semifinalele Cupei Davis Foto: Guliver/GettyImagesPentru Olanda este prima calificare în finală din istorie, una care a început în 1920. Până anul acesta, cea mai bună performanță a batavilor fusese semifinala atinsă în 2001. Acum veneau însă după două „sferturi” consecutive, în 2022 și 2023.
Căpitanul Paul Haarhuis: „Ceea ce facem acum este ceva unic, diferit”
„Evident, formatul pare să ni se potrivească, dar cred că acum este mai mult vorba despre experiență. Acum doi, trei ani, când am început să ne descurcăm bine, acești băieți, Tallon și Botic, nu erau nici ei de mult timp în circuitul ATP. Acum sunt jucători mai experimentați. Se simt mai siguri, mai încrezători”, a explicat căpitanul nejucător Paul Haarhuis.
Acesta a făcut parte din echipă în 2001. „Acum 23 de ani am avut ghinion, Raemon Sluiter s-a accidentat în primul meci și asta ne-a ruinat toată întâlnirea”, a rememorat el.
„Ceea ce facem acum este ceva unic, diferit de, să spunem, Italia, care îl are pe numărul unu mondial în echipă. Dacă ei câștigă, lumea spune: «Frumos, bravo, e ușor». Pentru noi calificarea în finală înseamnă mult mai mult decât pentru ei să o câștige”, a încheiat Haarhuis (58 de ani), care are un bilanț de 31-18 în Cupa Davis.
Olanda va înfrunta în ultimul act învingătoarea din a doua semifinală, cea dintre Italia și Australia, programată sâmbătă, 23 noiembrie.
{{text}}